Že Rusko nepatří do Evropy? „Výkřiky.“ Generál Šedivý nastínil, co přijde

26.03.2023 21:35 | On-line

Podle bývalého náčelníka Generálního štábu Armády ČR Jiřího Šedivého jsou výroky, že „Rusko nepatří do Evropy“ a že by z Evropy „mělo být vyloučeno“, „výkřiky některých politiků“. „Rusko zkrátka vždycky bude součástí Evropy, ačkoliv si můžeme o jeho režimu myslet cokoliv, a neustále bude ovlivňovat bezpečnost Evropy,“ uvedl v rozhovoru pro Rádio Universum. Moskvu tak podle něj bude nutné do budoucích debat o bezpečnostním uspořádání Evropy také přizvat. Neměli bychom však podle něj ustupovat ruským požadavkům.

Že Rusko nepatří do Evropy? „Výkřiky.“ Generál Šedivý nastínil, co přijde
Foto: Cevro Institut
Popisek: Generál Jiří Šedivý

Anketa

Má Marian Jurečka vaši důvěru?

1%
97%
hlasovalo: 31380 lidí
Šedivý v rozhovoru pro Rádio Universum zmínil, že je podle něj namístě předpokládat, že po skončení války na Ukrajině nastane nová smlouva o bezpečnosti v Evropě, případně o rozvrstvení sil. „To je něco, co myslím, že by mělo skutečně následovat. Nebude to asi otázka současného okamžiku, kdy se ještě bude na Ukrajině válčit. Ale v okamžiku, kdy se začne Ukrajina řešit mírovou diplomatickou cestou, o které jsme říkali, že doufáme, že se něco takového skutečně nakonec odehraje, tak v takovém okamžiku se budou muset řešit nejenom rusko-ukrajinské vztahy, ale celoevropské,“ pronesl.

Do budoucích debat o bezpečnostním uspořádání Evropy budeme podle bývalého náčelníka Generálního štábu Armády ČR muset Rusko také přizvat, byť to neznamená, že budeme ustupovat jeho požadavkům. „Rusko bude muset respektovat naše požadavky, ale zase na druhou stranu je potřeba říct, že to vždycky nemůže být jednostranný proces. To by asi také nefungovalo. Ano, budeme muset dojít k přehodnocení komplexně všech bezpečnostních vztahů v Evropě a jak postupovat dál,“ řekl.

Další politické tvrzení, že se Rusko nezastaví jenom na Ukrajině a že by mohlo „dostat chuť na další výboje směrem na západ“, pak Šedivý chápe akorát z úst ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. „Ale nechápu to u některých politiků na západ od nás. Ale možná že i Poláci někdy také takhle mluví. Dokonce i naši představitelé mají podobné názory. Ale z hlediska vojenského je to nelogické,“ míní.

To však podle něj nevylučuje, že Rusko nemůže použít různé destabilizující operace. „Připomněl bych, už jste tady zmínila Vrbětice: Vrbětice nebyly státní terorismus, to byl útok jednoho státu – Ruska – vůči jinému státu, což je Česká republika, vojenským komandem. To byla normální agrese. Akorát že některá slova se zneužívají. Někteří politici nevědí, co je terorismus, a používají slovo ‚terorismus‘. Ale v každém případě takovéto narušování soudržnosti společnosti – kybernetické útoky, nebo útočení na nižší úrovni škály, která je dána válkami, které se dnes považují za nelineární, jsou vysvětlovány různými názvy jako hybridní válka a podobně. Ale hybridní válka je od nuly až po tuto, která momentálně probíhá na Ukrajině,“ shrnul.

Že Rusko „pošle své tankové svazy přes pobaltské státy, Polsko znovu na Berlín“, jsou pak prý „přece přehnané věci“. „Stačí jen spočítat, jaký potenciál má NATO a jaký je potenciál Ruska. Mnohokrát se uvedlo, že jakékoliv napadnutí jedné ze zemí NATO by znamenalo odezvu celé Aliance. To Rusové moc dobře vědí, že si to nemůžou dovolit. Ale můžou si dovolit provokace. To zcela určitě,“ ujistil, že další agrese Ruska směrem k státům NATO není příliš horkým scénářem.

Upozorňuje, že nyní fyzicky vojensky s Ruskem v kontaktu nejsme. „Ale to, že výrazně podporujeme Ukrajinu, například materiálem, finančně, zbraněmi a podobně, tak z určitého hlediska součástí tohoto konfliktu, který probíhá na Ukrajině, jsme. To je dáno tím, že stojíme na straně Ukrajiny a Ukrajině poskytujeme podporu,“ dodal Šedivý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…