MPSV: Pro rok 2012 je na sociální služby určeno přes 8 miliard korun

19.05.2012 14:10

Ministerstvo práce a sociálních věcí definitivně potvrdilo rozdělení 330 milionů korun určených k dofinancování sociálních služeb v ČR. Ministru práce Jaromíru Drábkovi (TOP 09) se dosud podařilo zajistit uvolnění 190 milionů korun, které měly být vázány v rámci úsporných opatření vlády, a to díky úsporám dalších provozních výdajů. Dalších 140 milionů korun se ministr rozhodl použít z úspor ministerstva vyplývajících ze změny koncepce informačních technologií. Spolu s 6,1 mld. Kč rozdělenými v prvním kole dotačního řízení a 1,7 mld. Kč z Evropských strukturálních fondů, je tak v roce 2012 na sociální služby v ČR určena částka převyšující osm miliard Kč (8,026 mld. Kč).

MPSV: Pro rok 2012 je na sociální služby určeno přes 8 miliard korun
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek z TOP 09

Ministr práce a sociálních věcí se již dříve dohodl s Asociací krajů na zahájení věcné diskuze o urychleném zahájení čerpání právě prostředků z ESF, tedy tzv. individuálních projektů. Nedostatek financí, s nímž se někteří poskytovatelé sociálních služeb potýkají, je často způsoben právě výpadkem z těchto zdrojů. Státní rozpočet totiž v letošním roce počítal s částkou 6,2 mld. Kč, což je dokonce o sto milionů korun více než vloni.

K dalšímu jednání (které proběhne pravděpodobně již příští týden) na MPSV budou kromě poskytovatelů sociálních služeb pozváni také zástupci Asociace krajů, diskuze se bude týkat mj. i dalšího nastavení financování sociálních služeb.

„Rozdíly mezi jednotlivými kraji v jejich příspěvcích na sociální služby jsou totiž skutečně markantní, v rozsahu od 1 % do 14 % rozpočtu služeb. MPSV přitom dlouhodobě upozorňuje na fakt, že nelze spoléhat na sanování výpadků z jiných zdrojů právě dofinancováním od státu,“ říká ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. Z Evropského sociálního fondu jsou v rámci OP LZZ podporovány zejména služby sociální prevence, které jsou zaměřeny na předcházení rizikového jednání, případně řešení vzniklých situací. Vedle projektů na podporu rozvoje sítě sociálních služeb realizují kraje i projekty na podporu procesů a vzdělávání v sociálních službách. Po revizi výzvu v lednu t. r. byla alokace uvedené výzvy navýšena o 1,1 mld. Kč a v současnosti zbývá k rozdělení 1 179 mil. Kč. Prozatím předložily projekty tři kraje - Královehradecký kraj, Karlovarský a Olomoucký. Na podporu sociálních služeb je zaměřena také grantová výzva č. 86 s termínem předkládání žádostí do 6. 6. 2012. Její celková alokace je 150 mil. Kč.

Cílem výzvy je začleňování sociálně vyloučených osob a osob ohrožených sociálním vyloučením, včetněodstraňování bariér v jejich přístupu ke vzdělávání a k zaměstnání, cestou zajištění a zvyšování dostupnosti sociálních služeb. Výzva je zaměřena na podporu vybraných sociálních služeb a na realizaci dalších činností a aktivit umožňující prevenci sociálního vyloučení nebo přímou pomoc cílovým skupinám definovaných výzvou. Na podporu procesu transformace pobytových zařízení sociálních služeb je zaměřena výzva č. 87, která doplňuje podporu pilotního ověření transformace, které realizuje MPSV v součinnosti s kraji a vybranými zařízeními sociálních služeb. Výzva č. 87 je otevřena od 23. 2. do 31. 12. 2012, v tomto období je rozdělena do 4 kol (bude docházet k průběžnému schvalování předkládaných projektů nikoliv až po ukončení výzvy).

Alokace výzvy je 70 mil. Kč. Mezi nástroji, které jsou zaměřeny na podporu sociálních služeb nelze opomenout projekt „Vzdělávejte se pro růst!“, kde bylo z celkové alokace vyčleněno 300 mil. Kč právě na vzdělávání v sociálních službách. Aktuálně je stále ještě k dispozici 287,5 mil. Kč, které jsou rozdělovány prostřednictvím Úřadu práce. V roce 2012 je tedy celkem na oblast sociálních služeb z prostředků ESF k dispozici více než 1,686 mld. Kč.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo práce a sociálních věcí

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…