Bohuslav Marais Svoboda. Co je vlastně zač?

21.11.2010 7:51

POLITOLOGOVÉ Tak se nám pan docent Bohuslav Svoboda "definitivně" přemístil z porodních sálů rovnou do primátorského křesla. A že to byl ale komplikovaný porod. Siamská dvojčata ODS a ČSSD se přes vkládané naděje "bankéřovcům" oddělit nakonec nepodařilo a zmařený císařský řez není zrovna veřejností kvitován s nadšením. Nic to ovšem nemění na legitimnosti nové "gynekoalice".

Bohuslav Marais Svoboda. Co je vlastně zač?

Svobodova cesta na vrchol byla však trnitá, plná porodních komplikací a dítě bylo a je zavrhováno oběma prarodiči - matkou ČSSD i otcem ODS. Jak mediálně ohodnotit cestu Bohuslava Svobody od doby, kdy se v Praze objevil na billboardu s motýlkem jakožto řadový kandidát do zastupitelstva až po primátorský řetěz na krku. ParlamentnímListům.cz se sešly protichůdné názory na jeho osobu.

Pro mě je nedůvěryhodný

"Podívejme se, co všechno Bohuslav Svoboda ještě před volbami nasliboval. Předně, že nechce jít do koalice se "starou gardou", ale tato stará garda mu nakonec na nabídku kývla a učinila z něj primátora. Tento akt vyvolal v očích jeho voličů, ale i v mých celkem nedůvěryhodnost," vysvětluje redakci mediální expert Karel Hvížďala.

Podle Hvížďaly dopomohl ke Svobodově vavřínu svým nízkým charismatem i bankéř Tůma. "V bankovním světě panují jiné zvyklosti než v politickém divadle," dodal Hvížďala. Někteří političtí oponenti Svobodu, alespoň vizuálně, přirovnávají k francouzskému herci Jeanu Maraisovi.

Dejme mu šanci

S opačného konce vzhlíží na Svobodu mediální odborník Petr Žantovský. "MUDr. Svoboda je člověk velice zkušený z veřejné činnosti - deset let byl presidentem ČLK (pozn. red.: České lékařské komory), nadto šlo o doby, kdy se české zdravotnictví transformovalo, kdy se schvalovaly ty nejdůležitější polistopadové změny, a v tom samozřejmě byla spousta politiky. Proto nejsem příznivcem názoru, že Svoboda je člověk bez politické zkušenosti. Je to člověk bez stranické zkušenosti," opravuje veřejné mínění Žantovský.

Toho se prý mnozí mohli právem obávat. "Jak se ale ukázalo na vyjednáváních o koalici na pražské radnici, dr. Svoboda velmi bystře vplul do řečiště stranických zvyklostí a regulí a byl spolu s B. Šťastným a R. Blažkem naprosto rovnocenným vyjednávačem," hodnotí Žantovský.

Není handicapován

Žantovský si zároveň vůbec netroufá tvrdit, že Svoboda bude v nějakém smyslu handicapován pro primátorskou či jinou politickou pozici. "Nezapomeňme: Pavel Bém byl také zprvu psychiatr a dřív než se stal komunálním politikem (starostou Prahy 6), byl koordinátorem vládní protidrogové politiky, čili stále de facto expertem. Politický talent se totiž nedá naučit, ten se buď vyjeví, nebo ne, a to vždy až v nastalé situaci," připodobňuje Žantovský.

Zatím je jeho hodnocení vůči Svobodovi určitě vysoké. "Na to další si počkejme, vzhledem k dynamice událostí bude mít určitě hodně brzy příležitost ukázat, co v něm je," uzavírá hodnocení Žantovský.

Nechtěné dítě

"
Pana Svobodu osobně neznám, ale jeho situace je velice složitá, nikdo ho nechce a přesto má za úkol vylepšit pozici ODS," vysvětluje redakci odborník na komunální politiku Petr Jüptner z FSV.

Podle Jüptnera má Svoboda těžké postavení a především malé páky dovnitř strany, jelikož nemá tak provázané kontakty, jako ti zkušenější matadoři. "Má v podstatě podobné postavení jako pan Dienstbier z ČSSD, akorát, že nebyl odvolán," dodal závěrem pro ParlamentníListy.cz Jüptner.


Čtěte také:


Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…