Žijeme v nové totalitě? Filozof vstoupil do „překřikování“ Babiše a Pekarové

27.12.2023 17:38 | Monitoring

Žijeme v nové totalitě? Je důvodem současné krize materialismus? Proč lidé vesměs mlčí k tomu, že jsou jejich spoluobčané ostrakizováni a vyhazováni z práce? I o tom hovořil křesťanský filozof Jiří Fuchs v pořadu Aby bylo jasno s moderátorkou Janou Bobošíkovou.

Žijeme v nové totalitě? Filozof vstoupil do „překřikování“ Babiše a Pekarové
Foto: Reprofoto: Prostor X
Popisek: Filozof Jiří Fuchs

Bývalý premiér Andrej Babiš pojem totalita často používá ve Sněmovně a říká, že žijeme v tzv. nové totalitě. Naproti tomu například předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) říká, že termín nová totalita je „chucpe“, protože máme svobodu projevu i shromažďování. 

Kdo z nich má pravdu? „Když bychom zůstali jenom u těch dvou vyjádření, tak nová totalita, jak říká Babiš, je realitou. Obávám se ale, že se ty termíny totalita používají často velmi jednoduše, povrchně. K tomu nedorozumění mezi těmito dvěma veličinami asi dochází proto, že si asi ani jedna strana hlouběji nepromyslela, v čem spočívá totalita. On totiž ten pojem totality není jednoduchý a vyžaduje určitou filozofickou námahu,“ říká Fuchs. 

Anketa

Vadí vám chování Andreje Babiše v TV debatách a v Poslanecké sněmovně?

8%
90%
hlasovalo: 43734 lidí
Jak by Fuchs sám definoval pojem nová totalita, jak by ho definoval na základě svých znalostí a svého vnímání světa?

„Mluvil bych spíše o měkké totalitě. Termín měkká odlišuje novou od známých krutých, tvrdých totalit. Ale ve hře je od začátku správná definice totality. A ta se nerodí snadno. Když se řekne správná definice, není to jenom učebnicový termín a nějaká jenom formální záležitost. Správná, to znamená adekvátní, to znamená, že přesně vyjadřuje tu realitu, kterou chceme my poznat, pochopit. Realita toho totalitního režimu, ta je tím, co máme rozpoznat v jeho podstatě. My máme pochopit tu podstatu té totality. V čem spočívá totalita. A tady bych si dovolil malý exkurz: když bychom měli definovat člověka, tak taky bychom měli definovat totalitu. Adekvátní definice jsou definice obecné. A ta obecnost pojmu člověk, ta spočívá v tom, že máme nějaký obsah v tom pojmu a ten obsah se týká všech lidí jakékoliv kultury, jakékoliv doby. V rozsahu toho obecného pojmu člověk nacházíme všechny lidi minulé, přítomné, budoucí, pokud to jsou lidé. To je jako úžasný záběr lidského myšlení,“ poznamenal Fuchs.

„Obecná definice totalita má určité podmínky. Proč je obecný pojem člověk tak rozsáhlý, že zachycuje všechny lidi všech dob? Jaký je důvod toho? Zkušenostně máme velmi omezený prostor. Důvod je v tom, že my poznáváme to, co je pro ty definované, v našem případě lidi, co je povinné, co je nutné. Bez čeho by nebyli lidi. Čili obecná definice musí být komponována výlučně nutnými znaky těch objektů, které definujeme,“ dodal Fuchs. 

A bez čeho by podle Fuchse nebyli lidé lidmi?

„Bude to živočich. Bude mít tělo. A bude mít potenciál k rozumově morálnímu životu. Ta rozumovost se netýká jenom myšlení, ale týká se také navazujícícho svobodného jednání. To svobodné jednání, protože jednání, tak se říká vrozenými mravními zákony. Ta definice živočich rozumový neznamená jenom organismus tělesný, znaky tělesné potřeby, tělesné vztahy, činnosti a myšlení. Znamená celý komplex duchovnosti lidské, která má zdroj v tom myšlení. Toto jsou nutné znaky všech lidí, i všech lidí v pravěku,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Žijeme v totalitě., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePetr Novák , 27.12.2023 18:28:04
Pokud je zde opět zaváděna cenzura a lidi vyhazování za názor z práce, máme tu znovu totalitu. Přestože je v ústavě zakotveno svoboda slova a tisku, vládce nějaká ústava nezajímá. A ústavní soudci mlčí, stejně jako za bolševika. Nový režim chce korespondenční volby, podvod, kterým vládcům zajistí vládnutí na věčné časy. Není přece možné, aby o nás rozhodovali krajané v cizině, kteří tu nežijí, neplatí daně a je jim zcela úplně jedno kdo tu vládne. To však vyhovuje současnému režimu, kteří pokazili co mohli, ale u moci se chtějí udržet za každou cenu.

|  8 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…