Hejtman Hašek: Jednání Politické rady centrope v Brně

20.05.2012 7:40

Nejvyšší političtí představitelé krajů a měst tvořících přeshraniční region centrope se v pondělí 21. května v Brně sejdou na pravidelném pololetním zasedání, aby projednali a rozšířili program vzájemné spolupráce. Summitu bude předsedat primátor statutárního města Brna Roman Onderka a hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek. Na jednání bude účasten také velvyslanec ČR v Rakousku Jan Koukal.

Hejtman Hašek: Jednání Politické rady centrope v Brně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jihomoravský hejtman Michal Hašek hovoří na sjezdu ČSSD

Region centrope a jeho budoucí konkurenceschopnost čelí výzvám, které plynou z přechodu ke znalostní ekonomice a z nedostatečného dopravního spojení v rámci regionu. Zasedání se bude, s ohledem na tyto výzvy a na pozadí nadcházejících klíčových rozhodnutí o budoucnosti iniciativy centrope, věnovat dvěma hlavním tématům:

• Zvyšování konkurenceschopnosti regionu centrope

• Vstříc dlouhodobé spolupráci v rámci centrope

Konference v Kampusu Masarykovy univerzity

Po zasedání Politické rady bude následovat veřejná konference Education meets research & innovation, která se uskuteční v Kampusu Masarykovy univerzity od 14.00 hodin za účasti rozhodujících politických činitelů. Na perspektivy centrope jakožto přeshraničního znalostního regionu se zaměří panelová diskuze s předními odborníky z oblasti transferu technologií ze všech čtyř zemí centrope. Hlavní referáty přednesou Rudolf Haňka z Univerzity v Cambridge, Velká Británie (Hi-tech regiony: Věda a marketing transferu technologií) a Jean Severijns, zastupující technologický trojúhelník měst Eindhoven-Lovaň-Cáchy (Zisky z přeshraniční spolupráce v oblasti vědy a vysokoškolského vzdělávání). Očekává se účast mnoha zainteresovaných činitelů z regionu centrope.

Středoevropský region

Středoevropský region s názvem centrope vznikl v roce 2003 jako společná iniciativa dvanácti měst a sousedících regionů z ČR, Rakouska, Slovenska a Maďarska. V roce 2009 byl pro podporu této přeshraniční spolupráce spuštěn projekt CENTROPE CAPACITY, jehož partnery jsou na české straně Jihomoravský kraj a statutární město Brno. Většinu projektu financuje Evropská unie z operačního programu Evropská územní spolupráce – Střední Evropa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kr-jihomoravsky.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gregorová (Piráti): Nesmíme dopustit, že eurovolby rozhodne Putin a strach

14:04 Gregorová (Piráti): Nesmíme dopustit, že eurovolby rozhodne Putin a strach

Europoslanci odsuzují ruské pokusy o vměšování do dění v Evropském parlamentu a nadcházejících evrop…