Zavřeli Ratha... A konec. Zasvěcený muž o boji s korupcí

15.04.2013 10:52

David Rath, stále ještě poslanec a bývalý středočeský hejtman za ČSSD, byl spolu s deseti dalšími lidmi obžalován a hrozí mu až dvanáct let vězení. Jeho případ je označován za největší úspěch boje české policie proti kriminalitě. Jenže podle protřelého komentátora Martina Fendrycha tu něco nehraje.

Zavřeli Ratha... A konec. Zasvěcený muž o boji s korupcí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lenka Bradáčová

Podle kvalifikovaných odhadů prý za posledních deset let bylo v této zemi rozkradeno více než jeden a půl bilionu korun. Zdá se, že středočeský exhejtman není žádnou velkou rybou, ale spíše střední třídou. Dokonce spíše slabší. Fendrych připomíná výrok miliardáře Andreje Babiše, že v nejvyšších patrech už se úplatky z řádu milionů přesunuly do stamilionů až dokonce miliard. Rathových sedm milionů je proti tomu prý skutečně kapkou v moři.

Jeho kauza je od počátku spojena se státní zástupkyní Lenkou Bradáčovou. Ta dokázala udržet jméno sledovaného hejtmana udržet v tajnosti až do té doby, než byl zadržen přímo s krabicí peněz. Stejně tak i vyšetřující policisté, kteří jej utajili před šéfem protikorupční policie Tomášem Martincem.

Pomalu se prý dobíráme vysvětlení, proč nebylo odhaleno mnohem více případů velké korupce. Jednak měl Rath nějakého nepřítele, který dal echo vyšetřovacím orgánům, a ty to dokázaly utajit před svými šéfy. Včetně šéfa protikorupčního útvaru Tomáše Martince.

Až v té době bylo policejním prezidentem zrušeno nařízení, podle kterého měli být od kriminalistů nadřízení o případných podezřeních informováni dříve než státní zástupci. A Bradáčová sama přiznává, že byly kvůli utajení voleny i značně nestandardní postupy.

Jenže žaloby se překvapivě nesypou ani dnes, když státním zástupcům v celých Čechách velí sama Bradáčová a má k tomu podporu ministra Blažka. Důvodů prý může být několik. První je ten, že čeští policisté na složité případy finanční kriminality prostě nemají. Některé politiky a jejich kumpány sice zvládne obvinit, ale schopný advokát se jim vysměje.

Druhá příčina je, že policie ani státní zastupitelství ještě nejsou vyčištěny. Šikovní detektivové stále znechuceně odcházejí, v útvarech jsou stále lidé, kteří politiky a byznysmeny informují. Totéž platí o státním zastupitelství. Proto snaživí lidé v obou institucích mají pocit, že jejich protějšci maří jejich práci. Příkladem může být nedávný spor právě protikorupčního detektiva Martince se státní zástupkyní Bradáčovou.

V policii i státním zastupitelství se změnilo zoufale málo. I vysoký důstojník elitního vyšetřovacího útvaru Martinec je důvěryhodný velmi pochybně, nemluvě o policistech na nižších úrovních. „Temný, nesledovatelný vliv politiků na policii i žalobu je stále obrovský. Změnilo se zatím opravdu zoufale málo. Proto je Rath jen jeden,“ uzavírá Fendrych.   

reklama

autor: jav

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …