Že se ČSSD může dříve či později zdiskreditovat s Babišem, je téměř jisté, odhaduje politolog

16.11.2018 12:14

S reportáží serveru Seznam Zprávy v kauze Čapí hnízdo vyvstalo podezření, že premiér mohl mít zájem na odstavení svého syna z dosahu policie. Současná situace je taková, že strany podporující vládu nyní zvažují, zda za kabinetem budou stát i nadále. Položí kauza únosu Andreje Babiše mladšího vládu? Klíč ke krizi má ČSSD. Vybírá ze dvou možností: špatné a špatné, píše server Lidovky.cz.

Že se ČSSD může dříve či později zdiskreditovat s Babišem, je téměř jisté, odhaduje politolog
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Hamáček, 1. místopředseda vlády, ministr vnitra, pověřen řízením ministerstva zahraničních věcí

Celkem dvaadevadesát opozičních poslanců chce, aby vláda v současné podobě padla. Sehnali už i dostatečný počet podpisů ke svolání schůze Sněmovny, kde se bude debatovat o vyslovení nedůvěry vládě. Nyní se ČSSD i KSČM rozhodují, jak se nakonec samy ve svých dalších krocích rozhodnou. Jisté podle serveru je, že ANO si vlastní kabinet nezboří, a nepřichází tak v úvahu ani nápad z ČSSD, aby ANO vybralo nového premiéra. Faktem je, že ČSSD a KSČM v otázce přímé účasti ve vládě a vyslovení její podpory byly roztržené od počátku. Nyní se proto tyto debaty ještě vyostřily.

„V případě KSČM jsem si jist, že skupina, která chce, aby strana svou pozici opustila, je minoritní. Pokud se nestane něco zcela nepředvídaného, KSČM ji neopustí,“ sdělil svůj názor sociolog Jan Herzmann. Komunisté jsou podle některých názorů vděční a spokojení s tím, že jim Andrej Babiš umožnil poprvé v polistopadové historii bezprostředně ovlivňovat vládní politiku a definitivně je tak legitimizoval i na celostátní úrovni.

Rozhodnutí ČSSD pro další vývoj situace bude klíčové. Pokud premiérovi podporu odepře, je si nejspíše vědoma, že přijde o největší výhody vládního angažmá. V opozici podle Lidovek nebude vidět, ztratí možnost přímo ovlivňovat vládní politiku a u svých voličů nebude mít z čeho skládat účty.

Boj o vládní stabilitu měla ČSSD využít, říká naopak politolog Lukáš Jelínek. „Na pozadí všech koaličních krizí a Babišových kauz podle mě dokáže sociální demokracie uvnitř koalice ledacos vyjednat, podle mě se to může v příštích týdnech opakovat,“ míní Jelínek a zmiňuje například hladký vládní souhlas se sociálnědemokratickým návrhem na zvýšení minimální mzdy.

Vše má ale své meze. A ČSSD by prý raději neměla Babiše tlačit ke zdi příliš, natož vyhrožovat odchodem z vlády. Taková taktika by mohla skončit tím, že by premiér uzavřel nový koaliční sňatek s SPD. „Premiér to asi sám nechce udělat. Ale dal tím jasně najevo, že když ho ČSSD zažene do kouta, nezbude mu nic jiného než tento zoufalý krok udělat. A on je k tomu připravený,“ je si jistý Herzmann.

ČSSD tak vybírá ze dvou variant. Špatné a špatné. Když dá Babišovi sbohem, následky jsou jasné. Když naopak setrvá, riskuje prý také. „ČSSD se může docela dobře dříve nebo později definitivně zdiskreditovat spolu s Andrejem Babišem. A že k tomu dojde, i když to nemusí být hned, je téměř jisté,“ je přesvědčený politolog Daniel Kunštát, podle kterého bude kauza Čapí hnízdo stát Babiše ve finále politický život.

Prezident Zeman se navíc vyslovil, že pokud by padla vláda, bude nadále důsledně prosazovat takové vládní aranžmá, v jehož čele zůstane Babiš. „Jinými slovy, bude silně tlačit na ČSSD, aby setrvala v koalici,“ dodal Kunštát s tím, že hlava státu je současně velkým strašákem pro ty poslance, kteří by chtěli kabinet v současném složení rozbít. Odejít teď kvůli věci, která v tuto chvíli je primárně mediální bouří, můžou bý jisté sebvraždné sklony, protože se teprve ukáže, jestli za tím je skutečně něco vážného.

  • Původní text ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…