„Nedostatek intelektu, nebo honba za lacinou popularitou?“ Juchelka se zhrozil nad tím, co Pekarová vypouští na „sítě“

16.04.2022 19:05 | Rozhovor

„Získat tak zásadní informaci na základě zákona o svobodném přístupu k informacím, a ne z úst premiéra na tiskové konferenci, je prostě nedůvěryhodné,“ říká poslanec ANO Aleš Juchelka k uniklé zprávě, že vláda v utajeném režimu schválila 4,5 miliardy korun na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny. Juchelka si ťuká na čelo i nad nápadem ministryně obrany na zřízení americké vojenské základny na našem území. „Amatérismus, nebo bohorovnost,“ soudí. A slovní výkřiky šéfky Sněmovny Pekarové Adamové prostřednictvím sociálních sítí? Ani zde poslanec nešetří ostrou kritikou.

„Nedostatek intelektu, nebo honba za lacinou popularitou?“ Juchelka se zhrozil nad tím, co Pekarová vypouští na „sítě“
Foto: archiv: A. Juchelka
Popisek: Poslanec ANO Aleš Juchelka.

Vláda schválila 4,5 miliardy korun na ubytování a integraci ukrajinských uprchlíků, a to v utajeném režimu. Upozornil na to server iDnes.cz. Hnutí ANO tvrdí, že právě proto je nouzový stav nebezpečný, protože vláda může utrácet bez omezení. Jak se na schválení částky v utajeném režimu díváte?

Velmi negativně. Vláda něco jiného říká veřejnosti, a něco jiného dělá. Neustále slyšíme hezké řeči o transparentnosti, ale nechovají se tak, pokud jde o jejich rozhodnutí. Obzvláště Piráti by měli křičet, ale je ticho. Získat takovou zásadní informaci na základě zákona o svobodném přístupu k informacím, a ne z úst premiéra na tiskové konferenci, je prostě nedůvěryhodné. Pokud by to bylo ojedinělé, rozumím tomu. Ale těchto ohýbání a mlžení skutečnosti krásnými řečmi je více. Zapadá to do kontextu prodloužení nouzového stavu nestandardně na 60 dní, nebo zmateného informování ministra průmyslu a obchodu ohledně energií, kdy nevíme, na čem skutečně jsme například u plynu, či nyní zmatků v komunikaci vlády ohledně americké základny.

Překvapením bylo oznámení ministryně obrany Jany Černochové (ODS), že při návštěvě Spojených států amerických bude jednat o možnosti americké základny v České republice. Veřejnost ani politici o tom nic nevěděli, a jak se ukázalo, nevěděli o tom ani Američané. Premiér Petr Fiala to označil za dobrý nápad, který není na pořadu dne. O čem to vypovídá?

Amatérismus, nebo bohorovnost. Nic jiného v tom není. Zaskočila tím úplně všechny. Včetně USA a vlastního premiéra. Takhle se prostě nekomunikuje. Vypustit takové téma tímto způsobem v situaci, ve které se nacházíme, je mírně řečeno nešťastné. Překvapilo mě, že to je od tak zkušené političky. Vždycky jsem si to o ní myslel.

Je podle vás potřeba mít na českém území americkou základnu?

Diskuse o tom, zdali ano, nebo ne, nejsou namístě. Rázně je utnul i premiér. A chce to delší a hlubší diskusi na různých úrovních než na dva řádky twitteru.

A co základnu Severoatlantické aliance?

Anketa

Jste pro zbudování základny NATO na českém území?

3%
96%
hlasovalo: 84643 lidí
To je stejná odpověď, i když mi od ministryně obrany v jejím výroku připadalo, že ani neví, jaký je rozdíl mezi základnou NATO a americkou základnou. To vím i já, který se zabývá sociálními věcmi.

Všichni trochu zchudneme. Premiér Petr Fiala (ODS) to řekl v kontextu nedaleké války na Ukrajině a s tím souvisejícími problémy. Co udělat pro to, aby Češi pocítili ono zchudnutí co nejméně?

V první řadě hmatatelně pomáhat, a nevysmívat se občanům a nelhat o veřejných financích. Pokud udělám plošné opatření vlády proti Fialově chudobě a rostoucí inflaci tím, že snížím o korunu cenu benzínu, je to výsměch. Pokud řeknu, že opatření proti rostoucím cenám budu řešit kontrolou marží, která nemá stejně žádné hmatatelné výsledky a vždycky dopadla v neprospěch občanů, to je výsměchem na druhou.

Proto razíme cestu plošné pomoci, poněvadž veřejné finance jsou na to připravené, máme mnohem lepší finanční kondici než okolní státy, můžeme použít dividendy ČEZu a v neposlední řadě vybrala tato vláda díky rostoucím cenám více peněz do státního rozpočtu. Říkáme to nejen my, ale také vládní strana Piráti. Důkazem plošné pomoci jako nejvíce efektivní jsou i okolní státy. 24 států v Evropě je zavedlo, jen 3 ne. A my jsme mezi těmi třemi. Prostě výsměch.

