„Někomu přeskočí. Vezme to vážně.“ Rajchl odhalil pravé důvody soudu s Etzlerem

12.07.2023 7:25 | Rozhovor

Předseda strany PRO a advokát zastupuje Jordanku Jiráskovou v jejím soudním sporu s novinářem Tomášem Etzlerem, který ji na sociálních sítích nazýval „prokremelskou svoločí“ a jinak naznačoval, že slouží Rusku. Tento spor je podle něho zásadní, protože vymezí hranice. „Kolaborant“ je podle něho už za hranou. „To je člověk, který spolupracuje s cizí mocí proti zájmům vlastního státu. Pokud někoho takto nazvete, musíte mít důkazy,“ uvádí. A varuje před podobnými výlevy, jaké předvedl Etzler: „Je jen otázkou času, než někomu lidově řečeno přeskočí, vezme to vážně a zaútočí.“ Komentoval ale také současnou politiku vládu, summit NATO a případné plány do eurovoleb.

„Někomu přeskočí. Vezme to vážně.“ Rajchl odhalil pravé důvody soudu s Etzlerem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jindřich Rajchl

Influencerka Jordanka Jirásková podala žalobu na bývalého novináře Tomáše Etzlera, který ji nazval kolaborantkou a prokremelskou svoločí. Vy ji právně zastupujete. Přečetla jsem si v médiích, že „dost kulháte“ a nechápe vás ani soudkyně. Jak to vlastně máte s kariérou advokáta? 

Dělám advokacii dvacet let. Většinu kauz, které jsem měl, jsem zvládl úspěšně. Ano, mám nějaké zranění v kotníku, takže kulhám. Jestli je tohle pro pana Bartkovského důležitý znak, ukazuje, jak ubohý je žurnalista a čeho všeho si všímá. Nepodstatné.

Naopak soud, o kterém hovoříte, je zásadní. Musí nastavit hranice, co je možné, a co ne. Můžeme na sociálních sítích nesouhlasit, můžeme napsat, že je někdo hlupák nebo se nám jeho názory zdají odporné – ale ne to, že je kolaborant. Slovo kolaborant není hodnotící kritérium, má jasnou definici. To je člověk, který spolupracuje s cizí mocí proti zájmům vlastního státu. Pokud někoho takto nazvete, musíte mít důkazy. Pokud je nemáte, v danou chvíli opravdu podněcujete nenávist a spoustu negativních reakcí a nějakou formu násilí. Je jen otázkou času, než někomu lidově řečeno přeskočí, vezme to vážně a zaútočí.

Vůči mé klientce byla řada výhrůžek, včetně výhrůžek naprosto nechutného charakteru vůči jejím dětem. Pokud soud neposkytne ochranu proti naprosto neodůvodněným obviněním, pak jsme v zemi, kdy už si můžeme říkat cokoli? A pak vše propukne v nějaké násilí? To je věc, které bych chtěl zabránit.           

Protiargumentem je, že právě vy jste ten, kdo násilí rozdmýchává, ne? Tak, jak jste náhradu újmy spočítal?

Nemajetková újma není náhrada klasické škody. U nemajetkové újmy se odhaduje odškodnění, které odpovídá tomu, jaká újma právě nemajetkového charakteru byla danému člověku způsobena.

Požadavek 20 tisíc jsme formulovali s klientkou vědomě velmi nízko. Nejde nám primárně o peníze, které by nota bene byly věnovány na charitativní účely. Jde především o omluvu a o to, aby soud skutečně vymezil hranice, kdy je to diskuse, a kdy konkrétní obvinění. Když o někom budu říkat bez důkazů, že je to pedofil nebo kolaborant, tak je to něco za hranou všech normálních skutečností. Stejně tak si myslím, že je to snad za hranou křivého obvinění. Zvažuji další kroky.

Co se týká výtek vůči mé osobě. V životě jsem žádné násilí nepodněcoval. To je absolutní nesmysl. Kdokoli to tvrdí, lže.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Daniela Černá

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Kolaboranti nám tady otravují vzduch, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJirka_I.. , 12.07.2023 7:32:30
Kolaborantská vláda, kolaborantská většina parlamentu a senátu a pochopitelně kolaborantská media. Tam se všude válí a škodí kolaboranti, slouhové Spojených států, Evropské totality a tzv. Ukrajiny.

|  7 |  0

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…