Ázerbájdžánská komunita v ČR: Jsme rádi, že paní Kutilová píše pro arménskou stranu

13.11.2020 15:03

Paní Markéta Kutilová, novinářka, které se dle svého FB specializuje na národy a etnika odsouzená k zániku, publikovala na této sociální síti statut o tom, že lidé v Náhorním Karabachu jsou zoufalí, protože mají čtyři dny na vyklizení svých domovů. Jedná se o dezinformaci, protože dle mírové dohody mezi Ázerbájdžánem a Arménií se mají stahovat arménští vojáci. Civilisty nikdo nevyhání, na což dohlíží dvě tisícovky mírových pozorovatelů, ruských vojáků, a konec konců i novináři, kteří jsou v oblastí přítomni.

Ázerbájdžánská komunita v ČR: Jsme rádi, že paní Kutilová píše pro arménskou stranu
Foto: Jan Štěpán
Popisek: Publicistka a humanitární pracovnice Markéta Kutilová.

Chápeme obavy arménského obyvatelstva o svou bezpečnost. Kavkaz má za sebou řadu tragických událostí a etnických konfliktů. Není překvapivé, že obyčejní Arméni po desítkách let ostré propagandy z obou stran přemýšlejí, zda nenastane odplata za to, že v 90. letech muselo z regionu Náhorního Karabachu, ale hlavně okolních čistě ázerbájdžánských okresů uprchnout před Arménskou armádou přes 600 tisíc Ázerbájdžánců.

Přestože jsme komunita Ázerbájdžánců žijících v ČR, cítíme se oprávněni říct a vzkázat: Žádná odplata nenastane. Etnických čistek a prolité krve už bylo dost. Teď je čas, aby se Arméni a Ázerbájdžánci v Náhorním Karabachu naučili opět žít vedle sebe, jako tomu bylo až do 80. let minulého století. Arméni žijící na území Náhorního Karabachu můžou zůstat ve svých domovech a pokud se přihlásí o ázerbájdžánský pas, jejich životní podmínky včetně důchodů a sociálních služeb se zlepší. Zatímco Arménie je po desítkách let konfliktu izolovanou a chudou zemí, Ázerbájdžán má silné hospodářství a bude do obnovy zdevastované infrastruktury v Náhorním Karabachu i okolních donedávna okupovaných okresů investovat ve prospěch všech, kteří na tomto území žijí.

Anketa

Je v České republice zbytečně moc restaurací?

80%
20%
hlasovalo: 13086 lidí

Paní Kutilová ve svých příspěvcích opakovaně varovala a volala, že po vítězství Ázerbájdžánu nastane genocida a etnická čistka. Budeme velmi rádi, pokud bude ve svých očekáváních zklamána a pokud se nenaplní její facebookové motto, že se věnuje Arménům jako národu odsouzenému k zániku. Domníváme se, že novináři informující o konfliktu o Karabach stylem, jaký používá paní Kutilová, bohužel přispívají k nenávisti mezi národy s nepřímým následkem utrpení nevinných lidí.

Přiznáváme se, že nám bylo chvíli líto, že nemáme na rozdíl od arménské komunity v českých médiích ´své´ novináře, kteří by nás nekriticky obdivovali a litovali nás jako oběť nespravedlnosti celého světa. Dospěli jsme ale k přesvědčení, že je to dobře. Ázerbájdžánský prezident Ilham Alijev poskytl v průběhu války rozhovory snad všem významným světovým médiím. Čelil nepříjemným a kritickým otázkám a vždy na ně věcně reagoval. Je lepší, když my Ázerbájdžánci musíme argumentovat a vysvětlovat fakta inteligentním a kriticky uvažujícím novinářům, než abychom se nechali omámit slepým pochlebováním. Chytří oponenti nám pomáhají jít dopředu, slepí přívrženci bez inteligence a nadhledu by nás vedli na cestě do propasti.

Děkujeme všem českým novinářům, kteří se o regionální konflikt dvou malých zemí na Kavkaze zajímají a dokážou vnímat fakta a argumenty na principu „padni komu padni“.

O spolku Azerbaijani Community in the Czech Republic, z. s.
Spolek sdružuje Ázerbájdžánce, kteří z důvodu studia, podnikání či práce nalezli svůj domov v České republice, a jejich české přátele. Věnuje se organizování kulturního a společenského života ázerbájdžánské komunity v ČR a podporuje networking jak uvnitř komunity, tak vůči českým firmám či institucím se zájmem o Ázerbájdžán. Vzhledem k tomu, že aktuálním tématem českých médií je konflikt v Náhorním Karabachu, rozhodl se spolek aktivně vstoupit do komunikace a nabídnout českým médiím i veřejnosti zdroj informací pohledem ázerbájdžánské strany. Spolek je nezávislou organizací, která není nijak podporována Ázerbájdžánskou republikou. Vyjadřuje názory svých členů. Za spolek veřejně vystupuje politolog a novinář Eldar Valiyev.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …