Z jednání na summitu v Rize: Rozepře státníků i problematický vztah s Ruskem

23.05.2015 16:56

Skončil čtvrtý summit EU a zemí Východního partnerství v Rize. Jeho cílem bylo potvrdit vztahy mezi zeměmi EU a našimi východními sousedy a prohloubit jejich spolupráci. Velkým tématem byly také napjaté vztahy s Ruskem. Informoval server Deutsche Welle.

Z jednání na summitu v Rize: Rozepře státníků i problematický vztah s Ruskem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Konečnou deklaraci summitu provázely komplikované diskuze. Prezident Evropské rady Donald Tusk se vyjádřil, že vyjednávání bylo „dost tuhé“.

Tři ze šesti zemí Východního partnerství během summitu vyjádřily zájem o členství v EU, to jim však bylo zamítnuto, jelikož podle slov Angely Merkelové „Východní partnerství není nástrojem k rozšíření Evropské unie“.

Jednou ze styčných ploch celého summitu byla snaha zaujmout společnou pozici, ze které se bude nahlížet na problematiku Ukrajiny, Ruska a Krymu. Na konci summitu se lídři jednotlivých zemí shodli na společném označení „nelegální anexe Krymu a Sevastopole“.

Zároveň celý summit působil, že nikdo nechce vytvářet další napětí ve vztazích s Ruskem. Největším konkrétním dopadem summitu je tedy půjčka Ukrajině v hodnotě 1,8 miliardy eur.

Došlo i na rozepře mezi jednotlivými státy EU. Čerstvě znovuzvolený britský premiér David Cameron přijel na summit řešit reformy EU, především ve vztahu k Velké Británii a avizoval referendum o členství, které chce uspořádat koncem roku 2017.

Okrajově se i řešila řecká ekonomická situace, kdy jsou na řeckou vládu kladeny nároky, aby do 14 dnů uzavřela reformní dohody se svými věřiteli. Řecký premiér Alex Tsipras se pokusil zatáhnout francouzského prezidenta a německou kancléřku do technických diskuzí, ti jej však odkázali na finanční instituce, které doposud Řecku vypomáhaly. S nimi je totiž třeba projednat všechny technické záležitosti, aby splátky nebyly v prodlení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…