Vladimír Pelc: Šavličky a fedrpuše

18.12.2018 20:10

Česká armáda má nakoupit bojová vozidla pěchoty (BVP) asi za šedesát miliard, a za tři miliardy radary. Kladu si otázku, co tyto nákupy přinesou nám, občanům. Otázky přece nejsou podvratné.

Vladimír Pelc: Šavličky a fedrpuše
Foto: Radim Panenka
Popisek: Ukázka vyproštění uvízlého bojového vozidla pěchoty

Úkoly naší armády a tedy zájem občanů by měl vyjadřovat příslušný zákon; píše se v něm: Základním úkolem ozbrojených sil je připravovat se k obraně České republiky a bránit ji proti vnějšímu napadení. Ozbrojené síly plní též úkoly, které vyplývají z mezinárodních smluvních závazků České republiky o společné obraně proti napadení. Ozbrojené síly se podílejí na činnostech ve prospěch míru a bezpečnosti, a to zejména účastí na operacích na podporu a udržení míru, záchranných a humanitárních akcích. Stačí nahlédnout do zákona č. 219/1999 Sb., o ozbrojených silách České republiky, paragrafů 9 a 10.

Nezdá se mi, že by armáda tyto úkoly plnila. Proč mají čeští vojáci operovat třeba v Mali, kde problém s islamisty vznikl poté, co Velká Británie a Francie pod patronátem USA dosáhly pád libyjského diktátora Kaddáfího? Proč mají čeští vojáci být na Golanských výšinách? Proč mají vartovat v Afghánistánu kvůli hospodářským zájmům především Spojených států? A hlavně: Proč to všechno máme platit? Proč máme platit šavličky a fedrpuše, jež jsou ku prospěchu jiných?

Někde jsem zachytil informaci, že od roku 1990 byl v průměru jeden každý měsíc jmenován v ČR jeden generál. K dnešku to tedy je téměř tři sta padesát generálů. Za druhé světové války v československém sboru v Sovětském svazu bylo generálů jak prstů na jedné ruce; ale tehdejší naši vojáci výrazně pomohli při osvobozování Československa. V Anglii ve stejné době nebyl čs. generál žádný; ale tehdejší naši vojáci výrazně pomohli při osvobozování Československa.

Tři sta padesát generálů v nejnovějším čase nepomohlo naší zemi k ničemu.

Probírám se internetem: Je málo učitelů, kvalifikovaní utíkají ze školství, máme málo kvalifikovaných řemeslníků, učňovské školství se z kobercového bombardování z první poloviny devadesátých let nevzpamatovalo, bylo by dobré ekonomicky podpořit tradiční rodiny s dětmi, dostupnost bydlení se radikálně snižuje, bylo by vhodné záležitost řešit - co třeba dát pár miliard pro řešení těchto problémů, místo toho, že se miliardy korun nalejí do vojenského kanálu? Nebo co takhle dát pár grošíků státní potravinářské inspekci – jejich informace jsou pro občany mimořádně důležité, před chvílí jsem si velmi potřebné na jejich webových stránkách přečetl … A takových příkladů je přehršel. Zkrátka nebylo by vhodnější dávat peníze na záležitosti naše a pro nás potřebné?

Můj neslušný avšak přímočarý strýc Josef by řekl, že v našem státě máme problémů tři prdele (to je označení množství).

Opravdu mezi závažné problémy naší země patří nalévání miliard do armády proto, aby bojovala za cizí hospodářské a politické zájmy kdesi tři prdele daleko (to je označení vzdálenosti)?

Poznámka: fedrpuš, fedrbuš - z něm. der Federbusch; péřový chochol; chochol z dlouhých ptačích per, který nosili za Rakousko-Uherska strážníci jako součást policejní uniformy, vojenští generálové ap., ale i koně zapřažení do pohřebního vozu.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…