Zapomeňte, že zakotvíte u nás! Matteo Salvini hnal od břehů Itálie další loď nevládní organizace naloženou uprchlíky

30.06.2018 21:01

Italský ministr vnitra Matteo Salvini odmítl přijmout loď španělské nevládní organizace Proactiva Open Arms, která dnes z gumového člunu u libyjských břehů na palubu vzala 60 migrantů, a vzkázal jí, že v Itálii nezakotví. Informovala o tom agentura AP.

Zapomeňte, že zakotvíte u nás! Matteo Salvini hnal od břehů Itálie další loď nevládní organizace naloženou uprchlíky
Foto: Repro Youtube
Popisek: Matteo Salvini

„Na to, že zakotví v italském přístavu, můžou zapomenout,“ napsal na twitteru šéf protiimigrační strany Liga a italský ministr vnitra Matteo Salvini. Podle něj Španělé nevyčkali, než dorazí Libyjci, a v rychlosti na palubu naložili desítky běženců, uvedla ČTK.

Loď migranty vzala na palubu v mezinárodních vodách, zhruba 55 kilometrů od libyjského pobřeží, informovala agentura AP. Během záchranné operace na místo později připlula i loď libyjské pobřežní stráže, která plavidlu nevládní organizace nařídila odplout do Španělska.

Italský ministr dopravy Danilo Toninelli uvedl, že obdržel formální žádost z ministerstva vnitra vedeného Salvinim, aby španělské organizaci Proactiva Open Arms neumožnili vstup do země s odůvodněním, že jde o „ohrožení veřejného pořádku“.

Zástupci španělské charitativní organizace informovali o incidentu z pátku, kdy jejich lodi italští představitelé sdělili, aby na nouzové volání pašeráckého plavidla plného migrantů nereagovala a nechala to na libyjské pobřežní stráži. Nedlouho na to se dozvěděli, že v oblasti ztroskotala loď s běženci a o život pravděpodobně přišlo 100 z nich. „Myslíme si, že to byli lidé právě z této lodi,“ tvrdí Ricardo Canardo z Proactiva Open Arms.

Po obdobných kauzách s loděmi Aquarius a Lifeline oznámil Salvini v pátek, že italské přístavy budou pro nevládní organizace, které pomáhají migrantům ve Středozemním moři, uzavřeny po celé léto.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…