Martin Komárek: Mejk Cesko GREAT. For the first time

22.07.2018 16:13

To co teď napíšu, je pro mě velice důležitý.

Martin Komárek: Mejk Cesko GREAT. For the first time
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Komárek

Bohemia měla, ať už si lžeme do ucha cokoli jen dvě hvězdné hodiny. Shakespeare ji pojal do nesmrtelné hry a daroval jí moře. Méně se už ví, že jediný tvor, který přelstil Sherlocka Holmese, Irena Adler, pocházela z Egeru, což je Cheb. V povídce skandál v Bohemii vystupuje navíc bohemský král. Hřmotný, s knírem a v kožešinách oděný.

Na dovolených a služebných cestách se setkáváme s lidmi, kteří neznají naši vlast, Někteří si vzpomenou na Czechoslovakia jiná na trade mark Prague (která přežila třicetiletou snahu všech magistrátů zbavit ji lesku a rozkrást na kost). Nikdo neví, kdo byli naši hrdinové Masaryk a Havel, na Jágra už zapomněli i hokejoví fandové – v Americe je hokej menšinový sport.

Forman, Navrátilová a Lendl, kteří dosáhli světového úspěchu, jsou Američané. V Americe se vás příliš neptají, jestli jste přišel z Česka nebo Čečenska.

Proč tenhle úvod.

Chtěl bych žít ve slavné zemi. Jsem Čech a rád bych, aby tato země nebyla směšnou provincií, jejíž vládcové, obrazně řečeno, chodí v kožešinách. Chtěl bych, aby celá země byla pro svět příkladem chytrosti, slušnosti a otevřenosti.

Vezměme malý příklad. Vede se diskurs o dvacet nešťastníků, kteří přibyli k italským břehům. Každý ví, že prověřit dvacet lidí, zda nejsou teroristi a postarat se o ně v rychle rostoucí zemi, kde chybí více než sto tisíc pracovníků, není problém. Kdo má srdce křičí, vemte je! Kdo má kromě srdce i mozek ví, že politici nemohou jinak, než trvat na tvrdém postoji. Drtivá většina z nás se bojíme něčeho cizího. O islámu nevíme nic, ale považujeme ho za zločinnou ideologii.

Největší novodobý český hrdina Masaryk čelil čecháčkovství, malosti, chtěl, abychom byli světoví. V době tuhých kontrol a omezených médií.

V době bez kontrol a s neomezenými médii se světu bráníme.

Ne, teď nemluvím o uprchlících, mluvím o nás samých. Není tu nikdo jako Masaryk, který by nás vytáhl z našich pohodlných doupat a povzbudil nás: Jde se na to!

Nikdy jsme si pořádně nepřiznali, že jsem na vedlejší koleji. Dobré vlaky sem nejezdí. Pravda, je tu co jíst a je tu na co se koukat, ale většinou je to velice malé. Ale dobré vlaky, vlaky, které míří do vesmíru, tu nestaví, a ani to neplánují. Jejich strojvůdci vědí, že by tu nabrali nesnesitelné zpoždění.

Můžeme se sympatiemi sledovat snahu politiků modernizovat zarezlý stát. Pohnout s něčím tak zarezlým je ale na hranici lidských sil, i pokud bychom věřili politikům nové generace, že všechno myslí dobře.

Napsal jsem jednu knížku, která opakuje obraz: ve zmijovce a v montérkách vysedáváme před betonovou kostkou prodejny Jednota, která byla přejmenována třeba na COOP a popíjíme desítku, kouříme retka a nedáváme na poměry. Měl jsem na mysli i sebe sama.

Tak se už zvedněme, prosím.

Vyšlo na komarkovynoviny.cz. Publikováno se souhlasem autora.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…