Bohdan Babinec: Úvaha starého chirurga nad pohotovostními službami

18.11.2023 11:17 | Glosa

V současné době jsme svědky bouřlivé diskuse o přesčasech v medicíně a platovém ohodnocení zdravotníků. Vzpomínám si, když jsem byl v roce 1995 služebně v Austrálii, že nejvyšší roční platové ohodnocení tam mají odborní lékaři a ekonomově (cca 500 000 AUD/rok). Nižší platové ohodnocení (cca do 400 000 AUD/rok) měli premiér, prezident, právníci, inženýři, pedagogičtí profesoři atd. Průměrný roční výdělek v té době byl do 30 000 Australských dolarů za rok.

Bohdan Babinec: Úvaha starého chirurga nad pohotovostními službami
Foto: NÁR.SOC.
Popisek: Bohdan Babinec

Když jsem se ptal, zda občané nemají námitky, že lékaři a ekonomové mají nejvyšší příjmy, bylo mi sděleno, že lékaři musí nejdéle studovat, celý život se vzdělávat, nemají čas na jiné činnosti a musí dělat vše proto, aby občané státu byli zdraví a v dobré kondici. A ekonomové musí dělat vše proto, aby byl stát ekonomicky silný a konkurenceschopný.

Tzn., že hodinové ohodnocení práce lékařů a ekonomů bylo jako etalon pro ohodnocení ostatních prací. Vyšší ohodnocení měli pouze myči oken mrakodrapů. Nechápu, proč ČLK a odbory cca 30 let bojují o vyšší ohodnocení hodinové práce zdravotníků, což vede k občasnému přidání k platu, ale již v devadesátých letech zavedla advokátní komora smluvní cenové podmínky pro své členy, kde uvedla pouze nejnižší cenu za hodinovou práci. Ne cenu nejvyšší. Právníci přitom nemají tak náročná studia a práci, jako lékaři či ekonomové. Když nebude striktně dodržována regulace mezd podle nějakého standartu, tak to vždy povede k nárůstu inflace. A také mně zaráží, že se stále diskutuje o přesčasových hodinách. Proč se ze zákona nezavede, že každý lékař, stomatolog, praktik, ambulantní specialista nebo nemocniční lékař, by měl povinně minimálně dvě pohotovostní služby za měsíc. A také jeden klinický den za měsíc. Tím pádem by se všichni lékaři více vzdělávali prakticky, vedlo by to ke zvýšení množství kontaktů mezi kolegy a jejich vzájemné spolupráci. Zavedením tohoto systému by se předešlo problémům s pohotovostními službami. Pokud by to bylo stanoveno vyhláškou MZ, vyloučila by se možnost, že by soukromý lékař mohl pohotovostní službu odmítnout.

Vzpomínám na dobu, kdy jsme sloužili pohotovostní služby za 11,- Kčs/h. Jako mladí lékaři jsme se snažili mít co nejvíce služeb, protože jsme své povolání brali jako poslání, ne jako byznys. Neříkám, že to bylo správně, ale vedlo to k našemu profesnímu znalostnímu obohacení a zkvalitnění práce. Vzhledem k tomu, že teď může být majitelem zdravotnického zařízení i řezník, vede to pouze k byznysovému zájmu. V devadesátých letech, při práci na zdravotnické koncepcí jsem upozorňoval na to, že každé zdravotnické zařízení (zdravotní pojišťovna, nemocnice, poliklinika atp.) musí být vedeno lékařem, neboť existují specifické problémy, ve kterých může správně rozhodnout pouze lékař.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…