Ladislav Žák: Designovaný v demisi…?

21.06.2018 16:34

Jsou to především veřejnoprávní sdělovací prostředky, které se přímo vyžívají v nadužívání pojmu „v demisi“. Premiér je „v demisi“, ministr je „v demisi“, vláda je „v demisi“, dokonce jsem už slyšel, že „ministr v demisi vlády v demisi“. Jde evidentně o úpornou snahu naznačit, že nejde o takzvaně plnohodnotnou vládu, protože nezískala důvěru Poslanecké sněmovny a musela podat demisi.

Ladislav Žák: Designovaný v demisi…?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ladislav Žák

Všeobecná posedlost některých politiků a novinářů vyslovením důvěry vládě po jejím jmenování prezidentem je rovněž komická až absurdní, protože do ústavního pořádku byla zavlečena až Klementem Gottwaldem a jeho orly práva v tzv. „Ústavě 9. května“. V ústavě první republiky z roku 1920 mohla sněmovna vyslovit nedůvěru a vlád mohla o důvěru požádat. Přesto byla vláda odpovědna sněmovně a první republika byla nepochybně republikou parlamentní.

Pro lidi s průměrným vzděláním, kteří jsou schopni číst i složitější české texty, třeba Ústavu ČR, a znají význam cizích slov a jejich kontext, není tajemstvím, že demise je jednorázový akt, který nenastoluje žádný stav „v demisi“. Na samotný akt demise vlády, kterou do rukou prezidenta podává premiér, navazuje prezident slovy v tom smyslu, že demisi přijímá a žádá premiéra, aby ta skupinka občanů, která byla ještě před chvilkou vládou, pokračovala ve své činnosti až do jmenování vlády nové. Kdybychom tedy měli být korektní, tak bychom v indiánském žargonu měli o ministrech v demisi mluvit spíše jako o „těch, které prezident požádal, aby dál dělali, jako že jsou členy vlády a ministry“.

Je evidentní, že si novináři a politici myslí, že neustálým opakováním mantry „v demisi“ dosáhnou jakéhosi odporu občanů vůči „těm v demisi“. Myslí si, že je tímto výrazem dehonestují. Dělají to amatérsky a hloupě, tak, jak to odpovídá jejich vzdělání, intelektu a pár stříbrným, které za to dostávají. Vrcholem je aktuální kombinace „designovaného“ premiéra s ministry „v demisi“. Na takovou směs budoucnosti a minulosti v realitě by byla krátká nejen kvantová fyzika, ale i sci-fi nebo fantasy literatura.

Všeho moc ovšem škodí a výsledek hloupé kampaně proti „těm, které prezident požádal, aby dál dělali, že jsou členy vlády a ministři“ a zejména „tomu, koho prezident požádal, aby dál dělal, že je premiér“, se dostavil. Lidem je to víceméně jedno, a pokud si vyhodnotí, že takto hovoří novináři a politici, kteří pro obecný lid představují, až na stále řidší výjimky, opravdovou spodinu společnost, tak popularita a zejména legitimita „těch v demisi“ v očích lidu minimálně neklesá.

Je patrné, že s mateřským jazykem jsou mnozí na štíru bez ohledu na to, zda mají maturitu, totalitní, demokratickou nebo státní. O ústavě ani nemluvě. Možná jde o zrození „newspeaku“ či „eurospeaku“, o kterém se Orwellovi ani nezdálo…

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…