Ztratili jsme pokoj v Kristu, proto přišel útok v Berlíně. Kardinál Vlk se před svátky zamyslel v rozhlase

22.12.2016 18:15

Hostem Dvaceti minut Radiožurnálu Českého rozhlasu byl kardinál Miloslav Vlk. Mimo jiné se vyjádřil k terorismu i k uprchlické krizi.

Ztratili jsme pokoj v Kristu, proto přišel útok v Berlíně. Kardinál Vlk se před svátky zamyslel v rozhlase
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kardinál Miloslav Vlk

„Zamýšlel jsem se nad tím a vidím, že náš pokoj je v Kristu a v evangeliu. A jestliže tento základ tohoto pokoje se ztratil, máme tady události, jako se staly v Berlíně. Lidé více rozvinuli: My jsme páni, my jsme svobodní, my si určujeme. A toto je náš poslední omyl, že zákony, které jsou v přírodě, jsou dány, nedáváme je my, ale musíme je respektovat,“ sdělil úvodem k teroristickému útoku v Berlíně Vlk. 

„Státy a vlády by měly chránit své občany, aby pro ně budovaly pokojnou atmosféru ve státech. Zadruhé, těm lidem, kteří jsou v neštěstí a pronásledováni, utlačováni, máme pomáhat,“ zmínil také následně Vlk. Je nutné sladit dva aspekty života – první by měly mít vlády zodpovědnost za společnost a své občany. „A pak samozřejmě také pomáhat,“ opakoval Vlk.

„Jak tu migrační záležitost zakoušíme poslední léta, je nutné, abychom nepřijímali tu migrační vlnu, bez ohledu na všechno ostatní. Je zapotřebí, aby byla kontrolovaná. S touto vlnou, pokud není dostatečně kontrolovaná, přicházejí i teroristé. A Islámský stát víme, že je instituce teroristická. A známe ideologii tohoto státu, že zabíjet je pro ně málem takovou duchovní povinností. Za této situace se Evropa a státy musejí bránit,“ řekl Vlk. Podle něj by se měl kontrolovat příliv občanů. „A potom je zapotřebí také, aby se státy dohodly, že ti migranti, kteří přijíždějí, bude zapotřebí, aby se přizpůsobili té kultuře a atmosféře států, do kterých přicházejí,“ dodal a vyjádřil se například proti burkám. „Je zapotřebí, aby se ti lidé přizpůsobili té naší situaci a kultuře. Když k někomu přicházíme na návštěvu, nemůžeme si v cizím bytě dělat, co chceme,“ zdůraznil.

Vlk se následně vyjádřil i k bývalému hradnímu ceremoniáři Jindřichu Forejtovi, jenž aspiroval na post velvyslance ve Vatikánu. „Ten proces jmenování u velvyslanců ve Vatikánu má svá pravidla. A základním pravidlem je, že dříve, než se ohlásí velvyslanec, se obě strany dohodnou,“ pozastavil se nad postupem prezidenta Miloše Zemana v této věci. „Zásadně napřed jedna strana neoznámí, kdo tam bude velvyslancem. Je to faux pas, chybný krok. Publikováním se říká: Tak, toho musejí přijmout. Když to pan prezident prezentoval přímo papeži, je to nehorázné,“ rozhorlil se Vlk. Vatikán se podle jeho slov nemůže nechat nutit do toho, koho přijmout. „Osobní události a historky, otázka toho vzdělání, i toto není jasné... Takže si myslím, že by se o tom mělo jednat. Ale vím o tom, že pan Forejt má nyní minimální šanci,“ nepochybuje Vlk. Vyjádřením hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka se nechtěl více věnovat, neboť by podle svých slov nebyl příliš decentní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…