Zaorálek: Vida, vládnout se dá i s Marťany

13.04.2012 20:36

Běda tomu, z koho pokušení pochází. Pravda, Vít Bárta nebyl první, kdo začal nakupovat poslance v téhle zemi. Mirek Topolánek na nakoupených poslancích dokonce postavil vládní většinu.

Zaorálek: Vida, vládnout se dá i s Marťany
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Do příchodu Věcí veřejných ale nikdo z nakupování poslanců neučinil přímo systém. Nebylo to u nás asi nikdy valné, ale přece snad v každé parlamentní straně bylo možné najít politiky, kterým šlo o dodržování demokratických principů.

S Bártou vstoupila po politiky dceřinná společnost soukromé firmy, ve které se poslušnost zajišťovala odposlechy a obálkami plnými peněz. Úspěch Věcí veřejných byl podvod na veřejnosti. Věci veřejné lhaly voličům, lhaly médiím, lhaly politickým partnerům, lhaly sobě navzájem a lhaly i soudu. A teprve zde narazily. To, co véčkaři stále považují za normální, soudce označil za trestný čin. Na Bártovi i Škárkovi je vidět, že to stále nechápou. Stále jsou přesvědčeni, že to co dělali a dělají, je přece v pořádku.

Věci veřejné jsou společenstvím, které nezákonně sloužilo svým zájmům. Ušily na veřejnost boudu. Kdyby občany včas informovaly, jak se vzájemně odposlouchávají a jak se uplácejí, nikdo by jim nikdy hlas nedal. Zvláštní je, jak si členové tohoto spolku nejsou schopni uvědomit, že je něco špatně na způsobu, jak se dali do téhle práce najmout a jak to celé funguje. Jeden z poslanců u soudu bezelstně vysvětloval, že to chápali jako rozumnou a správnou věc, že jim Bárta vyplácí obnosy na přilepšenou. Radek John dokonce řekl, že pro Bártu je půl milionu jako pro něj padesát korun a že je to takový dobrák, že by i panu Tluchořovi z druhého tábora pomohl, kdyby za ním přišel s žádostí o výpomoc. Ano, ano, čirá dobrota je to, co se skrývá za všemi těmi odposlouchávacími zařízeními a obálkami…

Tento politický útvar je za hranicí toho, co stojí o politických stranách v ústavě a zákonu o politických stranách. Chová se podvodně, a do parlamentu proto nepatří.

Bohužel to ale vypadá, že koalice s Věcmi veřejnými bude pokračovat. ODS i TOP 09 jsou nakonec těmi, kteří tu bez mrknutí oka vládnou s Marťany.

Obávám se jen, co to s námi se všemi udělá, pokud se nic nestane. Pokud Věci veřejné zůstanou vládní stranou, pokud Alexandr Vondra s kauzou Promopro na hřbetě bude pokračovat jako ministr, pokud „kolibřík“ Bém bude i po svém provaleném přátelství s „mazánkem“ Janouškem pokračovat jako zákonodárce. Někdo tady napíná strunu přespříliš.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.