Gajdůšková: Ženský princip a právo pomůže posunout svět správným směrem

18.05.2012 17:12

Ke konferenci Síla ženy v době krize.

Gajdůšková: Ženský princip a právo pomůže posunout svět správným směrem
Foto: ČSSD
Popisek: Alena Gajdůšková

Právničky z celé Evropy se dnes sešly v Senátu na konferenci „Síla ženy v době krize". Konferenci pořádá místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková spolu s Evropskou asociací právniček EWLA. Na celodenní konferenci jednaly o problematice lidských práv zejména problémů s vydáváním dětí do ciziny, obchodování s lidmi a věnovaly se také kvótám a problematice zastoupeni žen v řídících pozicích a věkové diskriminaci žen v pracovních vztazích.

„V rámci této konference se v Praze potkává mocná síla, kterou je ženský princip a právo. A to je síla, která pomůže posunout svět tím správným směrem. Musíme trvat na tom, aby byla zajištěna lidská práva každého jednotlivce a to ženy opravdu umí,“ uvedla ve své zahajovací řeči Alena Gajdůšková.  Podle ní je jednou z příčin krize, do které se společnost dostala, převažující mužský přistup. Zaměření na rychlý zisk, extrémní soutěživost a riskováni. Je tedy nezbytně nutné vytvářet podmínky pro stabilitu, spravedlnost, dlouhodobý a udržitelný rozvoj, empatii  a porozumění. Vytvářet vize a hledat řešení, která v dlouhodobém horizontu budou vytvářet takový právní rámec, který bude pro občany zárukou dostupnosti práva a  řešení jejich problémů.

„Světu se povede lépe, pokud jej povedou silné ženy,“ tato slova pronesla Regula Kagi-Diener, viceprezidentka Evropské konfederace právniček, když omlouvala účast prezidentky EWLA islanďanky Herdís Theorgeirsdóttir,  která v této chvíli kandiduje na pozici prezidentky Islandské republiky. „Je potřeba podporovat pozice žen nejen v justici, ale i v celé společnosti. Vysoce kvalifikované a motivované ženy je potřeba podporovat zejména v době krize, protože představují potenciál, který je nevyužitý a který je velice kvalitní,“ zdůraznila.

Potřebu ženského pohledu ve společnosti podpořila i Marie Cilínková, prezidentka České asociace právniček: „Ženy mají obrovskou moc, kterou je potřeba využít pro zlepšovaní společnosti a rodiny. Máme sílu vnést do společnosti etiku, slušnost a morálku tím, že jí budeme prosazovat na svých pracovištích, ve svých domovech a společenstvích. To je úkol, který si vytvořila  specielně česka asociace, v kontextu dění v České republice.“

Na konferenci vystoupil kromě zástupkyň profesních organizací právniček z Česka, Francie, Švýcarska, Nizozemí a Itálie i bývalý eurokomisař Vladimír Špidla. Ten definoval příčiny současných problémů. Podle jeho slov jde o důsledek zejména nerovnoměrného rozděleni  moci ve společnosti. Vyzval k vytrvalé snaze o změny, které povedou k genderově neutrální společnosti, a otevřeně podpořil kvóty pro vstup žen do rozhodovacích pozic, jako nástroj urychleni celého procesu, který vidí jako nezbytný a nutný pro nastartování obnovy důvěry občanů ve stát a jeho struktury.

Konference probíhala formou workshopů Velice zajímavou byla  zejména výměna zkušenosti v oblasti problematiky dětí vydávaných do ciziny. Zde má Česká republika, podle vyjádřeni Mgr. Ivy Jermanové, velký dluh vůči svým nejmenším a bezbranným občanům - dětem, zejména v tzv. návratových řízeních. „Český stát naprosto nedostatečně chrání práva dětí. Nejen, že nedává přednost právům dítěte a upřednostňuje jiné zájmy, ale bohužel v některých případech nahlíží na děti optikou zákona jako na věc. To je v roce 2012 opravdu skandální," uvádí právnička specializující se na mezinárodni procesy.

Právě výměna zkušeností a přístupů v různých oblastech je největším přínosem konference. „Takovéto setkání, kde se řeší právní problémy a ještě k tomu z hlediska žen, je pro mne velmi zajímavé. Já pociťuji v mnoha oblastech, že Česká republika má vůči ženám obrovský dluh a jsme na tom možná hůř než okolní země směrem na západ nebo na jih,“ uvedla profesorka Eva Syková, letos oceněná  Manažerka roku, která vede Ústav experimentální medicíny. Její slova potvrzuje i Lenka Tomešová, předsedkyně Klubu manažerek české manažerské asociace: „Přínos této konference je obrovský právě ve výměně zkušeností a sdělení si poznatků nejen z práva, ale i byznysu“.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

PaedDr. Alena Gajdůšková

  • SOCDEM
  • Vždy na Vaší straně!
  • krajská zastupitelka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konzervativní strana: Západní svět se zjevně nepoučil ze svého selhání

23:08 Konzervativní strana: Západní svět se zjevně nepoučil ze svého selhání

79. výročí ukončení 2. světové války v Evropě