Zástupce Lékařů bez hranic v ČT: Koronavirus? Víme o něm velmi málo. Nevíme, co bude dál

31.01.2020 22:10

Hostem Interview ČT24 byl ředitel české pobočky Lékařů bez hranic Pavel Gruber. Řeč byla zejména o koronaviru a jeho šíření. Hovořilo se i o epidemiích jako takových.

Zástupce Lékařů bez hranic v ČT: Koronavirus? Víme o něm velmi málo. Nevíme, co bude dál
Foto: Repro Twitter @TruthRaiderHQ
Popisek: Dezinfikace residenční čtvrti v Šanghaji v rámci ochrany před šířením koronaviru

„Nejsem epidemiolog ani lékař. A Lékaři bez hranic zatím v této epidemii nezasahují. Takže ty naše operace jsou vždy postavené na tom, že ty lidi léčíme, že jsou to naši pacienti, potom o tom mluvíme. Ale určitě můžeme mluvit, jak my tu situaci vidíme, jak vidíme i ty třeba další epidemie,“ řekl úvodem Gruber. 

Jak vnímá skutečnost, že Světová zdravotnická organizace vyhlásila globální stav zdravotní nouze? „Ono to pomáhá z hlediska financí, z hlediska dalších opatření. Není to tak, že by doporučení Světové zdravotnické organizace byla závazná. Obecně k té epidemii: Myslím, že se pohybujeme mezi dvěma extrémy. Někdo to nazývá hysterií, což si myslím, že rozhodně není v pořádku, už třeba z hlediska úcty k těm nakaženým a úcty k těm zemřelým. A k tomu, že vlastně ten virus neznáme. My vlastně pořád nevíme... Víme o něm velmi málo, a nevíme, co bude dál,“ podotkl s tím, že toto však není jediná epidemie ve světě. Hovořil například o epidemii spalniček, eboly, tuberkulózy i horečky dengue. 

Své pak Gruber řekl k čínskému zdravotnictví, které podle něj udělalo velký pokrok. „Není tam potřeba žádný zásah zvenku. Ve chvíli, kdy se vám jakákoliv epidemie dostane do země, která už před tím příchodem má třeba velmi oslabený zdravotní systém, rozvrácený ať už konfliktem nebo čímkoliv jiným, tak ta situace je úplně jiná a v tu chvíli většinou je právě potřeba ta pomoc zvenku,“ míní Gruber. 

„Je bezesporu ale jasné, že čínský zdravotnický systém je přetížený, i když, co jsem četl, tak oni ho výrazně posílili, skutečně tisíce členů personálu. A tam je strašně důležité získat za prvé důvěru toho personálu, protože pokud chcete tuto epidemii zvládnout, tak primárně oni musí být v bezpečí, a zároveŇ získat důvěru té populace. Pokud nemáte důvěru populace, tak ta epidemie se v zásadě nedá nikdy zvládnout. Tam je možná důležité vysvětlit, proč je ta důvěra tak zásadní: Za prvé je vůbec důležité, aby lidé tomu systému věřili natolik, že ve chvíli, kdy jsou nakaženi, tak přijdou do těch zařízení, neskrývají se, což možná zní absurdně, ale v řadě epidemií se to dělo. A potom je vlastně důležité, že často pro zvládání té epidemie je zásadní, aby vám lidé sdíleli kontakty. A ve chvíli, kdy tu důvěru nemají, tak je to velmi těžké, získat informace,“ řekl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…