Zklamaný Landa: Čechy zvedne jen hlad a hněv

17.07.2012 15:58

S velkou pompou a pln odhodlání rozjel na začátku června populární český zpěvák Daniel Landa projekt Revolta, jehož cílem bylo sehnat dostatečný počet akceschopných lidí, kteří by se zapojili do bojkotu předraženého spotřebního zboží. Anketa sice stále trvá, ale už dnes Landa částečně přiznává, že projekt selhal.

Zklamaný Landa: Čechy zvedne jen hlad a hněv
Foto: fcb
Popisek: Daniel Landa

Na začátku června rozjel Daniel Landa na svém facebookovém profilu akci Revolta tímto prohlášením.

"Zajímala by mne jedna věc a to jen čistě teoreticky: V ČR je mnoho věcí záměrně předraženo, ceny určují většinou zahraniční giganti, v lecčems jsme bezkonkurenčně nejdražší v celé Evropě. Ptám se tedy - opravdu čistě teoreticky :-) zda se máme nechat takhle dojit jak ovce nebo spíš ne. Představte si situaci, kdy milión nasraných obíraných zákazníků den dva zbojkotuje evidentně nadsazené a předražené služby nebo cokoliv jiného a vyšle tak signál, že čůrat na hlavu ano, ale jen po kapkách :-)),“ uvedl.

Stimulem pro tento počin byl Landovi prý pobyt v zahraničí, když si uvědomil, kolik obchodních artiklů a služeb je u nás předraženo. ParlamentníListy.cz požádaly zpěváka v krátkém rozhovoru o subjektivní analýzu příčin neúspěchu akce, která slibovala nashromáždit milion odhodlanců.

Dane, v čem vidíte příčiny neúspěchu akce?

Anketa nemůže být úspěšná nebo neúspěšná. Smyslem ankety je průzkum. Lidé na ní odpovídají i tím, že jí ignorují. V součtech kladně odpovědělo asi dvaceti tisíc lidí. Alespoň jsme se dozvěděli, kolik lidí na facebooku by bylo čistě teoreticky schopných zatáhnout za jeden provaz v případě nějakého jediného nápadu, který budou považovat za dobrý a prospěšný. Takto by se dal tvořit určitý tlak na občanské úrovni a některé do očí bijící věci by příště nemusely jen tak projít. Ten dotaz v podstatě směřoval na konkrétní občanský potenciál. 

Anketa

Zapojili jste se do Landova bojkotu drahoty?

87%
13%
hlasovalo: 1967 lidí

Nechcete i s takto malým počtem ochotných přeci jen něco podniknout? Není to škoda?

Tak málo lidí nemůže na velký trh nebo třeba na snížení spotřební daně u některého zboží denní potřeby nijak zatlačit, tedy nebydleli-li by všichni v jediném menším městě. Musela by se vytvořit organizovaná skupina, která takovému cíli obětuje poměrně hodně času. Kdyby byla anketa kladně zodpovězená masově, časové i finanční náklady na formulaci dalších dotazů, případně směřujících k nějakému konkrétnímu cíli, by byly minimální. Šlo by vlastně jen o formulaci další otázky a bylo by možné bez problémů pokračovat až třeba k tomu cíli.

Nemyslíte, že jste třeba nevyhovoval Vy jako záštita?

Je mi jasné, že nemohu být vhodným garantem pro všechny,  jsem s tím dlouhodobě smířený. To mi je ale jedno, protože mohu inspirovat někoho vhodnějšího s příznivější minulostí, kdo si to vezme jako skutečný úkol. Kdyby byla nějaká osobnost v tomto smyslu velkým množstvím lidí skutečně akceptována, možnosti  ovlivňovat denní život svým chováním by značně stouply i úplně obyčejným rodinám. Jedná se vlastně jen o přijatelnou osobu nebo autoritu (možná nepolitickou skupinu), která by sloužila jako médium jednoty v jednom konkrétním přání a cíli mnoha lidí. 

Co potřebují, podle Vás, Češi, aby se skutečně vyhecovali?

Obávám se, že velký hněv. Bohužel z něho nevzešlo nikdy nic moudrého a dobrého. Velký hněv přichází zároveň s hladem.

Neplánujete do budoucna nějakou obdobnou akci, nebo jste definitivně rezignoval?

Uvidíme, anketa trvá, dokud na facebooku visí. Je ale také možné, že nějaká skupina lidí transformuje tuto myšlenku do přijatelnější podoby a ještě se v prostoru objeví. Důležité je, že se s tímto objevuje určitá možnost jak na to, když se lidem něco nebude už hodně líbit. Prostě až lidi pochopí, že stát je firma a občan je spolumajitel a zákazník a najde si prostředníka ke komunikaci s tím státem a jeho největšími podnikateli. Nic víc než občan jako moudrý zákazník. Mimo jiné, sleva je jedna z prvních věcí, o kterou se moudrý zákazník zajímá, tak proč ji nepoptati na republikové úrovni.  Určitě by to byla v budoucnu prospěšnější a efektivnější cesta, než vytlučené výlohy, hořící auta a prchající boháči. Je ovšem také pravděpodobné, že takové médium by velmi brzy někdo zastřelil. 



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…