Zemanův nástupce – tohle vyplavalo. Kdo nechtěl na vojnu, měl problém

25.06.2021 14:22 | Zprávy

Už se ví, kdo bude pravděpodobným nejvyšším státním zástupcem. Chce ho ministryně spravedlnosti Benešová a hájí ho i šéf soudců. Prý zachová nezávislost. Má jím být Igor Stříž, bývalý vojenský prokurátor, který za komunistů opakovaně posílal lidi do vězení za odpírání vojenské služby. Promluvil ale i advokát, který si na něj z té doby pamatuje. Říká, že je těžké, aby se někdo takový změnil, přerodil a učinil pokání.

Zemanův nástupce – tohle vyplavalo. Kdo nechtěl na vojnu, měl problém
Foto: ParlamentníListy.cz
Popisek: Dokumentace k rozsudkům bývalého vojenského prokurátora Igora Stříže

Podle nejnovějších informací ministryně spravedlnosti Marie Benešová navrhla na významný post nejvyššího státního zástupce Igora Stříže, dosavadního prvního náměstka loučícího se Pavla Zemana. Ten ve funkci končí 30. června. „Jsem přesvědčena, že JUDr. Stříž je schopen plně zajistit fungování a další rozvoj, vysokou úroveň odbornosti i zachování nezávislosti Nejvyššího státního zastupitelství a soustavy státního zastupitelství jako celku,“ vyjádřila se Benešová vládě.

Stříž je vůbec zajímavou postavou. Před několika dny totiž vyšla na serveru INFO.cz reportáž o nepřiměřeném trestání za odpírání vojenské služby za dob socialismu. Jméno Igora Stříže, bývalého vojenského prokurátora zde figuruje a není to pro něj, dalo by se říct, dobrá vizitka.

Reportér Petr Vrabec v reportáži hovoří s advokátem Lubomírem Müllerem, ten zmiňuje, že před rokem 1989 byl trestný čin odpírání vojenské služby trestán v rozmezí 1 roku až 5 let. Podle Müllera byl ale problém v tom, že tito „odpírači“ byli souzeni za jeden trestný čin odepření i několikrát po sobě. Zmíněn byl případ jistého Michala Habiňáka, který byl souzen celkem třikrát a odseděl si dohromady asi 9 let. Propuštěn byl až v roce 1989.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AZy

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…