„I Židy soudili podle práva, pane Fremre.“ Vidlák i o tom, jak ho vyhnali z kostela. Podrobně

09.08.2023 4:38 | Rozhovor

VIDLÁKŮV TÝDEN I Židy soudili podle práva. I Václava Havla. Raději bych ale od doktora Fremra slyšel, že nesoudil podle komunistického práva, ale podle lidské spravedlnosti, sdělil ParlamentnímListům.cz bloger a moravský zemědělec Daniel Sterzik, vulgo Vidlák. Podělil se též o svou zkušenost, kdy byl nucen odejít z evangelické mše v domovské Miroslavi. Kvůli narážkám na své politické postoje.

„I Židy soudili podle práva, pane Fremre.“ Vidlák i o tom, jak ho vyhnali z kostela. Podrobně
Foto: Daniela Černá
Popisek: Daniel Sterzik, bloger známý jako Vidlák, ředitel Institutu českého venkova a drobný zemědělec

Anketa

Má prezident Pavel jmenovat Roberta Fremra ústavním soudcem?

hlasovalo: 7671 lidí

Občané si dělají srandu, že takhle studenou vlnu spalujících veder ještě nezažili. Média hlásí, že vedra, důkaz globálního oteplování, ještě zažijeme. Nejste z toho trochu „jelen“?

Naštěstí si to naši klimaalarmisté včas zařídili tak, že všechno je důkaz klimatické změny. Když je teplo, tak to se ohřívají oceány, když je zima, tak se rozpadá golfský proud. Když méně prší, je to klimatická změna, když jsou záplavy, tak je to klimatická změna. Koneckonců, co jiného by také chtěli dělat? Vždyť z klimatické změny dobře žijí. Nejbohatší lidé planety do toho nacpali hromadu peněz...

Ale letos se fakt bavím, jak to pojímají mainstreamová média. Televize byla plná reportáží o spalující vlně veder, předpověď počasí měla žhnoucí grafiku, aby chudák ovčan poznal, jak vypadá vedro... a pak Daniel Vávra zveřejnil nejvyšší denní naměřené teploty v Praze... Jeden den v červenci bylo víc než třicet pět stupňů. Třikrát naměřili víc než třicet stupňů, zbytek července ani třicet nenaměřili.  

Ministr Hladík prohlásil, že se Česká republika otepluje dvakrát rychleji, než zbytek světa. Ale když se podíváte do zahraničního tisku, tak zjistíte, že i Austrálie se otepluje dvakrát rychleji než zbytek světa. I Británie, Francie, Nový Zéland, Kalifornie... Všechny země světa se oteplují dvakrát rychleji než ostatní země světa.

Je radost mít takové apologety, že?   



Z dešťů, které přišly s ochlazením, nemají radost zemědělci, kterým voda přerušila žně. Je to pro úrodu fatální?

Anketa

Líbí se vám, jak Petr Pavel vykonává úřad prezidenta republiky?

2%
97%
hlasovalo: 22581 lidí
Pro množství to fatální není, pro kvalitu to fatální je. Jsou místa v republice, kde se do pšenic ještě nevjelo a přitom by se už měly sít řepky. Prakticky všechno, co se teď sklidí, už bude použitelné jen jako krmivo. Ale letošní výnosy jsou tak vysoké, že i přes tuto komplikaci zemědělci škodní nebudou. Bude problém s dodržením agrotechnických lhůt, budou se rušit některé obchody s osivem, budou se měnit ozimné odrůdy, ale tohle je něco, s čím mají zemědělci bohaté zkušenosti a agronomové na to mají vzdělání.  

Zajímavé je na tom to, že v posledních letech jsme nic podobného nezažili. V létě přicházely intenzívní bouřky, to ano, ale že bychom měli týden špatného počasí, to tu bylo naposled někdy v devadesátkách. Před několika roky bylo běžné, že vedra začala koncem května a skončila s novým školním rokem. A bylo opravdu sucho, které deště jen zmírnily. Deficit vláhy byl dlouhodobý a problematický. Teď prostě jen chvíli nepršelo. Ale naštěstí nemusíme tápat a víme, že za to může klimatická změna a vypouštění CO2 z vašeho zahradního grilu.



Na „velké scéně“ se odehrávají scény kolem soudce Roberta Fremra, který se ukazuje jako „bolševický kádr“ z 80. let, odsuzující emigranty. Prezident Pavel pozdržel jeho jmenování, leč poznamenal, že Fremr v 80. letech soudil podle práva. Uspokojuje vás takové vysvětlení?

Mě by spíš uspokojilo, kdyby Pavel řekl, že Fremr nesoudil podle komunistického práva, ale podle lidské spravedlnosti. I Havel byl odsouzen podle práva. I Židé byli omezováni podle práva. Naproti tomu, rok 1989 nebyl podle práva. Sedmnáctý listopad nebyl podle práva. Není to tak dávno, co se svolávaly masové demonstrace kvůli Andreji Babišovi a jeho údajné komunistické minulosti. Podobné výtky zaznívaly i vůči Zemanovi... teď najednou tady máme příkladnou ukázku toho, co liberální komunistobijci u jiných tepali, ale u svých oblíbených komoušů to tolerují. Jestli tohle není dvojí metr, tak už nevím, co by jím bylo.

Navíc tak nějak pochybuji, že předvolební sebereflexe našeho prezidenta byla myšlena upřímně, když svého oblíbeného soudce obhajuje tím, že soudil podle práva. Podle této logiky bychom jaksi museli osvobodit i Brožovou Polednovou. Koneckonců, všichni konfidenti STB také jednali zcela podle práva, ne?

Ano, v době vrcholného nástupu Andreje Babiše se řešilo, zda člověk s takovou minulostí v 80. letech vůbec má být ministrem nebo premiérem. Teď komentátor Petr Honzejk přednesl zásadní myšlenku: Každý, komu je nad 50 a nebyl disidentem, by měl zpytovat svědomí nad tím, že „komunismu“ pomáhal. Jak jste z toho moudrý?

Jo, to je taková mašínovská logika. Kdokoliv, kdo proti režimu aktivně nevystoupil, je vinen a je legitimním cílem. Stejně funguje i západní sankční logika. Potrestáme obyvatelstvo nějaké země za to, že aktivně nevystoupilo proti svému diktátorovi. Možná proto jsou diktatury v poslední době tak stabilní. Nikdo nemá důvod stát se nadšeným obyvatelem Západu. V dnešní době by Karel Gott v západním Německu nehrál. Chtěli by po něm podepsat papír, že Husák je diktátorská svině. To přece byl kdysi ten rozdíl mezi svobodným Západem a nesvobodným Východem... Obyvatel diktatury měl problém vyjet, ale když už ho pustili ven, tak ho demokracie bez problémů pustila dovnitř. Svobodný Západ si cenil schopností, nikoliv postojů. Sovětští sportovci klidně mohli přijet na olympiádu a vraceli se s očima navrch hlavy, jak hodní tam na ně byli. To byla reklama na demokracii... Dneska se ruský sportovec vrátí domů a hlásí tam, že jsme se tady všichni zvencli a Putin má pravdu, když říká, že to s Rusy nemyslíme dobře.



Vám politika vlezla do osobního života během vaší návštěvy sboru Českobratrské církve evangelické v Miroslavi. Můžete čtenářům přesně popsat, co se stalo?

Víte, já do kostela teď půl roku nechodil. Už v zimě totiž projednávali ve staršovstvu (vedení sboru) provolání, kterým by se ode mě distancovali. Nakonec na to nedošlo, ale chybělo jen málo. Moc se mi pak mezi bratry a sestry nechtělo. V evangelické církvi má každý sbor dva statutáry. Faráře a zvoleného laického kurátora. Tento kurátor má i svého místokurátora a právě tento místokurátor už v zimě zaujal postoj klasického liberála, že nemám v kostele co dělat. Půl roku jsem nechodil, ale trpěla tím moje manželka, pro kterou byl místní sbor srdeční záležitostí. Nakonec došlo na rozhovor s místním farářem, který mě ujistil, že „dokud je on farářem, nikdo mě nebude z kostela vyhánět“. A tak jsem do kostela zase šel. Vydrželo to jen jednu neděli. Hned na té další při oficiálních ohláškách onen místokurátor přímo od „kazatelny“ prohlásil, že dnes se v kostele sešla pestrá sešlost domácích, hostů, dezinformátorů a proruských kolaborantů, čímž myslel mě. Oficiální představitel sboru to řekl při oficiálních ohláškách. Rozhodl jsem se, že to budu brát jako oficiální postoj sboru.

Vzpomněl jsem si na scénu z F. L. Věka a napodobil Radka Brzobohatého. Vstal jsem, prošel jsem středem kostela, na prahu jsem si vytřepal prach z obuvi a prásknul jsem za sebou dveřmi.  

Je to tedy dost silné kafe. Ovlivnilo to nějak váš vztah k víře, potažmo k prostředí, ve kterém žijete?

Můj vztah k víře to neovlivnilo. Tatínek mi vždy vštěpoval, že Pánbůh je nad všemi lidskými hádkami, nad vší politikou i nad vším člověčím nepřátelstvím. Ale hodně to ovlivnilo vztah mé ženy k prostředí, ve kterém žije. I další farníci byli docela překvapeni, kam to vlastně chodí a jak si lidé, které si zvolili, aby je vedli, představují křesťanskou lásku. Víte, když jsem o tom v předchozím půlroce s někým mluvil, mysleli si, že trochu přeháním. Že to přece nemůže být pravda. A pak najednou rázem zjistili, že to pravda je.

Aneb jak liberální demokracie jednou větou zničila sbor, který tu je už víc než sto padesát let... Ale tohle nebude jediný případ. Všude to jde z tlustých do tenkých, masky se odhazují a (slovy Karla Kryla) se ukazuje, že ta naše demokracie má místo srdce břicho a místo duše tlamu.



Abychom tedy dotyčnému církevnímu představiteli udělali radost, tak co soudíte o posledních posunech na ukrajinské frontě? Tedy jak té vojenské, tak diplomatické?

