Petr Dufek: Stále vyšší ceny bytů

18.01.2019 20:10

Napětí na českém realitním trhu zdá se nepolevilo ani ve druhé polovině roku. Oproti předchozímu čtvrtletí se ve třetím kvartále ceny bytů zvýšily o další 2,4 %, meziročně byly dražší o 8,7 %. Bylo to těsně před změnou pravidel pro poskytování hypoték, nicméně s cenami na trhu ani následné zpřísnění zřejmě příliš nic neudělalo.

Petr Dufek: Stále vyšší ceny bytů
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Hlavním důvodem je nepochybně i nadále slabá nabídka nových bytů a rodinných domů, kterou soustavně potvrzují i výsledky bytové výstavby v ČR v posledním roce. Stále se staví méně, než se stavělo v recesi, a tak tlak na růst cen je z tohoto pohledu jen logickým vyústěním.

Patová zůstává situace v Praze, která co do dynamiky výstavby vykazuje naprosto nejhorší výsledky v rámci celé ČR. Za byrokratické překážky ve výstavbě tak kupujícím nezbývá než si zaplatit v podobě vyšších cen nemovitostí.

Problémem tak je už řadu let stále slabá nabídka, nikoliv poptávka. Ta částečně odpadá v důsledku rekordních cen i přísnějších podmínek pro úvěry. I proto by měl růst cen bytů v letošním roce zpomalovat. Z loňských očekávaných cca 8 % by se tempo zdražování bytů mohlo dostat v průběhu letošního roku až k pěti procentům.

S výjimkou Švédska a Itálie rostou ceny bydlení v celé EU. V ČR šlo již o pátý rok v řadě, a ceny bytů se za tuto dobu zvýšily v průměru o necelých 40 %, zatímco v Německu o cca 26 %.

Petr Dufek
finanční analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…