Zeman poslal Hradní stráž pomáhat. Je to prý lepší než létat s helikoptérou

03.06.2013 18:48

Prezident Miloš Zeman v pondělí večer oznámil, že uvolnil šedesát příslušníků Hradní stráže pro pomoc při povodních. Podle svých slov se nechtěl ostentativně proletět nad zaplavenými oblastmi, ale chtěl přispět konkrétní pomocí. Vládu přesto ocenil za uvolnění 300 milionů korun na pomoc obětem záplav.

Zeman poslal Hradní stráž pomáhat. Je to prý lepší než létat s helikoptérou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Zeman nejdříve vyjádřil sounáležitost s lidmi, kteří byli postiženi záplavami. „Vyjadřovat sounáležitost je poněkud málo. Byly dvě varianty. Buď se ostentativně proletět helikoptérou nad zaplavenými oblastmi. Ale silně se obávám, že to nikomu z postižených nepomůže. Nebo navrhnout konkrétní, byť malý, vklad pro pomoc těmto lidem,“ vysvětlil na brífinku.

Hradní stráž je kdykoli připravena pomoci postiženým

Proto se rozhodl vyslat 60 vojáků, což odpovídá jedné rotě, na záchranné práce, ať už v oblasti Radotína nebo jinde. Tito vojáci budou užiteční při evakuaci, ochraně objektu nebo při čemkoli jiném.

Prezident ocenil i vklad vlády, která uvolnila 300 milionů na pomoc postiženým záplavami. 

„V případě, že se, nedej bůh, budou živelné pohromy opakovat, Hradní stráž je kdykoli připravena účastnit se akcí na pomoc postiženým,“ slíbil Zeman a popřál všem, aby se „neutopili“.

„I když u novinářů je toto přání ambivalentní,“ ukončil svůj krátký brífink.

Celé prohlášení prezidenta Miloše Zemana ZDE

Nasazení hradní stráže projednal Zeman s Kubicem i Pickem

Hrad už dříve uvedl, že Zeman povodňovou situaci "bedlivě sleduje". "Prezident republiky apeluje na vládu, aby celé situaci věnovala největší možnou pozornost a její řešení nalezla v co nejkratší době," uvedla Zemanova mluvčí Hana Burianová na hradním webu.

Podle kancléře Vratislava Mynáře Hrad úmysl dát k dispozici rotu hradní stráže prodiskutoval s ministrem vnitra Janem Kubicem i ministrem obrany Vlastimilem Pickem. Zeman své rozhodnutí oznámil na podvečerním brífinku, kde byl kromě Mynáře také šéf hradní stráže Radim Studený.

Kvůli přírodní pohromě trvá stav ohrožení na téměř 50 místech českých řek. V několika oblastech byl zaznamenán extrémní stupeň ohrožení. Záplavy připravily o život pět lidí, hasiči jich přes 7000 evakuovali.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…