Zbědovaný český politik bral prášky na deprese. Nyní promluvil

09.05.2016 9:44

Náměstek libereckého primátora a člen Zastupitelstva Libereckého kraje Jan Korytář (Změna pro Liberec) se rozhodl otevřeně promluvit o tom, že se léčí z deprese. V internetové televizi DVTV s ním nejen o tomto problému diskutovala moderátorka Daniela Drtinová.

Zbědovaný český politik bral prášky na deprese. Nyní promluvil
Foto: Změna pro Liberec
Popisek: Jan Korytář

Anketa

Kdo se podle vás nejvíce zasloužil o porážku Hitlera?

1%
84%
hlasovalo: 20689 lidí

S depresí se léčí deset let. Zpočátku to prý vážné nebylo, ani nevěděl, že by to deprese mohla být. V průběhu terapie se mu prý stalo to, že nebyl schopen ani vstát, ani jíst. „V zásadě jsem ani nemluvil a nebyl schopen se sebou něco dělat. To byla ta chvíle, kdy nastoupily u mě prášky,“ svěřil se.

Nejlepší bude o celé věci otevřeně promluvit

Ještě v únoru se nechal hospitalizovat na psychiatrii mimo Liberec proto, aby se o jeho nemoci lidé nedozvěděli. A proč se nyní rozhodl o své nemoci promluvit veřejně? Prý k tomu přispělo i to, že ona informace „někudy utekla“, což prý bylo nepříjemné, protože komentáře se nesly v tom smyslu, že člověk je blázen nebo že byl v blázinci. „Tak jsem se poradil s kolegy a řekl jsem si, že bude nejlepší o té věci otevřeně promluvit. Možná i proto, že kdybych sám dřív věděl, co mám za problém, tak by se to nemuselo dostat tak daleko, jak se to dostalo,“ uvedl Korytář.

Celé video je ZDE

Mohlo by to prý také pomoci spoustě lidem, kteří o tom problému nevědí nebo kteří nevědí, že by takovýto problém mohli mít a kteří se jako on bojí prášků a nechtějí si je vzít. „A mají z toho nějaký strach, což já jsem měl taky,“ podotkl a vysvětlil: „Jsem ekolog, snažím se dělat věci přírodním způsobem a k práškům mám nedůvěru. A myslel jsem si, že to rozchodím, že bude stačit terapie. Zjistil jsem, že to nejde. Když jsem ty prášky bral, tak jsem zjistil, že můj život může získat úplně novou kvalitu, o které jsem do té doby nevěděl, takže pro mne to bylo do značné míry vysvobození.“

Kdybych odešel z politiky, uzdravil bych se

Domnívá se, že depresi u něj spustil velký a dlouhodobý stres. Nyní je jeho stav dobrý, prášky ale stále užívá. V důsledku jeho nemoci se mu po dvaceti letech rozpadl vztah s partnerkou, se kterou má tři děti.

Myslí si, že kdyby opustil politiku, změnil zaměstnání a bydliště, tak „ta duše, která tímto trpí, tak by se oprostila a já bych se pravděpodobně těch depresí zbavil“. Důvod, proč tedy z politiky neodejde, je ten, že to, co nyní dělá, mu dlouhodobě dává smysl.

Na výplatní listině úplatkářů?

Server Týden.cz napsal v listopadu 2014, že Korytář zeslábl v boji proti jednomu korupčnímu projektu ve chvíli, kdy se ocitl na výplatní listině úplatkářů. „Vaše verze byla taková, že jste v tom odporu zeslábl, protože přišel atak deprese. Jak to tedy bylo?“ zajímalo Drtinovou.

„To byl asi kostel Máří Magdaleny. Tam se, nevím jestli to byly odposlechy nebo trestní oznámení, uvádělo, že jsem měl získat jako ‚Nejčistší‘, což měla být ta přezdívka, úplatek půl milionu nebo 700 tisíc. Což je samozřejmě nesmysl. Nevím, kde to bylo napsané. Nic takového jsem nevzal ani nikdo se mnou o tom nejednal. To mě neoslabilo. Oslabí vás, když roky bojujete s mafií nebo klikou, zkrátka politickou strukturou, která ovládá město, ovládá finanční toky. Když se to snažíte změnit, tak po vás samozřejmě jdou různým způsobem,“ vysvětlil.

Záměrně jsem do toho hodil vidle

Drtinová pak ocitovala přepis odposlechu aktérů dané kauzy, kde o Korytářovi měli hovořit takto: „Já jsem měl možnost udělat jeden zásah, který se mně povedl včera pozdě večer, aby tam držel ten vůl hubu. No a jaksi se mi to povedlo, zřejmě,“ volal Jan Petránek z Metrostavu jednomu ze svých kumpánů podle Týdne.

„Ten vůl, to jsem byl asi tuším já,“ reagoval Korytář a Drtinová mu přitakala. „Já si na tu kauzu vzpomínám. To bylo tak, že byla dotace za asi 50 milionů, z mých informací tam byl asi dvacetimilionový vývar, který se měl rozdělit mezi některé politiky a podnikatele. Já jsem byl tenkrát členem regionální rady, a když jsme o tom tenkrát jednali, tak jsem tam dal takovou podmínku, že ty peníze budou vyplacené až poté, co celá akce skončí. Což byly takové vidle, které jsem do toho hodil záměrně. Kolem toho byly nějaké problémy, často velké firmy těm malým neplatí, což byla další podmínka, aby se dotace proplatila, až i subdodavatelé budou mít zaplaceno, aby na to nedoplatili. Pak se současný hejtman pokoušel tuhletu podmínku vyndat, aby peníze do Metrostavu odplynuly. Což se nakonec nepodařilo, protože tam zasáhla policie,“ vysvětlil Korytář okolnosti případu. Drtinová k tomu podotkla, že se tedy Korytář sice ocitl na výplatní listině, ale úplatek nevzal. „Přesně tak,“ přisvědčil Korytář.

Stále o sobě čtu, že jsem neschopný

Tato kauza prý jeho zdravotní stav nezhoršila. Ale čelí prý soustavnému tlaku: „Když si o sobě stále čtete, že jste neschopný, hlupák, neekonom, někdo, kdo je jenom příživník na dotacích, který nic nedokázal, tak to není příjemné,“ svěřil se. Prozradil také, že založil neziskovou organizaci. „Dlouho jsem stál v jejím čele. Ale když zjistíte, když se dáte zároveň do politiky, když vás druhá strana začne připravovat o zdroje, ze kterých ta organizace žije, záměrně, tak najednou se ocitáte v takových kleštích. Kdy chcete ve městě něco změnit, ale zároveň organizace, ve které pracujete a pracují vaši kolegové, tak vaší aktivitou politickou přichází o zdroje, o peníze. A vy si musíte půjčit peníze, aby ta organizace neskončila. Osobně jsem se zadlužil. Ty peníze se musí z něčeho splatit. A potom je to hodně náročná situace,“ posteskl si Korytář.

Kandidovat budu zase, ale už ne jako lídr

V letošních krajských volbách bude opět kandidovat, ale po delší době už ne jako lídr, ale někde kolem desátého místa kandidátky.

Po diskusi s kolegy dospěl k názoru, že to, že o své nemoci veřejně promluví, může jemu a jeho politické straně ve volbách spíše prospět. „Myslím, že lidé ocení otevřenost, což u politiků nebývá úplně běžná vlastnost. Nepotřebuji mít sto procent voličů, cílíme na nějakých 20–25 %. Myslím, že u takhle velké skupiny nějaké pochopení můžu najít,“ dodal Jan Korytář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…