Tohle se prostě nedělá! Přední expert ví více o kauze Babiš a o tom, co vysílá ČT

15.11.2018 14:11

ROZHOVOR Mediální lektor, manažer, pedagog a marketér Vadim Petrov ml. přinesl pro ParlamentníListy.cz pohled na kauzu údajného únosu syna Andreje Babiše. Sám premiér hodlá všechny nejasnosti rozkrýt až koncem týdne, v některých médiích se ovšem začalo o výstupech celé kauzy spekulovat ještě dávno předtím, než před veřejnost vůbec Babiš předstoupil. Vyšel dokonce i bleskový průzkum veřejného mínění, který ukazuje, že většina lidí Babišovi nevěří. „Cílem je vyvolat ve vás negativní emoci“, říká Vadim Petrov ml. a detailněji rozebírá práci České televize.

Tohle se prostě nedělá! Přední expert ví více o kauze Babiš a o tom, co vysílá ČT
Foto: archiv
Popisek: Vadim Petrov ml.

Reportéři Slonková s Kubíkem jeli za synem Andreje Babiše do Švýcarska a natočili ho skrze kameru ukrytou v brýlích. A to aniž by mu řekli, že je natáčen. Je to vůči Andreji Babišovi mladšímu férové?

Podle švýcarského práva je protizákonné nahrát soukromou konverzaci, pokud s tím všichni účastníci nesouhlasí. Při porušení článku 179 švýcarského trestního zákoníku pachateli hrozí až jeden rok odnětí svobody nebo pokuta. Andrej Babiš mladší má švýcarské občanství. Otázka spíš je, jestli může veřejný zájem novinářů a společnosti v jedné zemi vyvážit porušení zákona v jiné zemi, jak to dobře zformuloval novinář Erik Best.

Anketa

Co soudíte o Miroslavu Kalouskovi?

hlasovalo: 43933 lidí

Je etické nahrávat člověka, o kterém vím, že je nemocný? Může nějakou roli hrát jistá naléhavost případu?

Je neetické na tom stavět veřejné obvinění.

Reportéři pořídili rozhovor již v polovině října, vyšli s ním na veřejnost ale téměř s měsíčním zpožděním. Proč byl rozhovor vydán s takovým odstupem, je to v mediální praxi přirozené?

K tomu se v médiích vede řada úvah. Jakoukoliv z nich by si člověk mohl zvolit. Většinou to udělá podle toho, jak mu ta která potvrzuje to, co už si myslí. Nemám potřebu se k žádné přiklánět. Vždycky je to jen spekulace. Někdy prostě jasno nemáme, protože nemáme dost informací. Umím žít s tím, že něco nevím. Je to lepší, než se mýlit.

Jak obecně hodnotíte investigativní práci Slonkové a Kubíka v kauze Babiš mladší?

Jak obecně hodnotím práci většiny našich „předních“ investigativních novinářů? Vezmete jednotlivé útržky, fakta, informace, informační šumy a vyložené dezinformace, zatřesete s nimi a vyrobíte koktejl. Ve výsledku máte silný koktejl, ale pravdu se nedozvíte. Pracujete s náznaky. Vytváříte pocit, že by to tak být mohlo. Nic se nedá prokázat. Cílem je ve vás vyvolat negativní emoci. Tomu u nás říkáme investigativní novinařina.

Na Facebooku jste včera večer kritizoval práci České televize. Napsal jste, že zatímco TV Nova se v rámci kauzy Babiš chová informativně, Česká televize jedná spekulativně a rozvíjí možné závěry. Co konkrétního vám vadilo na práci České televize?

Práce novináře veřejnoprávní televize je nabízet veřejnosti různé pohledy na to, co se děje a nechat na divákovi, aby si názor udělal sám. Moderátoři mají být takoví průvodci, nemají nás vést k nějakému svému závěru. Nemluvím o komentátorech, kteří jsou tam sami za sebe, ale o pořadu a moderaci. Když na začátku spekulujete, že padne vláda, a pak většinu pořadu řešíte, jak ustát vládní krizi, tak jste situaci definoval vy jako novinář, podsouváte lidem své vidění situace.

Zpronevěřila se Česká televize svou včerejší prací na tématu syna Andreje Babiše veřejné službě?

Pokud udělá jeden pořad o tom, jestli Babiš porušil zákon a jiný neudělá o tom, jak novináři porušili zákon cizí země a o jejich etickém či neetickém chování, tak ano.

Jak obecně hodnotíte dosavadní práci českých médií v rámci této kauzy?

Máme tady dva druhy médií, komerční, jejichž smyslem je generovat zisk a veřejnoprávní, jejichž úkolem je ukázat širokou šíří názorů. A ne jen ty hlavní, notabene politicky tendenční. U těch prvních máme jen kontrolovat, jestli neporušují zákon, u těch druhých, jestli plní svou funkci.

A plní?

Podle mého se často chovají aktivisticky, arogantně a manipulativně. Tuhle říkala moderátorka Witowská v nějaké debatě o EU: „Já jsem ten, kdo tady určuje pravidla“. A poslanec Volný reagoval: „Jen do té doby, pokud je já budu respektovat“. To se mi líbilo. Principem dialogu jsou stejná práva na obou stranách stolu.

Jak byste v kůži premiéra vedl krizovou komunikaci nyní?

Premiér má k dispozici jeden z nejlepších komunikačních týmů, které jsem v této zemi za celou kariéru, kdy v médiích a PR pracuju, viděl. Vůbec nepochybuju, že dokážou pro Andreje Babiše získat na této kauze body. I když můžete tvrdit, že své děti do toho zatáhl sám, atd. Ale z hlediska většiny – děti se nenatáčejí kamerou zabudovanou v brýlích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Marek Korejs

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

10:43 „Teď úkoly pro Fica.“ Po volbách: Jde i o nás a Ukrajinu

Teď je na Robertu Ficovi, aby očistil slovenskou politiku od tlaků některých organizací, uvádí po ví…