Stanislav Zapletal: Myslíte, že Válek s covidem zaválí?

24.10.2021 21:23 | Komentář

Se zájmem sleduji, jak se mnohým očekávaným členům nové vlády do práce nechce. Třeba pan profesor Válek. Byl nejostřejším kritikem všeho, co fungující vláda proti covidu udělala.

Stanislav Zapletal: Myslíte, že Válek s covidem zaválí?
Foto: Repro ČT24
Popisek: prof. Vlastimil Válek (TOP 09)

Bylo samozřejmé, a každý rozumný manažer by po takové příležitosti, kterou mu nabídl premiér Babiš doslova chňapl, aby se Válek účastnil už nyní všech akcí ministerstva zdravotnictví, seznámil se s prostředím ministerstva, poznal klíčové pracovníky a tak dál. Kdo někdy přebíral skutečně odpovědnou funkci mi dá zajisté zapravdu. Sám jsem to zažil: když jsem v 90. vstupoval do funkce podnikového ředitele nezanedbatelného podniku, nechal jsem bývalého ředitele ve funkci i po svém nástupu a účastnil se jeho jednání jako pozorovatel. Dosáhl jsem toho, že jsem okamžitě po převzetí moci mohl dělat uvážlivá opatření. A nejen to, bývalý ředitel se stal mým přítelem a stal se ředitelem pro Východ. Ale Válek? Kdepak. To by musel přestat na Vojtěchovu práci a na práci Vojtěchova ministerstva kydat. Jenže problém je v tom, že jednou Válek dokydá. Až přijde na ministerstvo jako nový ministr a bude na své podřízené koukat jako vyoraná myš. Ještě nějakou dobu pravda potom může v kydání pokračovat, jenže covidu se bude muset najednou věnovat cele, ať bude chtít či ne.

Kdyby přistoupil na nabídku Babiše a přistoupil blíž k Vojtěchovi, měl by obrovskou výhodu: seznámil by se se situací, aniž by za cokoli odpovídal. Mohl by uplatnit své názory. Neboť covid je apolitický a nebude se ohlížet na to, kdo má či nemá rád Vojtěcha či Babiše. Válek tedy poprvé zklamal. Dřív, než do své funkce ministra vstoupil. Jeho prodloužené spílání na minulou vládu bude sice ještě nějakou dobu slyšitelné, ale na covid to nebude mít vliv.

Na první kroky jeho vládnutí se tedy těším a přál bych si, i z pudu sebezáchovy, aby se činil ve své funkci ještě víc než Vojtěch. Ten si zcela jistě přeje to, co já.

Jsem také zvědav, zda budou ministerstvo zdravotnictví krákat za vlasy i ostří mužové z moci soudní, tak jak se činili v době Babišovy vlády. Navrhoval jsem několikrát - a bylo to na soudy doručeno, aby se soudní moc v mimořádné situaci, kterou přinesl covid, laskavě pozvedla a alespoň v jednom svém poradci usedla blíž k ministrovi zdravotnictví, mezi jeho poradce. A hned aby vždy hlásila, že navrhované opatření by narazilo na nějaký zákon. Kdepak, covid necovid, byrokrat se nehne. Jde o typickou ukázku nanejvýš zastaralého řízení: čekat až se stane chyba a pak ji teatrálně odsuzovat.

A Rychetský, jak uvedl před Witowskou, to kontroluje. Osobně jsem přesvědčen, že takové jednání je na trestní oznámení. Je přece proti zájmům státu!

Brzy bude možno pozorovat, jak půjdou soudy po krku novému ministrovi Válkovi. Když nepůjdou stejně razantně, učiním si jasnou představu, koho soudci, členové soudní moci, ve volbách volili. A stane se leccos jasnějším. Mimochodem - nemůže být podjatý soudce, když odsuzuje vládní moc a potom volí její opozici? Zajímavá otázka, co myslíš, občane?

Tak tedy - už aby ta nová vláda převzala vládní odpovědnost. Už se těším, jak to třeba pan Fiala vytmaví Evropské komisi, když tolikrát prohlásil, že Babiš v Bruselu nejednal dostatečně razantně.

Covid začíná zase řádit a je možné, že nová vláda začne pracovat v období jeho dalšího největšího vzplanutí.

Nu - a hyn se ukáže!

Stanislav Zapletal

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…