Vzepřel se Bidenovi, půlka USA ho podpořila. Svár kolem hranic se rozjel a zasáhl i Trump

26.01.2024 10:52

Na jihu Spojených států je zase jednou pořádně horko. Teploměr ukazuje něco kolem 20 °C ale politické horko je cítit až ve Washingtonu. Vláda v Texasu se centrální vládě ve Washingtonu vzepřela a rozhodla se, že ochranu hranic před migranty z Mexika a před dealery drog vezmou do vlastních rukou. Tentýž krok už Texasané udělali i v minulosti. Na přelomu let 1835 až 1836. Republikánští guvernéři se za Texas postavili a otloukli vládě Joea Bidena o hlavu Ústavu USA.

Vzepřel se Bidenovi, půlka USA ho podpořila. Svár kolem hranic se rozjel a zasáhl i Trump
Foto: Repro Youtube
Popisek: Texas - pohraniční stát USA (ilustrační foto)

Na jižní hranici USA to poslední dobou vře. Stát Texas se rozhodl vzít věci do vlastních rukou a vzepřel se federální vládě ve Washingtonu. Představitelé Texasu v pohraniční oblasti u města Eagle Pass povolali Texaskou národní gardu a americké pohraniční stráži zamezili, aby nadále v oblasti, kde se pohybuje velké množství ilegální migrantů, působila.

Asociace republikánských guvernérů (ARG) podpořila právo státu Texas na sebeobranu.

Anketa

Oceňujete, že Vít Rakušan šel v Karviné diskutovat do hospody?

hlasovalo: 31269 lidí
„Prezident Biden a jeho administrativa nechali Američany a naši zemi zcela zranitelnou vůči bezprecedentní nelegální imigraci proudící přes jižní hranici. Namísto prosazování právního státu a zabezpečení hranic zaútočila Bidenova administrativa na Texas a zažalovala Texas za to, že přistoupil k ochraně amerických občanů před historickým nárůstem nelegálních přistěhovalců, smrtelných drog jako fentanyl a teroristů vstupujících do naší země. Jsme solidární s naším kolegou guvernérem Gregem Abbottem a státem Texas při využívání všech nástrojů a strategií, včetně plotů ze žiletkového drátu, k zabezpečení hranic. Děláme to zčásti proto, že Bidenova administrativa odmítá prosazovat imigrační zákony, které jsou již v knihách uvedeny, a nezákonně umožňuje hromadné podmínečné propouštění po celé Americe migrantů, kteří vstoupili do naší země nezákonně,“ stojí v prohlášení guvernérů.

Odvolali se na Ústavu USA.

„Autoři americké ústavy jasně řekli, že v dobách, jako je tato, mají státy právo na sebeobranu podle článku 4, oddílu 4 a článku 1, oddílu 10, odstavce 3 americké ústavy. Protože se Bidenova administrativa vzdala svých ústavních povinností vůči státům, Texas má veškeré právní ospravedlnění k ochraně suverenity našich států a našeho národa.“

Server Politico upozornil, že jejich podpora byla nabídnuta „částečně proto, že Bidenova administrativa odmítá prosazovat imigrační zákony“.

Nabízí se zde srovnání s texaskou revolucí z let 1835 až 1836, kdy se Texas vzepřel vládě v Mexiku. Revolta skončila nejprve osamostatněním státu Texas a posléze jeho připojení k rodícím se USA. Server Politico připomněl, že teď vede Texas s Washingtonem spory kvůli využití žiletkového plotu na hranicích.

Guvernér Abbott tvrdí, že bylo nutné pustit se do sporu s federálními orgány, protože vláda ve Washingtonu není schopná účinně prosazovat aktuálně platnou imigrační legislativu.

Místo stíhání imigrantů za federální zločin nelegálního vstupu poslal prezident Biden své právníky k federálním soudům, aby žalovali Texas za podniknutí opatření k zabezpečení hranic. Prezident Biden nařídil svým agenturám, aby ignorovaly federální zákony, které nařizují zadržení ilegální přistěhovalců. Výsledkem je nezákonné povolení jejich hromadného vstupu do Spojených států,“ uvedl guvernér v prohlášení.

Po sociálních sítích koluje  v souvislosti s Texasem několik obrázků a koláží.

„Co kdybychom žiletkový drát omotali dalším žiletkovým drátem... pak udělali příkop a vyplnili ho žiletkovým drátem,“ uvažuje autor na jednom z obrázků.

Situace v Texasu

Požadavky guvernérů už každopádně podporřil prezidentský kandidát a bývalý prezident Donald Trump. Vyzval, aby tito guvernéři poslali do Texasu jednotky své národní gardy, aby pomohly bránit hranici SPojených států s Mexikem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tak se to má dělat, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJirka_I. , 26.01.2024 11:24:16
Bidet je taková americká von Lejno

|  10 |  0

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…