„Muslimská invaze! Obávám se, že hranice EU bude prolomena.“ Poslanec od Okamury je silně znepokojen vřavou u řeckých hranic

12.03.2020 21:52

ROZHOVOR „Vzhledem k vydatné podpoře tureckých bezpečnostních složek se obávám, že se migrantské invazi Řecko neubrání a hranice do EU bude prolomena,“ říká poslanec za SPD Jan Hrnčíř. K postoji EU k tomuto problému je, jak sám říká, skeptický. „EU musí konečně přitvrdit, a hlavně neposílat Erdoganovi další miliardy eur,“ říká také poslanec, podle kterého „Turecko nemá v NATO co dělat“. Na závěr se také vyjádřil k opatřením ohledně koronaviru.

„Muslimská invaze! Obávám se, že hranice EU bude prolomena.“ Poslanec od Okamury je silně znepokojen vřavou u řeckých hranic
Foto: Archiv J. Hrnčíř
Popisek: Poslanec SPD Jan Hrnčíř

Už několik dní sledujeme, co se děje v souvislosti s migranty na hranicích Turecka s Řeckem. Jak se situace podle vás vyvine?

Je to jen další horká fáze muslimské invaze do Evropy. Celá operace se odehrává přímo pod taktovkou tureckého sultána Erdogana. Je to z jeho strany v podstatě vyhlášení války EU.

Hrozí Evropě další vlna migrační krize? A pokud ano, ustojíme ji, nebo pro Evropu bude horší než ta předešlá?

Vzhledem k vydatné podpoře tureckých bezpečnostních složek se obávám, že se migrantské invazi Řecko neubrání a hranice do EU bude prolomena.

Ze strany SPD a Trikolóry padla před pár dny výzva vládě, aby pomohla Řecku s ochranou hranic před migranty. Jste spokojeni s reakcí vlády? A co říkáte na postoj celé EU v tomto problému?

Anketa

Poslankyně SPD Maříková srovnala migranty s cizími druhy zvířat a rostlin. Za to jí hrozí stíhání policií. Co vy na to?

hlasovalo: 31615 lidí
Jsem v tomto skeptický. Jako obvykle, EU svolává summity a vysílá emisary do Řecka, aby za podpory lidskoprávních neziskovek dohlíželi na dostatek humanismu při ochraně hranic. Erdogan mluví zcela jasně. „Brzy budou v Evropě miliony migrantů.“ Další miliony totiž čekají na Blízkém východě a v Africe. Potenciál migrantů převýšit postupně počet původních obyvatel Evropy je obrovský.

A jakým způsobem by měla EU dále postupovat ve věci Turecka? Máme v jednání s Erdoganem přitvrdit? A je toho EU schopna?

EU musí konečně přitvrdit, a hlavně neposílat Erdoganovi další miliardy eur. Peníze a podporu je třeba nasměrovat k Asadovu režimu, aby porazil islamisty, vyhnal turecké bandity a mohl urychleně obnovit infrastrukturu v Sýrii. Dále je třeba podpořit Kaddáfího generála Haftara, který má reálnou šanci obnovit pořádek v Libyi a zastavit migrační toky přes Středozemní moře.

Mimochodem, souzníte s návrhem, který také přišel od vaší strany, aby bylo Turecko vyloučeno z NATO?

Turecko nemá v NATO co dělat. V Sýrii spolu s islamisty útočí turecká armáda na armádu suverénního státu a terorizuje místní obyvatelstvo. To je chování banditů.

Z liberálně levicových kruhů v západní Evropě se již ozývají hlasy o tom, že by Řecko mělo neprodleně uprchlíkům umožnit další cestu. Co na to říkáte?

Tito neomarxisté se dlouhodobě chovají jako pátá kolona islamistů a usilují o výměnu obyvatelstva pomocí masové migrace. 

Objevují se dokonce nepotvrzené informace, že Turecko migranty k řeckým hranicím sváží v autobusech. Může jít ze strany Turecka o cílenou provokaci a eskalaci napětí, nebo takové informaci nevěříte?

Jak už jsem řekl. Celá operace se odehrává přímo pod taktovkou tureckého sultána Erdogana a jeho vlády. Je to z jeho strany v podstatě vyhlášení války EU a snaha vytáhnout z Bruselu další miliardy eur, aby mohl dále válčit a škodit.

Turecko před pár dny oznámilo, že spustilo vojenskou ofenzivu proti silám syrského prezidenta Bašára Asada na severozápadě Sýrie. Ankara ale zároveň oznámila, že si nepřeje vojenskou konfrontaci s Ruskem, které je v Sýrii přítomno. Co podle vás tato Erdoganova akce znamená?

Erdogan nelibě nese, že Asad za pomoci Ruska poráží jeho armádu džihádistů z Islámského státu, která mu mimo jiné umožnila bohatnout na ukradené ropě ze Sýrie a Libye a rozšiřovala jeho vliv v regionu. Proto se snaží vojensky udržet alespoň oblast Idlíbu, kde se tito islamisté ukrývají. Je mu jasné, že Asad a jeho bezpečnostní složky nebudou mít s těmito zločinci slitování; a hrozí, že vyplavou na povrch i zločiny Turků.

Souvisí s ní podle vás nějak dění na turecko-řecké hranici? Podle některých jde o kouřovou clonu…

Erdogan v Sýrii prohrává, tak se snaží mstít a rozpoutat další konflikty.

Když mluvíme o migrantech, zajímal by mě váš názor na slova poslankyně SPD Karly Maříkové, která před časem na sociálních sítích přirovnala migranty k „invazivním druhům rostlin a zvířat, jimž by měl být zakázán vstup do Evropské unie“. Co na její vyjádření říkáte a co říkáte na to, že policie žádá vydání této poslankyně k trestnímu stíhání právě za tyto výroky?

Toto nesmyslné trestní stíhání je jen dalším důkazem toho, že nám sem znovu proniká totalita, tentokrát ze Západu. Znakem každé totality je totiž především konec svobody slova, konec svobody veřejně vyjadřovat svoje názory.

Pokud porovnáme reakce Číny a evropských zemí v souvislosti s koronavirem, podle některých pozorovatelů zejména Itálie výrazně zaostala a krizi nezvládla, hovořil o tom i premiér Babiš. Ukázala se v souvislosti s tímto novým virem jakási akce neschopnost Evropy?

Myslím, že Itálie zareagovala pozdě a dost laxně. Evropská unie je dlouhodobě neakceschopná téměř ve všech směrech, klíčové problémy, jako je migrace a bezpečnost obyvatel, adekvátně řešit vůbec nedokáže.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: David Hora

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…