„Uráží spoluobčany.“ Nadávky „vidlákům“ od menšiny tvrdě odsouzeny

18.01.2023 18:45 | Rozhovor

„Je to nestoudnost velmi malého počtu lidí, kteří nereprezentují nikoho, než sami sebe a touto cestou urážejí své spoluobčany. Každý máme stejné hlasovací právo,“ říká na adresu těch, kteří nadávají do „vidláků“ voličům Andreje Babiše firemní sociolog, odborník na komunikaci Vojtěch Bednář. Sám poukazuje na to, že lidé na venkově preferují populistické politiky a jejich agendu, protože mají pocit, že se o ně centrální vláda nezajímá. Generál Petr Pavel má podle něj zkušenosti, pozitivní reference i osobní charisma: „Není poznamenán negativními šrámy, ty předlistopadové jsou spíše součástí koloritu, než skutečným problémem.“

„Uráží spoluobčany.“ Nadávky „vidlákům“ od menšiny tvrdě odsouzeny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kandidát na prezidenta Petr Pavel

Tak je to tu zase. Venkov proti městu v 2. kole volby prezidenta. Volební mapa prakticky odpovídá prezidentským volbám z roku 2018, možná i 2013. O čem to svědčí?

Anketa

Přestřelil Babiš billboard „Nezatáhnu Česko do války“?

hlasovalo: 28716 lidí
Že lidé na venkově více preferují populistické politiky a jejich agendu, protože mají pocit, že se jim centrální vláda dostatečně nevěnuje, nebo se o ně v horším dostatečně nezajímá, a to vcelku bez ohledu na to, kdo u vlády právě je. Řekněme si ale upřímně, že toto není pouze problém České republiky, podobný má řada dalších zemí.

Fialova vláda vyhrála v podstatě už třetí volby po sobě. Kavárna je ve výborné pozici a hospoda je rozhádaná. Jak je to možné?

Nemyslím, že by volby vyhrála vláda, a upřímně, jsem přesvědčen, že naděje, které vkládá třeba část intelektuálů do Petra Pavla se mohou velmi snadno ukázat jako liché. Do druhého kola postoupili ale dva kandidáti, kteří představují dva zcela diametrálně odlišné pohledy na politiku a důležité je říct, že oba do něj postoupili s velmi silným mandátem. Na co to doopravdy ukazuje je nasnadě; většina voličů si umí „vybrat stranu“.

Babiš vytáhl proti generálovi Pavlovi s tím, že se pokusí zařídit mír. Hovoří o svých kontaktech s Macronem a dalšími státníky. Lze si představit, že by v případě zvolení prezidentem alespoň částečně přispěl k řešení situace?

Neumím posoudit jeho kompetenci v tomto směru, ale rád bych věřil, že ať už bude prezidentem kdokoli, bude usilovat o čestnou a transparentní politiku dovnitř i navenek. Bohužel, mír se nedá „zařídit“, musí se vyjednat a k tomu nestačí mediátor, ale je potřeba mít také obě strany ochotné k jednání.



Co volby rozhodne? Mezinárodní otázky, nebo ekonomické a sociální?

Po mém soudu dva faktory. Za prvé, kolik voličů z I. kola přijde i ve II. Sociologové dnes hovoří o tom, že naše společnost je silně mobilizovaná a účast ve II. kole prezidentských voleb (66, respektive 59 %) naznačuje, že to bude hodně, ale k propadu může dojít a navíc voliči neúspěšných kandidátů mohou snadno nabýt dojmu, že ani jeden z finalistů není pro ně. Druhým faktorem pak bude, kolik se oběma kandidátům povede mobilizovat těch, kteří v prvním kole nevolili vůbec a jejichž názor tedy neznáme. Co se týče doporučení ostatních kandidátů, příliš bych nevěřil v jejich účinnost.

Co čekat od médií v následujících 14 dnech?

Rád bych doufal v objektivní prostor pro obě strany, ale obávám se, že mnoho autorů se nezdrží aktivismu. Minulé; a zejména předminulé prezidentské volby ukázaly, že účinky tohoto aktivismu mohou být přesně opačné, než jaké autoři zamýšleli.



Myslíte si, že Babiš dál povede důstojnou kampaň, nepřijde s nějakým tvrdě protiválečnickým nebo protimigračním proslovem a definitivně prohraje?

Nejsem odborník na kampaně a nedovedu proto posoudit...

Je něco, co by mohlo dostat k volebním urnám další Babišovy voliče?

Určitě, přesvědčení, že Andrej Babiš v roli prezidenta podstatným způsobem přispěje třeba k vyřešení jejich sociální situace, nebo – a to se v Praze dost podceňuje – že bude „protiváhou“ stávající vlády.

Je něco, co by mohlo zastavit hvězdný nástup generála Petra Pavla?

Pokud se kampani jeho protikandidáta podaří přesvědčit dostatečný počet voličů, účastníků I. kola, že podruhé už k volbám nemusí.

Čím si Petr Pavel získal podle vás tolik příznivců? Čím byl pro ně tak zajímavý?

Je to velmi silně konsenzuální kandidát. Má zkušenosti, pozitivní reference, osobní charisma. Není poznamenán negativními šrámy, ty předlistopadové jsou spíše součástí koloritu, než skutečným problémem. Buduje si velmi silné image sjednotitele; zatímco protikandidát se spíše vymezuje. To jsou důležité věci.

Co nás čeká za vlády prezidenta Petra Pavla a premiéra Petra Fialy?

Nemám tušení.

Na adresu „buranů“ z venkova, kteří volili Babiše se snesla spousta urážek. Generál Pavel prý ještě teď bude mlčet, ale pak si to s venkovem vyřídí. Především ti pražští voliči si stěžují na „vidláky“, kteří jim pokazili Pavlovo vítězství v prvním kole. Co vy na to?

Je to nestoudnost velmi malého počtu lidí, kteří nereprezentují nikoho, než sami sebe a touto cestou urážejí své spoluobčany. Každý máme stejné hlasovací právo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Předlistopadové působení pana rozvědčíka problém skutečně je. A velmi velký, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseTen vzadu , 18.01.2023 19:03:52
Bohužel se však lidé nezajímají o to, co vše se dělo před listopadem 1989 a co měl právě Pavel dělat, kdo KSČ držel u moci a za jakých podmínek. Tam mimochodem patří i pan Kalousek s jeho NF. Je to ale jako udělat z Hannibala Lectera vedoucího školní družiny. Zkrátka jedno velitelem koncentračního tábora, vždycky velitelem koncentračního tábora.

|  8 |  0

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…