Hašek (ČSSD): Budoucnost je v precízním zemědělství

22.03.2010 14:23

Projev na agrárních veletrzích Techagro, Animal Vetex a Silva Regina

Hašek (ČSSD): Budoucnost je v precízním zemědělství

Vážené dámy, vážení pánové,

dovoluji si Vás jako hejtman Jihomoravského kraje přivítat u příležitosti konání veletrhů Techagro, Silva Regina a Vetex, které já osobně považuji za jedny z nejdůležitějších v programu brněnského výstaviště. Vzhledem k dlouholeté tradici a pověsti našeho regionu, jeho tradičnímu zaměření na zemědělství, lesnictví a potravinářství k brněnskému výstavišti přirozeně patří.

Tyto veletrhy jsou potřebnou přehlídkou moderní vyspělé zemědělské a lesnické techniky a potřebných moderních a ekologicky šetrných technologií pro zemědělskou i lesnickou výrobu. Jsem velmi rád, že se staly i přirozeným fórem pro výměnu názorů odborné veřejnosti na budoucnost českého a moravského zemědělství v evropském kontextu a jsou i místem důležitých setkání nevládních profesních organizací nejen z ČR, ale již tradičně i ze zemí Visegrádské čtyřky.

Dále čtěteHašek (ČSSD): Zkvalitňujeme život občanům krajů

Jsem přesvědčen, že budoucnost českého a moravského agrárního sektoru je v tzv. precizním zemědělství, které je schopno na jedné straně maximálně efektivně využít možnosti produktivního zemědělství, na straně druhé se chovat odpovědně a ekologicky šetrně ke krajině, vodě, lesům a zemědělské půdě. Tento přístup není možný bez moderních technologií, moderních strojů, které tyto požadavky respektují, a které jsou prezentovány i na těchto veletrzích. Není možný ani bez rychlého uvádění nových vědeckotechnických poznatků do každodenní praxe.

Před zemědělstvím a lesnictvím navíc stojí i nové výzvy a problémy se kterými se musí vypořádat v 21.století. Především jde o nepotravinářské využití zemědělské produkce a nadbytečné biomasy. Jedním z těchto perspektivních odvětví je výroba energie z obnovitelných zdrojů - biomasy, energetické zpracování zemědělských odpadů, energetické využití dřevní hmoty. I to je důležitý aspekt těchto veletrhů a důležitý stimul pro další technologický rozvoj.

Samozřejmě s tím souvisí i otázka finanční dostupnosti těchto moderních technologií a strojů, která je dle mého názoru klíčová pro další úspěšný rozvoj českého a moravského zemědělství a lesnictví. To je otázka pro politické reprezentace, které musí tyto oprávněné požadavky reflektovat ve svých rozhodnutích a při koncipování nových podpůrných a rozvojových programů.

ČtěteHašek (ČSSD): Topolánek má slovník kovaného marxisty

Já osobně se k tomu hlásím a učiním maximum pro to, aby české zemědělství a lesnictví mohlo do moderních, ekologicky šetrných a ekonomicky efektivních technologií maximálně investovat. Budeme rozšiřovat a podporovat ty programy, které usnadní podnikatelům lepší přístup k investičním a provozním úvěrům. Začneme jednat s bankami - původci současné finanční krize - aby ji přestaly řešit na úkor podnikatelů v zemědělství a lesnictví a zpřístupnily potřebné investiční a provozní financování ekonomicky zdravým subjektům.

Jsem přesvědčen, že pokud budou moci zemědělští a lesničtí podnikatelé nakupovat a obměňovat potřebné technologie, bude to přínosem nejen pro ně, ale i pro výrobce těchto technologií a strojů a následně i pro výzkum a vědu.

Dámy a pánové, přeji Vám, aby se Vám v Brně líbilo, protože to bude znamenat, že se sem budete rádi vracet i v budoucnu. Přeji Vám, aby vaše obchodní jednání byla plodná a efektivní, protože to bude potvrzením smyslu a životaschopnosti těchto veletrhů i do budoucna.

Oranžová kniha ČSSD - Zemědělství 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Michal Hašek - profil

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Vláda na plnění svých politických cílů jmenovala vojáka

12:28 Vích (SPD): Vláda na plnění svých politických cílů jmenovala vojáka

Česká republika má mít nově vládního koordinátora strategické komunikace (STRATCOM). Na pozici vláda…