P. C. Roberts: Došlo k rozhodujícímu přesunu velmocenské rovnováhy

13.10.2015 19:30

Svět si začíná uvědomovat, že 28. září, kdy Putin ve svém projevu v OSN prohlásil, že Rusko už nemůže dál tolerovat nespravedlivou, hloupou a chybnou politiku Washingtonu, jež uvrhla Střední východ a Evropu do chaosu, se v záležitostech světa udála dalekosáhlá změna. O dva dny později se totiž Rusko chopilo iniciativy a spustilo v Sýrii vojenské akce proti Islámskému státu.

P. C. Roberts: Došlo k rozhodujícímu přesunu velmocenské rovnováhy
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin, prezident Ruské federace

Snad se mezi Obamovými poradci najde pár takových, kteří nebudou natolik arogantní, aby nedokázali tuto změnu pochopit. Ruská agentura Sputnik dnes oznamuje, že několik z nejvyšších bezpečnostních poradců doporučilo prezidentu Obamovi, aby své vojenské jednotky ze Sýrie stáhl, vzdal se svého plánu na svržení prezidenta Asáda a navázal spolupráci s Rusy v jejich úsilí zastavit příval uprchlíků do Evropy. Tento nápor podle nich přispívá k tomu, že Evropané si začínají uvědomovat vysokou cenu, kterou platí za to, že zahraniční politiku USA podporují. Tito poradci dále Obamovi sdělili, že idiocie neokonzervativců ohrožuje dokonce i washingtonské impérium v Evropě.

Někteří novináři, jako např. Mike Whitney či Stephen Lendman (na snímku), mají za to – a správně – že Washington v záležitosti ruského zásahu proti Islámskému státu v Sýrii nemůže prakticky nic dělat. Plán neokonzervativců, aby OSN vyhlásilo nad Sýrií bezletovou zónu a tak Rusko ze Sýrie vystrnadilo, je nesmysl, protože OSN takovouto rezoluci nikdy nevydá. Mimo jiné i proto, že tuto bezletovou zónu Rusové už v Sýrii de facto ustanovili.

Putin, aniž by se uchýlil k jakýmkoli verbálním hrozbám či k vyslovování jmen, změnil velmocenskou rovnováhu ve světě a svět si to uvědomuje. Odpověď Washingtonu pak sestává z kraválu, vyhrožování a lží, z nichž některé nacházejí svůj ohlas i u některých z jeho nejpochybnějších vazalů. Jediným výsledkem toho všeho ovšem je pouhá demonstrace washingtonské impotence.

Jestliže má Obama aspoň kousek zdravého rozumu, propustí ze své vlády neokonzervativní hlupáky, kteří veškerou schopnost a moc Washingtonu dodneška rozmrhali, a přikloní se k zájmu Evropy tím, že začne spolupracovat s Ruskem. Tak, že bude teroristy na Středním východě, zaplavujícími Evropu zástupy uprchlíků, nikoliv sponzorovat, ale likvidovat.
Jestliže si ovšem svůj chybný postoj z minulosti nepřipustí, budou USA ve světě i nadále ztrácet jak svou důvěryhodnost, tak i prestiž.

Další komentáře P.C. Robertse
Putin se obrací k Washingtonu; V očích většiAmeričanů ztratila vláda USA svou legitimitu; Demokracie ze Západu vycestovala; 11. září po 14 letech ; Svědectví FBI dokazuje bostonskou nevinu D. Carnajeva; Jimmy Carter: USA jsou oligarchií s neomezeným podplácením;


Rozhovor s P.C. Robertsem
Nezávislá ruská zahraniční politika je pro Washington nepřijatelná

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

15:22 Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

Letos v pátek 12. dubna by bylo mému otci 100 let. Zemřel velmi mladý v roce 1963, bylo mu 39 roků. …