Chládek: Zápisné je nepřijatelné, v případě převzetí vládní odpovědnosti ho zrušíme

31.08.2012 8:57

ČSSD zcela zásadně odmítá plán ministra školství Petra Fialy na zavedení školného či zápisného pro studenty a studentky na veřejných vysokých školách.

Chládek: Zápisné je nepřijatelné, v případě převzetí vládní odpovědnosti ho zrušíme
Foto: senat.cz
Popisek: Senátor Marcel Chládek

ČSSD považuje dlouhodobé snahy pravicové vlády o privatizaci veřejného vysokého školství za nepřijatelné. Jsme přesvědčeni o tom, že v současné ekonomicky složité době a především v kombinaci se zvyšováním DPH spolu s plošnými škrty, které realizuje pravicová vláda, by bylo zavedení zápisného či školného na veřejných vysokých školách zcela zásadní bariérou k rovnému přístupu ke vzdělání, zvláště pro sociálně ohrožené skupiny obyvatel.

Sociální demokracie dnes na tiskové konferenci představila výsledky sociologické analýzy, zpracované vysokoškolskými odborníky, která před zavedením zápisného v ČR varuje s tím, že by se stalo ekonomickou překážkou na cestě k vysokoškolskému vzdělání. Již dnes, v době bezplatného veřejného vysokého školství, s sebou studium nese pro studenty výrazné náklady. Odborníci dále tvrdí, že zavedením zápisného či školného by došlo k prohloubení již stávajících vzdělanostních nerovností.

Sociální demokracie je znepokojena, že ministr Fiala plánuje zavedení zápisného bez jakékoli veřejné debaty, konzultace s odborníky či elementární dohody s ostatními politickými stranami. Plně chápeme obavy a rozhořčení veřejnosti nad takovým chováním vládních představitelů. Z tohoto důvodu pokládáme ministrovi Fialovi formou otevřeného dopisu pět zásadních otázek k jeho plánu na zavedení zápisného:

1) Jaký je smysl a důvod zavedení zápisného?

2) Co je jeho cílem, co má vyřešit?

3) Co má zápisné regulovat?

4) Pomůže opravdu jeho zavedení zvýšit úroveň výuky na školách?

5) Opravdu jeho zavedení zvýší motivaci studentů ke studiu?

ČSSD zároveň apeluje na vládu P.Nečase, aby ustoupila od zavedení zápisného či školného. Sociální demokracie jasně deklaruje, že pokud bude mít po příštích volbách do Poslanecké sněmovny vládní odpovědnost a bude řídit ministerstvo školství, zápisné či školné na veřejných vysokých školách okamžitě zruší. Naším cílem je kvalitní a dostupné veřejné vzdělání bez uměle vytvořených bariér.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice