Zaměstnanec ÚSTR varuje: Mohou se dít věci, své zájmy zde má i topka

14.04.2013 11:50

Badatel Radek Schovánek okomentoval v rozhovoru pro server Týden.cz situaci v Ústavu pro studium totalitních režimů. Politici mohou podle jeho názoru usilovat o to, aby světlo světa nespatřily dokumenty, které by je mohly zdiskreditovat. Nejde přitom jen o ČSSD. V současné chvíli může o vliv bojovat i TOP 09.

Zaměstnanec ÚSTR varuje: Mohou se dít věci, své zájmy zde má i topka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo TOP 09

"Nejsem nezaujatý pozorovatel. Jsem zaměstnanec ústavu. Domnívám se, že Herman byl výborný ředitel, který nezasahoval do odborných věcí, ale dával prostor badatelům, aby mohli dělat svou práci. Jeho odvolání způsobem, kdy si paní předsedkyně rady jako úřední osoba -  Petruška Šustrová - otevře pivo a postaví si ho na stůl a pak odvolá ředitele a bez výběrového řízení jmenuje novou ředitelku, se mi nelíbí," prohlašuje hned na úvod Schovánek.

Digitalizace archivu je ohrožena

Badatel má za to, že v prvé řadě jde o zablokování další digitalizace dokumentů z Archivu bezpečnostních složek. Aby někdo nemohl napříště dokázat, že kupříkladu proti Karlu Schwarzenbergovi (TOP 09) připravil další očerňující inzerát někdejší příslušník StB. Z tohoto pohledu je pak poněkud zarážející skutečnost, že TOP 09 k probíhajícímu dění v instituci mlčí. I pro to má ale Schovánek vysvětlení.

"Odpolitizování" ústavu má podle mých informací proběhnout tak, že odvolají doktora Eduarda Stehlíka, náměstka pro vědu, známého a uznávaného historika, člověka, který nikdy nebyl členem žádné strany, a na jeho místo dají Zdeňka Hazdru z TOP 09, který nemá vědeckou hodnost, je členem vládní strany a ten to má řídit," prozrazuje Schovánek.

Šustrová namítá, že byl Herman odvolán právě kvůli váznoucí digitalizaci, ale Schovánek s tímto odůvodněním nesouhlasí. Ústav zdigitalizoval osmadvacet milionů stránek.

Může jít i o peníze

V kauze může hrát roli i boj o peníze z rozpočtu, který se blíží ke sto padesáti milionům korun. Z těchto peněz je placeno asi 190 zaměstnanců ústavu a archivu. Jsou z něj také hrazeny lustrace, které badatelé prověřují. "My musíme třeba vyřizovat lustrace pro bezpečnostní složky, vyřizujeme podklady pro vydávání lustračních osvědčení, pro prověrky na Národní bezpečnostní úřad," uzavírá Schovánek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…