„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

08.04.2024 10:43 | Analýza

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po vítězství Petera Pellegriniho v prezidentských volbách analytik Štěpán Kotrba. A uvádí jména. „Bude na Ficovi, aby přiměl slovenská média ke korektní žurnalistice,“ dodává. Když ale přehlíží mezinárodní situaci, varuje před naivitou, kterou přinášejí některé „chcimírové koncepty“.

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu
Foto: Repro Youtube
Popisek: Tisková konference k vyhraným volbám

Slovenská politika byla od počátku samostatného slovenského státu vždy levicovější, ale byla také iliberálnější, autoritativnější a emocionálnější, než ta pražská. Zatímco v Praze vládl uhlazený a úlisný Klaus a jeho privatizátoři na úvěr poměrně klidně až do chvíle, než nad „otcem české privatizace“ Klausem vyhrál heslem o spálené zemi mluvčí „dolních deseti milionů“, předseda ČSSD Miloš Zeman, nejpopulárnějším slovenským politikem byl po Dubčekovi zakladatel samostatného slovenského státu, právník a boxer Vladimír Mečiar a jeho HZDS. Mečiara přitom VPN doporučili Alexandr Dubček a jeho Klub za socialistickú prestavbu Obroda a „tribún revolúcie“ Milan Kňažko. S Mečiarem se hladce domluvil i předseda tehdejší KSS Peter Weiss.

Pozn. autora: Termínem levicovější myslím to, čemu mainstreamová politologie říká populismus. Důraz na priority přerozdělovacích procesů státu odvislých od výběru daní – sociální témata: zaměstnanost a důstojnou mzdu, solidární sociální a bezplatnou zdravotní péči státu či obcí, péči o znevýhodněné, handicapované, seniory a rodiny s dětmi, důraz na rovný přístup ke vzdělání a uplatnění, práva žen a svobodu rozhodovat o interrupcích.

Slovenská politika byla nicméně daleko bezohlednější a krutější, poznamenaná „východňárskými“ manýry místních kápů, hajzlů z tajné služby a soudních a policejních mafiánů. Už od doby privatizace Nafta Gbely a dalších státních podniků. Od doby, kdy tehdejší prezident Michal Kováč kritizoval Mečiarovu vládu, a tak mu v roce 1995 SIS pod vedením Ivana Lexy údajně na přímý rozkaz tehdejšího slovenského premiéra Vladimíra Mečiara unesla syna do rakouského Hainburgu a stíhání únosců znemožnila amnestie. Korunního svědka, policistu Remiáše, zabili. Zemřel v dubnu 1996 po výbuchu automobilu značky BMW. Další Imrich Oláh byl zavražděn několik měsíců poté, třetí obviněný Jozef Roháč, vyšetřovaný i pro podezření z dalších vražd, byl zadržen v Česku a později převezen do Maďarska. Mečiar tyto činy amnestoval v roce 1998.

Z Weissovy Komunistické strany Slovenska se stala Strana demokratickej ľavice a následně se rozptýlila v nově vzniklé straně SMER Roberta Fica, která se stala dominantní levicovou politickou stranou na Slovensku a dvakrát nejsilnější vládní stranou. Bývalý vědecký tajemník Ústavu marxismu-leninismu ústředního výboru Komunistické strany Slovenska Weiss dostal vejminek jako velvyslanec v Maďarsku a později v Praze. Z Weisse se v poslední době stala karikatura sama sebe. Člověk, který se představoval jako kandidát na prezidenta, sám sebe zhlíží v zrcadle a vidí se jinak, než jak ho vidí ostatní.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jakub Vosáhlo

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tak, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseŠiroko , 08.04.2024 12:13:44
Co se ta cvičená, obrýlená opička (Korčok) vzteká? Vźdyť je to kandidát války! Vźdyt se tím nijak netají. Tak proč mu vadí, že se tak o něm mluví? Stejně tak je nepochopitelné, proč té Barbíně (Čaputová) vadilo, že se o ní mluvilo jako o Sorosově loutce. Vždyť to je Sorosova loutka. Nebo proč té dredaté fetce (Bartoš) vadí, že se o něm mluví jako o vítači muslimů. Vždyť to je vítač muslimů. Že by se za to vše v koutku duše styděli?

|  16 |  0

Další články z rubriky

Zbořil: Válka? Dějí se věci, o nichž nám neříkají. Ale připravují nás

13:24 Zbořil: Válka? Dějí se věci, o nichž nám neříkají. Ale připravují nás

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA V posledních dnech se v globálních rozměrech děje něco, o čem nejsme dobře in…