Jiří Vyvadil: Putina bych se zeptal na jedinou věc…

24.12.2021 17:45 | Komentář

Uprostřed siláckých varování Bidena, Johnsona, Stoltenberga, Evropské unie, jaké hrůzné následky nastanou, když Rusko bude okupovat Ukrajinu, či až komických pokusů Zelenského s prosazením preventivních sankcí působila tiskovka Vladimira Putina vyrovnaně až konejšivě. Otevřený tón jeho odpovědí byl přesvědčivý, i když se jistě ne každému bude líbit.

Jiří Vyvadil: Putina bych se zeptal na jedinou věc…
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Vyvadil

Kdybych to měl shrnout svými, méně „konejšivými“ slovy. Po třiceti letech budování vojenské dominance Západu nastává zřejmě čas pro jasnou odpověď. Západ že si může dovolit všechno a Rusko si to nechá líbit a najednou musí padnout kosa na kámen. Západ po vojenských či vojenskopolitických porážkách v Iráku, Libyi, Sýrii, Jugoslávii, Gruzii a samozřejmě ostudné porážce NATO v Afghánistánu si už dál nemůže dovolit řeči typu, že Rusko rozumí jen síle, a případně dříve neslyšené replice nové ministryně obrany SRN, že Putin bude muset zapomenout na nákupy na Champs-Elysées. Svět se dostal nerovnováhy a tu zkrátka a dobře bude třeba vyrovnat.

Západ se bude muset naučit, že skončila doba jeho vojenských převratů či barevných revolucí a že Rusko je schopno si svou bezpečnost zajistit. Protože se na straně Západu za třicet let navršilo tolik nepodložených představ o své vlastní síle a slabosti Ruska, a tím i o snadnosti Rusko porazit, neskončí ovšem tento proces příští rok, ale bude se zřejmě protahovat až do konce tohoto Putinova prezidentství.

Rusko se samozřejmě, mimochodem podobně jako USA, zaměřuje na Asii, kde spolu s Čínou, ale i dalšími partnery, jako je Indie, hraje významnou roli. Přesto Evropa byla a nesporně bude jeho významným obchodním partnerem, minimálně na nejbližších deset let, ale spíše dvacet let svou vysokou závislostí na dodávkách plynu. Je tedy v zájmu Ruska i Evropy věci dostat do „normálu“.

Anketa

Budete se o Vánocích omezovat při setkávání s přáteli a příbuznými?

14%
83%
hlasovalo: 27928 lidí

Rusko v zásadě nechce nic víc, než co by vyžadovaly USA či jiné evropské státy. Stejnou bezpečnost, žádné nebezpečí ze strany sousedů. To ovšem znamená, že se NATO, o kterém mimochodem Donald Trump, ať již ho musíme či nemusíme, vyjadřoval jako o reliktu studené války, se nesmí dále rozšiřovat na Východ. To, že by se na území sousedních států nemohly vyskytovat nepřátelské jednotky namířené proti Rusku, je přirozené. Pokud by se podařilo Rusku prosadit celý komplex návrhů, jež byly předloženy USA a NATO, zcela nesporně by to nastolilo novou atmosféru důvěry a spolupráce.

Nuže, kdybych mohl Vladimíru Putinovi položit jedinou otázku, zněla by prostě:

Vaše návrhy USA i ostatním státům NATO v této fázi vypadají tak neuskutečnitelně, že může být obava, že je neprosadíte. Vydržíte ve svém úsilí a dotáhnete je do konce?

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…