Zeman se rozpálil u Soukupa: ČT je nástroj politické opozice a zejména pražské kavárny. A Hřib? Člověk, který nemyslí. Tohle teď chystá Čína...

10.10.2019 22:04

Česká televize je „nástroj politické opozice a zejména pražské kavárny“, uvedl ve čtvrtečním vysílání pořadu Týden s prezidentem na TV Barrandov k praktikám veřejnoprávního média prezident Miloš Zeman. Zeman tradičně referoval o nejsledovanějších tématech z uplynulého týdne. Dotkl se tak například současného napětí mezi Prahou a Pekingem, vývoje v kauze privatizace OKD či smlouvy mezi Univerzitou Karlovou a Home Creditem. Ze zahraniční politiky dále Zeman s moderátorem Jaromírem Soukupem hovořili o otázce oduznání Kosova, tureckém útoku na Sýrii a o vzrůstající vlně antisemitismu v Evropě.

Zeman se rozpálil u Soukupa: ČT je nástroj politické opozice a zejména pražské kavárny. A Hřib? Člověk, který nemyslí. Tohle teď chystá Čína...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Anketa

Kdyby za svého života Karel Gott kandidoval na prezidenta, volili byste ho?

59%
41%
hlasovalo: 22861 lidí
Zeman na počátku pořadu hovořil o své stížnosti na takzvaný lex Babiš, která již přes dva roky leží u Ústavního soudu. Délku řízení Zeman označuje za neschopnost.

Zemanův podnět Ústavnímu soudu se věnuje novele zákona o střetu zájmů, který zakazuje firmám, v nichž mají členové kabinetu nejméně čtvrtinový podíl, aby se ucházely o veřejné zakázky, nenárokové dotace a investiční pobídky. Součástí zákona je i ustanovení, které zakazuje členům vlády provozovat rozhlasové a televizní vysílání a vydávat periodický tisk.

„Není zřejmé, jak by veřejný funkcionář mohl ovlivnit ve prospěch obchodní společnosti, v níž má majetkovou účast, rozhodnutí sektorového nebo veřejného zadavatele o zadání veřejné zakázky,“ píše se v Zemanově stále nevyřízeném podnětu Ústavnímu soudu.

Dalším tématem byl současný tlak na moderátora Luboše Xavera Veselého, pod nějž se tento publicista dostal po svém rozhovoru s premiérem Andrejem Babišem. Rozhovor byl totiž podle reportérů pořadu Newsroom České televize nevyvážený a Veselý se měl dopustit porušení Kodexu Českého rozhlasu. To Veselý i vedení ČRo odmítá.

Zeman řekl, že samotnou kauzu nesleduje. Navrhuje ale, aby nebyla dvakrát schválena zpráva o hospodaření České televize, což by poté vedlo k personálním změnám v této instituci.

Česká televize je podle Zemana „nástroj politické opozice a zejména pražské kavárny“.

Pak došlo na sponzorství Karlovy Univerzity Home Creditem. To, že vlastník Home Creditu, společnost PPF Petra Kellnera, má zájmy v Číně, vidí Zeman jen jako záminku kritikům partnerství. Sponzorskou částku 1,5 milionu pak nechtěl více komentovat, to je prý záležitost PPF.

A u Číny se debata držela i dále. Zeman kritizoval napětí mezi Pekingem a Prahou. Čína prý přehnala svou reakci. Primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti) podle něj ovšem vše rozpoutal a je prý „člověk, který neuvažuje“.

„Má být zastaveno financování Slavie Praha,“ upozornil prezident, co teď hrozí od Číny známému fotbalovému klubu. Má mít též informace, že by se politické napětí vedení Prahy s Čínou mohlo dotknout rovněž i některých leteckých linek.

Co se týče privatizace OKD a podnikatele Zdeňka Bakaly, Zeman zopakoval, že v té kauze „něco smrdí“. Poslanecká komise má podle něj právo na podání trestního oznámení, které by mělo mířit na čtrnáct lidí včetně bývalých ministrů Bohuslava Sobotky a Milana Urbana. Osmičlenná komise zprávu schválila jednomyslně. Trestní oznámení bude mířit i na další bývalé členy vlády, například na někdejšího ministra průmyslu a obchodu Vladimíra Dlouhého nebo exministra pro správu národního majetku a privatizaci Jiřího Skalického.

Zeman souhlasil se Soukupem, že pohled na Zdeňka Bakalu je od České televize zdrženlivý kvůli tomu, že vlastní „spřízněná média“. Bakalu označil za „neúspěšného kapitalistu“.

Hovořilo se i o ekonomických tématech. Zeman k zavedení bankovní daně, kterou by chtěla zavést sociální demokracie, podotkl, že by se to pak dotklo především klientů. Zdanit by Zeman chtěl spíše internetové společnosti. Jmenoval přitom server Seznam.cz, který vyzdvihl s tím, že u nás odvádí vysoké částky v daních na rozdíl od společností sídlících v zahraničí.

V závěru se pak prezident rozhovořil o zahraniční politice. Zmínil se, že se bude snažit jednat o možnosti oduznání Kosova. Nejvyšší ústavní činitelé však na dnešní schůzce nepodpořili tento Zemanův návrh. Okolnosti uznání Kosova v roce 2008, kdy se vláda k tomuto kroku rozhodla přes nesouhlas Sněmovny, nicméně ústavní činitelé označili za problematické. Podpořili rovněž stanovisko EU, která odsoudila vojenskou operaci Turecka v Sýrii.

A právě turecké invaze do Sýrie se týkaly další minuty pořadu. Kdyby šlo o vytvoření bezpečnostního koridoru pro průchod uprchlíků z Turecka do jejich vlasti, tak by podle Zemana bylo vše v pořádku. Turecku však zřejmě může jít o něco jiného, podotkl Zeman s tím, že kurdští pešmergové mají jeho sympatie. Doufá prý v možné rozumné řešení plynoucí od Rady bezpečnosti OSN.

Ke včerejšímu útoku na synagogu v německém Halle prezident uvedl, že v něm jednoznačně spatřuje antisemitský podtext. Svému německému protějšku Franku-Walterovi Steinmeierovi Zeman zaslal kondolenci, ve které problém antisemitismu jmenoval. Zmínil i prudký vzrůst antisemitismu ve zbytku západní Evropy, zejména ve Francii.

reklama

autor: rak

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…