Lukáš Kovanda: Kolik Rusové kvůli válce dluží Ukrajině? Zatím 9,6 bilionu korun

14.04.2022 7:38 | Komentář

Komentář k tomu, kolik Rusové zatím kvůli válce Ukrajině dluží, resp. jaké ji dosud způsobili škody – jak na infrastruktuře, tak ekonomice. Ztráty na lidských životech jsou nevyčíslitelné.

Lukáš Kovanda: Kolik Rusové kvůli válce dluží Ukrajině? Zatím 9,6 bilionu korun
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

Za půldruhého měsíce válčení na Ukrajině pochopitelně závratně narostly ekonomické škody, které tragédie přináší. Vedle ztrát na životech zejména civilního ukrajinského obyvatelstva, které nelze vyčíslit, jsou pochopitelně druhořadé. Nicméně stojí za zajímavost je vyčíslit. Kolik tedy Rusové vlastně kvůli válce už Ukrajině dluží?

Válečné ekonomické ztráty je třeba rozdělit do dvou základních kategorií.

První kategorii představuje poničená infrastruktura. Zničeno nebo srovnáno se zemí například bylo zhruba 7000 budov, jak v dnešním rozhovoru pro Financial Times vyčísluje ukrajinský ministr financí Serhij Marčenko. Podle jeho slov dosavadní ztráty na poničené infrastruktuře odpovídají 270 miliardám dolarů, tedy zhruba 6,1 bilionu korun. To je skoro celý roční hrubý domácí produkt České republiky. Rusové tedy za měsíc a půl zničili na Ukrajině infrastrukturu v hodnotě takřka odpovídající hodnotě veškerého zboží a služeb, které se v Česku ročně vyprodukují.

Druhou kategorii představují ztráty na ekonomickém výkonu země. Kvůli válce toho totiž tamní obyvatelstvo méně vyrobí a vyprodukuje, méně nakoupí a spotřebuje, méně investuje, méně sklidí či zaseje, méně vyveze. Ochromený je kvůli válce například provoz v černomořských přístavech, a tedy ukrajinský vývoz zemědělských plodin. Tato ekonomická ztráta letos dosáhne 155 miliard dolarů, neboli 3,5 bilionu korun, jak plyne z výpočtu kvantitativního ekonoma Viktora Tsyrennikova, ředitele Promontory Financial Group (zde).

Dohromady tedy zatím Rusové Ukrajině způsobili škodu za zhruba 9,6 bilionu korun.

Lukáš Kovanda, Ph.D.
Národní ekonomická rada vlády (NERV)
ekonom

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …