„Pávek o všem věděl.“ Koudelka z BIS pod vlivem? Koho si to Pavel vzal na Hrad? Vladimír Hučín odhaluje

25.03.2023 8:40 | Rozhovor

"Divím se, že Pavel s manželkou něměli natolik soudnosti, že do toho šli. Vždyť oba vědí, co mají za sebou. Ne všichni jsme totiž zaslepeni flanelovými košilemi," řekl nám mimo jiné antikomunista Vladimír Hučín. Jak dodal, je jediným účastníkem třetího odboje se statutem válečný veterán v období normalizace.

„Pávek o všem věděl.“ Koudelka z BIS pod vlivem? Koho si to Pavel vzal na Hrad? Vladimír Hučín odhaluje
Foto: Archiv VH
Popisek: Vladimír Hučín

Po svém zvolení upozornil Petr Pavel na bezpečnostní rizika spojená s loňským působením agentury 3D Security na Hradě. Služby stejné firmy si však loni v září najal i jeho předvolební tým, aniž by to uvedl ve výdajích na kampaň. Zjistil to Janek Kroupa z webu Seznam Zprávy. Není to absurdní?

Je. A myslím si, že Pávek o všem věděl. Tajné a bezpečnostní služby k sobě mají blízko. Hra s informacemi je jejich chlebem a dokáží se v každém prostředí změnit v to, co je potřeba. Normální občan, který by si měl udělat vlastní názor, se v tom absolutně nevyzná.

Oni si k sobě najdou kontakty. Já tedy především apeluji na morální aspekt, že člověk s takovou kolaborantskou minulostí by na Hradě být vůbec neměl. On dělal kariéru jako člen KSČ a já seděl v nejtěžší věznici. Je to hrozný pocit. Vybírali jsme ze dvou zel, což se vůbec stát nemělo. Měl by existovat zákon, že by takoví lidé vůbec na prezidenta kandidovat nesměli.

Jeho vyjádření o "nebezpečnosti Hradu" přišlo poté, co se setkal s šéfem Bezpečností informační služby (BIS) Michalem Koudelkou, ale tam se o tom prý nebavili...

Zpravodajské služby mají dost jiný postup práce a běžný občan do toho nenahlédne. Vždyť ony spolupracují i se zločineckými individui, protože občas poskytnou pravdivé a pro společnost důležité informace. O předmětu jednání mezi BIS a Pavlem můžeme jen spekulovat. Mám jen obavy, že Koudelka může být trochu pod vlivem Jiřího Langa, svého bývalého šéfa. Lang je velice zákeřný člověk.

Již několikrát byla zpochybněna bezpečnostní prověrka prezidenta Petra Pavla. Historik Petr Blažek pro Novinky.cz řekl: "Nechápu, jak je možné, že jimi prošel vzhledem ke své minulosti, a je to pro mě nepochopitelné i vzhledem k roli jeho otce. Prověrky byly zřejmě jen formální." Jak to berete vy?

Neměl bych proti tomu nic, kdyby byl na ministerstvu obrany nějakým odborným poradcem nebo instruktorem. Jako politického vězně se statutem válečného veterána mě uráží, že takový člověk může být prezidentem. To je zcela nenormální stav a přestože je historik Blažek na můj vkus až příliš opatrný, takový úřednický, tak v tomto jsem mu vysekl poklonu.

Nechápu, jak může Pavla tolik disidentů a rozumných lidí podporovat. Vždyť udělal kariéru na kolaboraci s komunistickým režimem a nyní, v tom rádoby demokratickém, ji dělá ve velkém stylu dál. Nebyl to žádný řadový člen KSČ, ale byl už celkem vysoce postaveným činovníkem armádních složek, rozvědčíkem a jeho druhá manželka politrukyní. Mladým lidem to dnes už sice nic neříká, ale spousta jeho voličům by mělo. Pávek na Hrad nepatří a pro politické vězně je to plivanec do tváře.

Napadá mě bohužel jen jedno jméno současného prezidenta ve světě, který se pohyboval ve zpravodajských strukturách. Vladimir Putin. Není to smutné, že bývalí zpravodajci jsou v nejvyšší funkci v Česku a právě v Rusku?

Mají stejné kořeny a ideologické vazby. Ale dál bych nezacházel. Nicméně se divím, že Pavel s manželkou něměli natolik soudnosti, že do toho šli. Vždyť oba vědí, co mají za sebou. Ne všichni jsme totiž zaslepeni flanelovými košilemi a mužnou postavou, což většinou fascinuje hlavně ženy. Na druhou stranu je vidět, že byl ve zpravodajském řemesle dokonale vyškolen a dokáže se infiltrovat i do velmi odlišných prostředí a získat si tam důvěru. To prostě umí. A navíc má i ten dar, protože všechno se v tomhle oboru naučit nedá. Na to musí mít talent, jako dobří herci.

Nicméně si říkám, že když přijeli po volbách domů a zbavili se těch vlezdoprdelků, tak si museli říkat: "Ten národ je blbej, že to víc nejde."

U nás v Přerově jeden člen konfederace politických vězňů, když byl postaven před volbu, tak mi říkal: "Vladimíre, u toho nechci bejt. Su rád, že su tak starej, že brzo umřu. Ale volit mezi Babišem a Pávkem, tak radši umřu." Bylo mu přes devadesát a mohl si to už dovolit. A po volbách opravdu zemřel. Hned jsem svolal naši pobočku konfederace a řekl jim to. Všichni u nás už ale ztrácejí víru a naději. Musel jsem je povzbuzovat, že je to přechodná situace, že se něco stane.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Pávek s Pávkovou jsou tragédií pro naši zemi, zavinila to ale média, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseChristian , 25.03.2023 12:03:19
s těma odpornejma moderátorama.

|  14 |  0

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…