Bocianová (ČSSD): Česká vrána k britské vráně sedá?

29.11.2012 19:22

Evropský tisk se poslední dobou intenzivně zabývá tzv. Brixitem, tedy výstupem Velké Británie z Evropské unie. Nyní se k tomu přidala další mediální zkratka, a to Camerkel, ilustrující nenadálé spojenectví německé kancléřsky Merkelové a britského premiéra Davida Camerona na nedávném summitu k dlouholetému rozpočtu Evropské unie.

Bocianová (ČSSD): Česká vrána k britské vráně sedá?
Foto: archiv
Popisek: Britský premiér David Cameron

Německá kancléřka poznala slabou pozici Davida Camerona a na summitu ho podpořila v jeho požadavku seškrtat evropský rozpočet a nepřidat více peněz evropským úředníkům.

Vysvětlení tohoto spojenectví je několik. Buď že spolupráce mezi francouzským socialistickým prezidentem Francoisem Hollandem nefunguje tak úzce jako za časů Nicolase Sarkozyho, a že se kancléřka Merkelová raději obrátila na Británii, anebo že se snaží sama sebe vykreslit jako zachránkyně jednotné Evropy, aby se jí tento obraz hodil v parlamentních volbách, které se v Německu budou konat příští rok na podzim.

Jedno je ale jisté: pozice Davida Camerona je velmi slabá jako nikdy předtím. A to jak vnitropoliticky v jeho vlastní Konzervativní straně, tak i v Evropské unii. Několik jeho vet v nedávných evropských iniciativách udělalo své, stále sílící euroskepticimus a obrovský tlak křídla Konzervativní strany na Camerona taktéž. Jednoduše neví, jak uspokojit různé tlaky, vysílá negativní signály vůči EU snahou uplatňovat další výjimky z evropské legislativy, vyhlašuje nutnost zpětného předávání kompetencí z Bruselu na národní úroveň nebo ohlašuje různá referenda, která by nakonec měla vést k již zmíněnému „Brixitu“.

Opoziční strana Labour party ovšem bije na poplach a považuje Cameronovy kroky za velmi vážné a ohrožující samotnou budoucnost Británie. Situace podle nich nikdy nebyla tak vážná jako nyní. Minulý týden vystoupil na setkání podnikatelů opoziční lídr Ed Miliband. Jeho projev jasně ilustroval, jak by Británii odchod z Unie poškodil. Pokud se nyní hovoří o tom, že by Británie mohla mít statut Norska nebo Švýcarska, tak je to podle něho omyl. Nejenže Británie nemá takovou komparativní výhodu jako Norsko v ropě a Švýcarsko v daňových výhodách, ale být součástí jednotného trhu bez možnosti vyjednávat a ovlivňovat tvorbu pravidel tohoto trhu je naprosto nevýhodné. Navíc 47% britského exportu míří do zemí Evropské unie a řada zahraničních firem přichází do Británie právě proto, že je odsud dobrý vstup na jednotný trh, kde jsou bohatí zákazníci, kteří chtějí kvalitní, sofistikované zboží.

Dále, myslet si, že Británie bude sama zvládat teroristické hrozby a organizovaný zločin bez přeshraniční policejní spolupráce v Evropě je nerealistické. Že Británie bude moci sama vyjednávat o snižování emisí skleníkových plynů či ovlivňovat mezinárodní dění například na Blízkém východě, to též není představitelné. Anebo při mezinárodních obchodních jednáních - bude to Čína, Spojené státy a Evropská unie, kteří budou sedět u stolu. Velká Británie bude podle slov Eda Milibanda čekat v předsálí, zatímco „oběd bude jíst někdo jiný“.

Ovšem britští Labouristé svůj proevropský postoj nedeklarují bez sebereflexe. Na úvod svého vystoupení Ed Miliband prohlásil, že Evropa selhala. Není možné, aby mladá generace nemohla sehnat práci, není možné, aby společný evropský rozpočet byl stále v zajetí priorit 50. let a ne 21. století. Není možné, aby ti, kteří hájí evropský projekt, slepě tento projekt hájili, aniž by neviděli předešlé chyby a neúspěchy. Jediná cesta vpřed je být uvnitř Evropské unie a spolupracovat s ostatními na jejím zreformování. I když se Británie nepřidá k euru, bude nutné zajistit rovnost všech členských zemí a jejich prospěch ze členství v EU. Nastavit nové priority jako inovace, tvorba pracovních míst, budování infrastruktury, energetická bezpečnost či posilovat roli EU ve světě.

Velká Británie je podle Eda Milibanda skvělá země se svými tradicemi. Výstup z EU by tyto tradice podkopal. Británie je skvělou zemí právě proto, že vždy obchodovala s ostatními, vždy byla aktivní ve světě, vždy byla otevřena novým vlivům a vždy se angažovala s ostatními. Nikdy nestála v rohu.

Škoda, že český premiér Petr Nečas se snaží mít svého jediného spojence zrovna v premiérovi, který svou zemí zjevně vede pryč. Že by česká vrána k britské vráně sedala?

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Farhan (ANO): Ten zákon provází neskutečný chaos

21:10 Farhan (ANO): Ten zákon provází neskutečný chaos

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…