Zrušte komunisty a vrátí se. A s nimi přijde silná levice

01.08.2011 6:16

POLITOLOGOVÉ Už před více jak týdnem zaúkolovala vláda Petra Nečase ministra vnitra Jana Kubiceho, aby do listopadu připravil návrh na pozastavení činnosti KSČM. Rozhodnutí padlo poté, co Kubice v první analýze od úplného zákazu činnosti KSČM vládu odrazoval. Pokud by druhý pokus vládě vyšel, netěžila by z toho nakonec pravice, ale podle politologů by tomu bylo právě naopak.

Zrušte komunisty a vrátí se. A s nimi přijde silná levice

Podle některých politologů si pravicová vláda tímto krokem plete na sebe bič a paradoxně jediný, kdo může na pozastavení KSČM vydělat, je levice.

Politolog Jan Bureš z Metropolitní Univerzity soudí, že pozastavení činnosti KSČM by mohlo napomoci převážně stranám operujícím v levé části politického spektra a nabízí pro svou argumentaci scénář podle něj logického vývoje. "Část bývalých voličů KSČM by přešla k volbě sociální demokracie a pravděpodobně ihned po zákazu KSČM by byla vedením komunistů založena nástupnická strana, ke které by většina dosavadních voličů KSČM asi přešla. Ještě k tomu by levice mohla zdůrazňovat nedemokratičnost postupu pravice vůči levici a dělat z komunistů obětního beránka. Tímto "rebrandingem" KSČM by levice celkově mohla posílit," odhaduje pro ParlamentníListy.cz Bureš.


Reklama pro komunisty

Podle Zdeňka Zbořila by velmi záleželo, jak by se k pozastavení činnosti přiklonilo tvrdé jádro KSČM. Voličů, ale i členů. "Nezapomínejme, že komunisté získávají pravidelně v každých volbách protestní hlasy. Část členů by možná přešla k ČSSD, kde by se snažila utvořit jakousi frakci. A odhadem tak polovina voličů by volila ČSSD," míní Zbořil. Tyto štvanice na zákaz KSČM ji však podle Zbořila paradoxně posilují. "Strana by spíš upadla v zapomnění, a tedy by přišla o zájem voličů, kdyby se o ní nemluvilo. Toto je pro ně dobrá reklama," uzavřel pro redakci Zbořil.

Jiří Koubek z Filosofické fakulty na posílení levice nevsází. "Ze zákazů tohoto typu by dlouhodobě netěžil vůbec nikdo (krátkodobě snad zčásti ČSSD, zčásti nějaké nové protestní hnutí, možná i ultrapravicové). O KSČM si lze myslet cokoli, ale ta strana se velmi tiše a nenápadně pohybuje v legálních mezích politického systému, což dosud - pokud je mi známo - nezpochybnil žádný soud," argumentuje politolog Jiří Koubek z FFUK. Především se pak podle něho ale jedná o zcela podružné téma. "Budeme-li s takovýmto nasazením bojovat minulé bitvy, nutně prohrajeme ty současné a budoucí, protože skutečně podstatné věci nám budou více a více unikat. Laciný metál za zpozdilý antikomunismus (kdy už to nic nestojí a nic se tím neriskuje) za to nestojí." uvádí pro ParlamentníListy.cz Koubek 

Procentuální výsledky KSČM v uplynulých volbách do Poslanecké sněmovny

1996

10,33%

1998

11,03%

2002

18,51%

2006

12,81%

2010

11,27%


Čtěte také:


Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…