„Snaží se vyrobit kauzu.“ Podnikatel řekl vše. Zapletena policie, NCOZ i jiní

Spustit čtení článku
Tato funkce je dostupná jen s aktivním předplatným typu Lepší čtení a vyšší.
27.12.2023 13:13 | Rozhovor

Podnikatel Pavel Buráň nemá právě na růžích ustláno. Přestože jeho někdejší hazardní firma patřila k nejúspěšnějším firmám v naší zemi, a poté, co podnikání v hazardu opustil, stal se jedním z lídrů v prodeji automobilů na Moravě, již řadu let „bojuje“ s českou justicí. Nejdříve se mu nepodařilo prokázat, že byl unesen svým bývalým společníkem. Poté se dostal do hledáčku detektivů kvůli zneužívání peněz z hazardu určených na podporu veřejně prospěšných účelů. Jiskřičkou naděje pro něj měla být „nabídka“ korunního svědka, který poté, co opustil brány vězení, chtěl údajně změnit svoji výpověď. A nejen to. Chtěl přiznat, že ke všemu byl prý donucen policejními orgány. Jak oba případy spolu souvisí a proč se Pavel Buráň nevzdává své snahy dosáhnout spravedlnosti a porazit, jak sám říká, „justiční mafii“? „Víte, nehledám někoho, kdo by se přiklonil na tu či druhou stranu, ta věc je jasná. Hledám jen soud, jež stávající důkazy posoudí. To stačí,“ říká Pavel Buráň v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

„Snaží se vyrobit kauzu.“ Podnikatel řekl vše. Zapletena policie, NCOZ i jiní
Foto: archiv
Popisek: Pavel Buráň

Tvrdíte, že za vaším trestním stíháním souvisejícím s tunelováním peněz na veřejně prospěšné účely, stojí váš bývalý společník Jaroslav Novotný, který vás měl údajně unést a donutit podepsat dokumenty, na základě kterých mu máte vyplatit stovky milionů korun. Nicméně soud jej pravomocně zprostil viny. Proč by to tedy dělal?

Můj společník to sice byl, ale jen v několika málo firmách, to je důležitá věc. No a proč by to dělal? Nechal mě unést s jediným cílem a sice, abych podepsal dokumenty, jimiž jsem se stal jeho spoludlužníkem jako fyzická osoba, a to v řádech stamilionů. Naštěstí to překombinoval, nadělal v těch dokumentech chyby a mluvil o tom v odposleších. Mluvil také o tom, že je na mou osobu potřeba udělat kauzu, v níž je škoda nejméně 150 mil. Kč, aby to mohla vyšetřovat ta správná policie v Olomouci atd. V odposleších, jež vám snad po poradě s právníkem budu moci dát k dispozici, je toho plno.

Nicméně nemůžete popřít to, že soud Jaroslava Novotného zprostil viny…

Soud to udělal skandálním způsobem. Když to shrnu, senát vrchního soudu Vladislava Šlapáka ignoroval všechny důkazy, převzal argumenty obhajoby Novotných a o ty se opřel a přitakal jim. Mé argumenty, jimiž jsem vše znovu obsáhle vysvětlil a dodal nové důkazy, páni soudci odmítli s tím, že dokazování bylo obšírné, a vůbec se jimi nezabývali. Oni sami přitom nenavrhli ani neprovedli jeden jediný důkaz. Schovali se za hloupé a lživé argumenty Novotných. U tohoto soudu jsem se nemohl ani bránit, prostě mě nepustili ke slovu... Ono to ani nešlo, aby mě tam pustili, protože předložené argumenty obhajoby Novotných byly hloupé a daly se přesvědčivě vysvětlit levou zadní i bez nových znaleckých posudků. Stačil by k tomu selský rozum.

Smutnou roli v té kauze sehrálo Vrchní státní zastupitelství Olomouc, které jen trpně sekundovalo obhajobě Novotných. Státní zástupce, krom toho, že nic neudělal, dokonce ani nenavrhl nic z mých podání nebo třeba můj výslech jako svědka, přestože jsem o to žádal.

A proč to olomoucký soud a vrchní státní zastupitelství udělalo? No, psal jsem panu prezidentovi o tom, že naše justice je nemocná a léčit by se měla z kamarádšoftů, z protekcionismu a z přímé korupce mezi soudci, státními zástupci a advokáty. Některá z těchto možností je zřejmě důvodem, proč senát soudce Šlapáka tak skandálně tu kauzu otočil a rozhodl. V jiných případech je praxe soudů zcela odlišná, to si může každý dohledat. Nejhorší je vědět, že systém jim to dovolil. Rozhodli nesmyslně proti vůli vyšetřovatelů z Policie ČR Zlín a proti vůli Krajského soudu ve Zlíně, zastoupeným panem soudcem Koudelou, a já se tomu nemohl ani bránit. To vše bylo hotovo za dvě hodiny.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Bože, děkuji Ti, , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseantigreen , 27.12.2023 14:42:19
že jsem se nikdy nesetkal s naším soudnictvím a vším, co je s touto bandou spojené.

|  11 |  0

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…