Josef Ježek: Doba vymknuta z kloubů šílí, II.

22.04.2016 15:32

Minule jsem pod stejným názvem psal o Německu a kauze Böhnermann. To jsem ještě netušil, jak všechna media z toho učiní hit č. 1.

Josef Ježek: Doba vymknuta z kloubů šílí, II.
Foto: ODS
Popisek: Josef Ježek

Jeden český deník dokonce přinesl text oné „hanebné“ říkanky. Pravda, dost husté! Ale? Celá ta věc má háček. Ono to totiž bylo v ZDF prezentováno jako příklad něčeho, co se v Turecku ani náhodou říkat nesmí. Čili něco ve smyslu „Řekl bych o vás, že jste prznitel koz, ale neřeknu, protože by to mohlo být vzato jako urážka“. 

Takže vlk se nažere a kozy jsou celé. No uvidíme, jak si německé soudy poradí. Každopádně Frau Merkel na tom nevydělala.

Není však jen Německo (i když se v té jejich písni zpívá, že je nade všecko). Tento týden nám dalo lekci z pojetí demokracie, spravedlnosti a lidských práv severské Norsko. Zatím jsme si mysleli, že Norsko je jen Barnervernet. Tak přátelé, není!

Masového vraha Anderse Breivika není nutno představovat. V červnu 2011 pozabíjel 77 lidí s odkazem na fakt, že bojuje za nacionální socialismus, když odpálil v Oslu bombu a posléze si na ostrově Uttoya udělal z tábora mladých socialistů kruhovou leč, jako v honu na zajíce. Za to dostal 21 let vězení, což vychází 99,5 dne za jednoho mrtvého. No neberte to, že?

Nedosti však na tom. Po pěti letech strávených na samotce, která má tři místnosti (jednu na spaní, druhou na studium a třetí na cvičení !!!) přišel tento zlosyn s žalobou na norský stát. Porušuje prý jeho lidská práva. Jde údajně o bod Evropské konvence o lidských právech, který zaručuje úctu k soukromému rodinnému životu a možnostem korespondence a o ustanovení, které se týká zákazu nelidského nebo ponižujícího zacházení a trestu. Nelíbí se mu používání pout, prohlídky cely, izolace, nemožnost napojení na internet (počítač v cele má), cenzura dopisů. Jeho advokát říká, že vězeň se cítí osamělý (to už tak na samotce bývá) a trpí depresemi. Proto také ukončil studium na univerzitě, které mu bylo korespondenčně umožněno!!!

Teď máte možná pocit, že vám líčím děj nějakého absurdního Ionescova dramatu. Bohužel ne. To je realita současného Norska a jeho pohledu na výkon trestu u masových  vrahů. To je ovšem jenom první dějství, které píše chorý mozek masového zločince. To druhé je ještě „lepší“.  To už však píše norská „spravedlnost“.

Soud totiž konstatoval, že stát pošlapal základní Breivikova práva tím, že ho držel v naprosté izolaci, aniž se staral, co to udělá s jeho duševním zdravím.

Spravedlnost je zobrazována jako žena, držící v jedné ruce meč a v druhé váhy, se zavázanýma očima, prý proto, aby soudila spravedlivě. Ta norská spravedlnost je asi zabalená celá od hlavy až k patě, jako pumpa na návsi, před příchodem zimních mrazů. Nevidí vůbec nic. Nechci se pouštět do diskuse, jaká lidská práva asi má sedmasedmdesátinásobný vrah. Mám jen vážnou obavu, aby se tento norský precedens, nezačal šířit. Podobní pomatenci jako v Norsku se jistě najdou i u nás.

Ostatně, už se k tomu schyluje. Pan ministr Pelikán (ANO) navrhuje, aby novela trestního zákona přinesla trestný čin „hanobení třídy definované životním stylem, vzděláním a autoritou“. Jo a napříště můžete být stíháni také za „podněcování nenávisti k lidem s různým pohlavním ztotožněním a způsobem, jak někteří vykonávají pohlavní styk“. Evropská unie si to prý tak přeje. Zdá se, že brzy přijde doba, kdy tvrzení, že rodinu tvoří otec, matka a děti bude zločin a odsuzování obcování se zvířaty bude trestný čin. Zatímco dosud je trestný čin zoofilie.

Zdá se, že sloupek s nadpisem o době vymknuté z kloubů by mohl mít pravidelné pokračování. Něco jako Ordinace v růžové ohradě. Příště by to mohlo být třeba o tom, že paní ministryně školství hodlá v příštích třech létech dát za reklamní kampaň na propagaci inkluze částku 56 milionů korun. Že by jí snad napadlo, dát tyhle prachy na platy učitelů, to ani náhodou.

Můj bývalý ctěný kolega, inženýr na tehdejším odboru výstavby ONV, vždycky říkal: Pamatuj si Josefe! Komu dal pánbůh úřad, tomu dal i rozum!  Vypadá to, že absence rozumu je epidemie, na kterou stará dobrá Evropa zahyne. 

Doba vymknuta z kloubů šílí…            

Josef Ježek

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…