Šterzl (NS-LEV 21): Budeme usilovat o systém zdravotnictví dostupného pro všechny občany

11.01.2012 12:28

Od počátku letošního roku zaznamenalo české zdravotnictví řadu změn, které prosadila pravicová vláda Petra Nečase. Bohužel pro občany jsou tyto změny spíše negativní.

Šterzl (NS-LEV 21): Budeme usilovat o systém zdravotnictví dostupného pro všechny občany
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lékař s pacientem, ilustrační foto

Předně, každý občan ČR má na základě veřejného zdravotního pojištění právo na bezplatnou zdravotní péči a zdravotní pomůcky, a to za podmínek, které stanoví zákon. Toto právo je jednoznačně zakotveno v Ústavě ČR, jejíž součástí je Listina základních lidských práv a svobod, která toto právo definuje v článku 31.

Národní socialisté – levice 21. století pokládají za standard zdravotní péče takový postup léčby, který odpovídá nejvyššímu dosaženému vědeckému poznání. Jedině takto definovaný standard zaručuje občanům reálnou jistotu, že v případě onemocnění jim bude poskytnuta adekvátní odborná pomoc na základě zdravotního pojištění, které si každý z nás platí.

Pokud bychom se měli bavit o nadstandardní péči, tak pouze o takové, která nesouvisí s léčebnými postupy, například služby hotelového typu, výběr lékaře atd. Za nadstandard lze považovat pouze léčbu těch, kteří si svým rizikovým jednáním přivodili zhoršení zdravotního stavu, a to například zanedbáním preventivní péče nebo úrazy při extrémních sportech. Dále pak lze akceptovat nadstandard u pacientů, kteří si svůj zhoršený zdravotní stav přivodili porušením zákona, například při autonehodě pod vlivem alkoholu, nebo požadují špičkovou zdravotní péči v zahraničí.

Z našeho programového dokumentu pro zdravotnictví vyplývá, že úhradu výše popsané nadstandardní péče je vhodné řešit povinnou, zákonem předepsanou úhradou. Riziko povinnosti úhrady za takovou péči pak lze výrazně omezit prostřednictvím komerčního zdravotního připojištění. Jako analogie se nabízí například havarijní pojištění, jaké známe u automobilů.

Jako diskriminační aktivitu považujeme snahu ministra Hegera, kterou chce omezit výdaje na zdravotnictví tím, že náklady, které zajistí rok kvalitního života (QALY - Quality Adjusted Life Year; jednotka, která kombinuje délku života s jeho kvalitou), musí být nižší, než je trojnásobek HDP na občana. V podmínkách ČR by tedy ze zdravotního pojištění neměla být hrazena léčba, při níž 1 QALY vychází dráž, než 1 092 900 korun! Tato částka je tedy podle ministerstva zdravotnictví cenou zdraví českého občana a pro některé jedince může být, jak jsme zmínili, diskriminační!

Určení ceny lidského zdraví je samo o sobě velmi neetické. V ČR je systém státem organizovaného pojištění. Jde o systém, do kterého ekonomicky aktivní občané odvádějí část svých příjmů a který je veřejnými prostředky doplňován (např. úhrada za děti a seniory). Aplikace indexu QALY je v případě takto organizovaného pojištění velmi diskutabilní. Index QALY je totiž určen spíše pro systém komerčního pojištění.

V Evropě a ve světě je běžně užívaný nástroj pro ocenění zdraví a kvality života pod označením EQ-5D. Je jen otázkou, proč české zdravotnictví pod vedením ministra Hegera nevyužívá a nestanoví účelné náklady na léčbu dle tohoto nástroje.

Dle programu NS-LEV 21 je ve zdravotnictví zapotřebí definovat především: preventivní péči, zabezpečení zdravotní péče na územním principu, minimální personální (odborné) a technické (materiální) zabezpečení pracovišť v územní síti zdravotních zařízení, přesné podmínky tvorby cen léčiv, především pak generik.

Tím docílíme takového systému zdravotní péče, který bude efektivně organizovaný (zamezí tunelování a korupci), bude na vysoké úrovni, bude poskytován v rámci veřejného zdravotního pojištění a především bude dostupný pro všechny občany naší země bez diskriminace věku, pohlaví a finančního zajištění jedince.

To jsou reálné a měřitelné výsledky, jejichž naplnění chceme naší programem pro zdravotnictví dosáhnout.

prof. MUDr. Ivan Šterzl, CSc., odborný mluvčí NS-LEV 21 pro oblast zdravotnictví

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…