Anketa

Je Česko světová špička v dopravě a obraně, jak tvrdí premiér Fiala?

2%
98%
hlasovalo: 24676 lidí
Budu stručný. Podle něj jsem proruský kolaborant, protože si myslím, že Ukrajina nevítězí a nikdy neměla šanci zvítězit. Stejně tak si myslím, že k válce vůbec nemuselo dojít, kdyby Ukrajina nechtěla vstoupit do NATO a nedeklarovala snahu opět získat jaderné zbraně. K válce nemuselo dojít, kdyby tam Západ nepumpoval zbraně. A do třetice si myslím, že šance na nejlepší mír byla před válkou. Na začátku války byla šance na horší mír, ale většina Ukrajinců by byla naživu a doma. Teď to vypadá na ještě horší podmínky, ale zato je země zničená, mají statisíce mrtvých, miliony trvale emigrovaných a zřejmě nedosáhnou žádného ze svých deklarovaných cílů. Obětovali generaci mladých mužů, ale zato ztratili část území, nevzali je do NATO a Zelenský od svých nedávných kamarádů poslouchá,  že má držet hubu a krok. 

Pojďme ještě k přízemním věcem. Vláda zatížila benzín a naftu opět vyšším zdaněním, do toho podle ekonomů hrozí růst ceny těchto komodit na burzách. Jsou to zase „nářky dezolátů“ nebo máme reálný problém?

Já myslím, že od loňského jara se stále potácíme na okraji propasti. Stačilo, aby byla tuhá zima a všechny nářky dezolátů by se vyplnily. Stačilo, aby si Putin usmyslel, že zavře ropovod Družba a ceny benzínu by opravdu byly tříciferné. Stačilo, aby to Ukrajinci někde přerušili podobně jako čpavkové potrubí a všechny katastrofické vize bychom na vlastní kůži prožívali. Stejně tak si myslím, že se to klidně ještě může stát. Pořád může přijít tuhá zima, pořád si Číňan, Ind či Rus mohou říct, že jim naše katastrofa za to stojí, i když to znehodnotí jejich úspory v dolarech. Pořád totiž platí, že suroviny jsou v Rusku a továrny v Číně. Pořád platí, že elektrárny zavíráme a nestavíme nové. Navíc platí, že Rusko má hospodářský růst a my máme recesi... henti ožralí mužici se stali největší evropskou ekonomikou před Německem a pátou největší na světě... ale nemusíme se bát, Péťa to má pod kontrolou. Ostatně, kdyby bylo všechno tak náramně v pořádku, tak by nedělali balíčky a nezvyšovali daně.

Ekonom Petr Bartoň byl v TV komentovat vyšší ceny potravin v porovnání s kupní silou v západních zemích. Smál se, že ceny se opravdu neurčují od úrovně mezd, že to bychom si klidně mohli určit po roce 1989 ceny zboží dle kupní síly a bylo by dobře. Co k tomu říci?

Řekl bych, že jesli to takhle půjde dál, tak uvidíme věci nevídané a neslýchané, které nikdo v žádné ekonomické příručce nepopsal, protože mu na mysl nepřišlo, že by něco takového bylo možné. Ale nemělo by nás to překvapit. Bavit se o volném trhu v prostředí, kde vyhláška o prodeji zelí má stovky stránek a kde musíte splnit milion předpisů, to může jen blázen. Anebo liberál.


 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jaroslav Polanský

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Morální dno na hradě., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusestařenka , 09.08.2023 9:49:48
Z vlastní zkušenosti v rodině: Bratr mého otce emigroval z dovolené v tehdejší Jugoslávii do SRN. Zabavený družstevní byt včetně vybavení i osobních věcí, zabavení chaty, následné prodeje, nekonečné výslechy STB všech dospělých osob celé rodiny, další jejich sledování, při úmrtí matky emigranta zákaz vstupu do republiky, úmrtí mého otce - bratra emigranta ve 48 letech na infarkt, zákaz studií nás dětí na středních školách. Rodina nedostala ani osobní věci emigrantů, byt byl STB zapečetěn, nemáte na nic nárok. Odjížděli jen v letních věcech, prostě jako na dovolenou. Po revoluci se vrátili, ale nic nedostali, vše se nějak ztratilo, nedohledalo, nikde nebylo doloženo apod. Tak takto to fungovalo při tehdejším právu. Dnes sedí na hradě řádně vykovaný komunista, který celý život žil z eráru a bude nám vykládat jak si to ti jeho vyvolení odpracovali? Dnes jsou ti STB, tehdejší vojáci a policisté na velmi dobře placených výsluhách a budou nám vykládat že na naše důchody nebude. Fakt morální dno.

|  10 |  0

Další články z rubriky

Pochopte, senioři, vy také musíte přispívat na zbraně. Profesor Keller a vládní nesmysly

18:59 Pochopte, senioři, vy také musíte přispívat na zbraně. Profesor Keller a vládní nesmysly

„Pokus o logickou argumentaci se stává pro příslušné orgány indicií, že možná pracujete pro cizí záj…