Jindřich Konečný: Omnipol mění image

17.07.2018 13:58

Bývalý podnik zahraničního obchodu, jehož jméno figuruje v mnoha zakázkách pro českou armádu, konečně pochopil, že neobstojí v pouhé roli zprostředkovatele, a že v tvrdé konkurenci je potřeba mít své vlastní výrobní kapacity.

Jindřich Konečný: Omnipol mění image
Foto: Hans Štembera
Popisek: Letadlo CASA C-295

Největší zprostředkovatel armádních zakázek dosud vlastnil pouze jediný výrobní podnik - pardubickou firmu ERA. Ta vznikla z původní Tesly a do české armády dodává pasivní radiolokátory. Zřejmě díky nadstandardním vztahům s Ruskem byla ERA pověřena i sledováním letového provozu při zimních olympijských hrách v Soči. Více ZDE.

V červnu Omnipol rozšířil své výrobní kapacity o jihomoravský Mesit. Několik výrobních podniků s obratem okolo jedné miliardy korun a vlastním vývojem má firmě pomoci se zakázkami na zahraničních trzích.

Výrobky z Mesitu již nyní odebírá například Boeing, zbrojovka General Dynamics, jež vyrábí stíhačky F-16, nebo strojírenský koncern ABB.

Koupě výrobního podniku je součástí plánované změny image Omnipolu.Velmi často je mu totiž připomínána jeho kontroverzní historie v podobě předražených zakázek pro českou armádu.

Zatímco před rokem 1989 se tento podnik zahraničního obchodu zabýval vývozem zbraní vyrobených v Československu, po divoké privatizaci se z Omnipolu stala lobbistická  agentura, která zprostředkovávala dovoz zahraniční výzbroje.

Některé nákupy například dělostřeleckých radiolokátorů ARTUR, pasivního letadlového systému RBS-70, tarasnic Carl Gustav, nebo také letounů CASA se staly  předmětem mediálního zájmu právě z důvodu nestandardního postupu a přemrštěných cen. Konkrétně s letouny CASA je spojováno jméno bývalé ministryně Parkanové. Více ZDE.

Samostatnou kapitolou je pak obrovská zakázka na pronájem letounů Gripen, nechvalně spojovaná s korupcí českých politiků. Původní cena pronájmu na 10 let byla 20 miliard. Smlouva byla ale následně prodloužena a Švédové se tak stali dodavateli nejdražšího zbraňového systému AČR na desítky let. Za údajnou korupci však nikdo obviněn nebyl.

Nákupy přes prostředníky kritizoval zejména Alexandr Vondra, který po svém nástupu na ministerstvo přišel s prohlášením, že armádu v předchozích 6 letech připravily o 1,5 miliard korun.

Miroslav Kalousek, velký přítel Richarda Hávy, který byl zakladatelem tohoto "sňatku z rozumu" na ministerstvu, toto prohlášení kritizoval. Přesto bylo prokázáno, že ministerstvo obrany do té doby vyplatilo Omnipolu a jeho spřízněným firmám desítky miliard korun. Více ZDE

Změna image

Omnipol díky svým kontaktům dosud platil za monopolního dodavatele armádní výzbroje. Vzhledem ke stále střídajícímu se vedení armádního resortu a hlavně kvůli nárůstu tuzemské konkurence, z níž je pro Omnipol největším konkurentem Czechoslovak Group, musí Omnipol radikálně měnit image.

Jednou z rádoby viditelných změn je stáhnutí Richarda Hávy z vedení společnosti a předání podniku synovi. Podle zdrojů se však jedná o kosmetickou záležitost. Háva se totiž stále intenzivně podílí na řízení společnosti, což dokládá i jeho kancelář s výhledem na Hradčany, která v sídle společnosti v Nekázance zabírá celé patro.

Ruce pryč

To, že se musí Omnipol začít měnit, dokládá i to, že od něj dávají ruce pryč jeho nejdůležitější spojenci - včetně švédského gigantu SAAB, jehož Omnipol zastupoval nejvíce a obě firmy udělaly společně miliardové obchody. V současnosti podle veřejně dostupných informací už ovšem SAAB nechce být s Omnipolem spojován.

Stejně tak ministerstvo obrany, které každou spojitost s Hávovou firmou nyní rezolutně odmítá.

Na rozdíl od tuzemských výrobců, kteří dokáží armádní výzbroj vyrobit, Omnipol dosud obchod pouze zprostředkoval a vzhledem k marži pak na předražené zakázky dopláceli čeští daňoví poplatníci.

Hávově firmě tedy nezbývá nic jiného než začít vyrábět a postavit se na roveň tuzemské konkurenci. Problém je v tom, že dlouholetou kontroverzní minulost půjde vymazat těžko.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…