A jak konkrétně pomoci rodinám a samoživitelům? Je plošná pomoc správným řešením? Pětikoalice takové kroky odmítala jako populistické nápady…

My jsme plošná opatření chtěli na omezenou dobu, a jak jsem uvedl v předchozí odpovědi, 24 států v Evropě pomáhá. Podle současné koalice vládnou v Rakousku, Německu, Francii, Belgii populisté. Možná by mohla předsedkyně Sněmovny napsat nějaký tweet o tom, že jsme v Evropě ostrůvek nepopulistů, ale to je asi tak všechno, poněvadž cenu benzínu to samoživitelkám, rodinám a seniorům nezlevní.

Nejvíce je pro mě překvapující, jak tato vláda asociálů hodila přes palubu zdravotně postižené, kterým nezvedla ani příspěvek na mobilitu. Je to ostudné. Ti jsou skutečně odkázání na solidaritu, na sociální smír, ale tato vláda do něj zaráží klín tím, že upřednostňuje v této době krize jedny před druhé a vždycky na nějakou skupinu lidí logicky zapomene. Až pětina lidí míří do chudoby a já mám hlavně na srdci všechny mladé rodiny s dětmi. Ti to začínají mít opravdu hodně těžké. S rostoucími cenami energií, pohonných hmot, hypoték, potravin.

Předsedkyně Sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová pro Právo řekla, že Maďarsko v čele s Viktorem Orbánem dává přednost levnému plynu před ukrajinskou krví. Má pravdu?

Pro paní předsedkyni je bohužel komunikace na twitteru zásadní, proto dělá tolik komunikačních zkratek u témat, která si zaslouží hlubší a důstojnou diskusi. Na této platformě to bohužel není možné, to víme všichni. Pravdu nemá, je to jen prostředek, jak si do někoho kopnout, poněvadž paní předsedkyně nechce diskutovat, nechce toho druhého pochopit, nechce klást otázky, a to možná z důvodu omezené intelektuální kapacity nebo kvůli honbě za popularitou touto laciností. Mrzí mě to. Toto rozdělování společnosti mi není blízké. Ale žijeme ve světě zjednodušování…

Minule jste mi řekl, že je „opravdu šokující, v jak krátké době vláda dokázala naštvat různé skupiny lidí svými nesystémovými rozhodnutími“. Uvedl jste také, že vláda skutečně nemyslí na občany a nedokáže se vcítit do jejich problémů. Jak se to konkrétně projevuje?

Anketa

Jste pro odstřižení se od ruských dodávek plynu a ropy?

94%
hlasovalo: 65325 lidí
Tím nepochopením, co lidé potřebují a co od politiků očekávají. Kouknout se občas z toho piedestalu dolů. Tato vládní sestava je snad zaslepena a opojena mocí a svou vlastní důležitostí, že důležitosti lidí jsou pod její rozlišovací schopnosti. To naštvání trvá a vidíme to na konkrétních lidech. Jak se chovají k podnikatelům, zemědělcům, dopravcům. Nyní přišla uprchlická krize, takže jakým způsobem řeší učitele, sociální pracovníky, zdravotníky, referenty Úřadů práce. Všude, kam se podívám, je nějaký systémový problém. My vládu ve všech rozhodnutích podporujeme a konečně na základě našeho usnesení ve Sněmovně vypracovali strategický plán. Není to bůhvíco, ale jako prvotní výkop dobrý. Tato vláda prostě více mluví než jedná. Nerozhoduje.

O dalším rozdělování společnosti se mluví v souvislosti s pomocí uprchlíkům z Ukrajiny a tím, nakolik se vláda snaží snížit dopady krize na Čechy. Dokážou vládní politici komunikovat s obyvateli a vysvětlovat jim situaci?

Tady si myslím, že se snaží. My z opozice jim v tom pomáháme, poněvadž ty zkušenosti, kdy nám při podobné krizi současná koalice z opozičních lavic okopávala nesmyslně kotníky, jsou velké. Také ji v tom pomáhají všichni občané svou praktickou pomocí a solidaritou. Jediné, kdy vláda rozděluje nesmyslně společnost, je její výrazná plošná nepomoc. Neuvědomují si, že plošná pomoc pomůže všem lidem u nás. Uprchlíkům i Čechům.

Stále častěji se zmiňuje skutečnost, že Česká republika vyrábí levnou elektřinu, kterou pak prodává na burze v Lipsku a zpátky si ji pak dražší kupuje pro své občany v rámci společného trhu. Po tom, co se děje kvůli válce na Ukrajině, je namístě změna?

Budeme předsedat Evropské unii už za pár měsíců. Logicky bude hlavním tématem podle mě energetika a energetická bezpečnost. Takže změna i v tomto ohledu je namístě.

Jak podpořit soběstačnost České republiky ohledně potravin? A ukazuje krize i tuto potřebu?

Výrazně. Moc rád poslouchám kolegu Turečka, který tomu rozumí a dokáže to vysvětlit i mně. Všechny ty souvislosti, jak jsou na sebe navázány energie a výroba hnojiv, krize ve výrobě vepřového atd. by stála za rozhovor s ním. Když jsem naposledy viděl ministra zemědělství v diskusi, pochopil jsem, že nejsme v dobrých rukách. Je to s ministrem průmyslu nejslabší článek současné vlády. A v této době krize je bohužel oba potřebujeme jako sůl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Zuzana Koulová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…