Josef Červinka: „Dobrá práce“ poslanecké sněmovny, aneb sytý hladovému nevěří?

23.12.2016 10:01

Jako dlouholetý právník nemohu mlčet nad zákony, které šikanují především bezbrannou společenskou vrstvu důchodců. Občané v produktivním věku, kteří jsou zaměstnáni, včetně podnikatelů, podle statistických údajů v průměru dosahují příjmů okolo 27 000 korun měsíčně, což je značně méně, než přijímají základní společenské vrstvy ve vyspělých, ekonomicky zdatných státech. Lze předpokládat, že při současném kladném růstu národního důchodu budou se příjmy této skupiny obyvatel v naší společnosti pravidelně zvyšovat.

Josef Červinka: „Dobrá práce“ poslanecké sněmovny, aneb sytý hladovému nevěří?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto

V současné době pro důchodovou skupinu obyvatel naší země, při respektování tzv. koše základní spotřeby, by příjem důchodců v minimální výši 15 000 korun měsíčně zajistil alespoň základní životní podmínky, když je všeobecně známo, že důchod ve výši 10 000 korun není dostupný ani pro polovinu důchodců, kteří takto žijí po celoživotní práci na hranici bídy. Jak si představit běžný důchod jednotlivce okolo 6000 korun měsíčně, když z toho je nezbytné uhrazovat nájemné za byt, doprovázené náklady hlavně za elektřinu, vodu a nedej Bože za plyn. Kolik tedy zbývá na potraviny a zejména na drahé léky, které důchodci v nemalém množství potřebují.

Mnozí se již těchto léků ke škodě svého zdraví vzdávají, protože již nemají za ně čím zaplatit. Katastrofa pro důchodce nastává, když jsou zadluženi a na jejich důchod je vedena exekuce. Ta je sice omezena limitem dodržení základního životního minima a nepoužitelný zbytek na základní potřeby tyto příjemce důchodu žene do ještě horší situace a nastává (chucpe), tj. horší jak zle.

Tyto úvahy uvádím záměrně, abych se dostal k hlavnímu problému, a to jsou požitky poslanců zejména obou poslaneckých komor, které pro mnohé začínají nad hranicí 100 000 korun měsíčně. Jak se má občan tohoto státu smířit s tím, že takové nadhodnocení práce poslanců není srovnatelné ani s polovinou průměrných příjmů produktivní sféry, přičemž vyplácení poslaneckých benefitů již vůbec neodpovídá hodnotě výsledků činnosti Poslanecké sněmovny či Senátu. Za odstrašující příklad lze odkázat na stávající znění ust. § 202, odst. 2, občanského soudního řádu, kde je upraveno, že odvolání proti zamítavému rozhodnutí zpravidla okresního soudu není přípustné proti rozsudku o peněžitém plnění, nepřevyšujícím hranici 10 000 korun, což ale neplatí u rozsudků pro uznání a u rozsudku o zmeškání. Není záměrem tohoto příspěvku rozebírat, co je rozsudek pro uznání či rozsudek pro zmeškání. Stačí například často projednávaný spor o vrácení půjčky ve výši 8000 korun, který dopadne tak, že soudce důkladně spor u vědomí „nepatrné částky!!!“ neprojedná, žalobu zamítne a odvolací řízení, byť by bylo důvodné, neexistuje.

Je nutné zdůraznit, že zvolenou hranici 10 000 korun považují poslanci za bagatelní, což je navíc veřejný výsměch životním podmínkám důchodců, pro něž není tato částka zanedbatelná. Legislativní zmetek v individuálním případě nenapraví ani Ústavní soud, když opakovaně zdůrazňuje, že zkoumá jen porušování základních lidských práv a běžnou soudní činnost v tomto případě nepovažuje za svou pravomoc do ní zasahovat.

Inu „dobrá“ práce za dobrý plat, aneb sytý hladovému nevěří!

JUDr. Josef Červinka, advokát
Advokátní kancelář Nový Hrozenkov

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…