100 miliard vytáhli navíc. A nemluví se o tom. Hrnčíř z SPD pátrá kolem plynu

31.07.2022 21:43 | Rozhovor

„Šílená sebezničující ideologie takzvaného Green Dealu, chamtivost energetických firem, které se nestydí šroubovat zisky o tisíce procent, a zejména neochota české vlády s tím cokoli dělat,“ vypočítává poslanec za SPD Jan Hrnčíř, kde vidí příčinu nárůstu cen energií. Vysvětlil, jak je to s naší závislostí na ruském plynu, a zmínil ekonomickou sebevraždu. Řekl také, jak to vidí s takzvanou energetickou solidaritou, i jak se „stalo“, že nakupujeme ruský plyn přes Německo. Na závěr se dostal i k ČT.

100 miliard vytáhli navíc. A nemluví se o tom. Hrnčíř z SPD pátrá kolem plynu
Foto: CNN Prima NEWS
Popisek: Jan Hrnčíř

Žádné racionální zdůvodnění pro šílený nárůst cen energií neexistuje. Za okrádání českých občanů může vláda Petra Fialy a EU,“ sdílel jste na svůj Facebook. Můžete prosím rozvést, kde tedy vidíte hlavní důvod v neustálém zvyšování cen energií?

Stojí za tím několik faktorů. Šílená sebezničující ideologie tzv. Green Dealu, chamtivost energetických firem, které se nestydí šroubovat zisky o tisíce procent, což je skutečně nemravné, a zejména neochota české vlády s tím cokoli dělat. Přitom účinné nástroje má. Nicméně pro vládu je lepší předstírat bezmocnost, vybírat vysoké daně a poté lidem, kteří jsou doslova sedření z kůže, přislíbit jakousi pomoc, která ale v případě naší vlády zpravidla přijde pozdě, a ještě lidem v podstatě nijak nepomůže.

A co říkáte na takzvaný úsporný energetický tarif?

Velice rád bych se k němu vyjádřil, bohužel ani sama vláda zatím neupřesnila, co přesně znamená a jak bude konkrétněji vypadat. Sice před pár dny prošel Senátem, ale i samotní senátoři uznali, že vlastně vládě schválili tzv. bianko šek, jehož podrobnosti zatím neznají. Je to tak další z kroků vlády, kterým se sice vláda sama ráda chlubí, ale jnž zatím žádnou konkrétní pomoc nepřinesl. Pomoc živnostníkům a firmám vůbec neřeší.

Přestože po znovuobnovení dodávek ruského plynu jeho cena rychle poklesla, pořád je plyn násobně dražší, než tomu bylo před vypuknutím současné krize. Kromě domácností na to doplácí také průmysl a řada významných českých zaměstnavatelů. Nehrozí podle vás, že firmy ztratí konkurenceschopnost a budou ve velkém propouštět?

Samozřejmě už se tak i děje. Proto je tak důležité, aby vláda přestala pomoc pouze slibovat a začala konat. Pokud nic neudělá, zažijeme koncem roku lavinu bankrotů. Česká republika je plně závislá na ruském plynu, žádná alternativa bohužel zatím neexistuje, proto považuji za nebezpečně hloupé výroky některých kolegů z vládní koalice, kteří hovoří o potřebě ruský plyn odmítnout. Dokud neexistuje alternativa, a ta zatím není, jsou tyto výroky a snahy v podstatě ekonomickou sebevraždou.

Co by pro nás ztráta ruského plynu, ale i dalších surovin v tuto chvíli konkrétně znamenala?

Jak už jsem uvedl, Česká republika je na ruském plynu plně závislá, což se ale netýká všech států Evropy. Takže zatímco jiné státy, například Francie nebo Švédsko, v podstatě mají na výběr a odstřihnutí se od ruské ropy by je tolik nebolelo, Česká republika nemá jinou variantu. Je nutné se uvědomit, že by ztráta plynu zasáhla nejen domácnosti, ale také průmysl, u kterého je nenahraditelná. Zhroucení průmyslu by vedlo k obří nezaměstnanosti, ekonomické krizi a dalšímu nesmírně drastickému poklesu životní úrovně. Pokud budeme chtít, může k nám plyn ve zvýšené míře proudit plynovodem Sojuz z východu. Nejsme tak závislí na německém Nordstreamu 1, jak se nám mnozí snaží namluvit.

Bude podle vás v případě nedostatku plynu fungovat v EU takzvaná energetická solidarita, jak se o tom v poslední době hodně mluví? Věříte, že se státy navzájem opravdu podpoří i na úkor vlastních lidí?

Vím, že o solidaritě mluví zejména premiér Petr Fiala. Je to samozřejmě naprostý blud. Už několik států EU, mezi nimi např. Španělsko, Portugalsko, Polsko nebo třeba Maďarsko, jasně deklarovalo, že zásoby plynu použijí výhradně pro potřeby svého státu a svých občanů. Německý kancléř Olaf Scholz ve svém projevu řekl, že Německo bude solidární pouze v případě, že to neovlivní německou ekonomiku a Němci budou mít vše potřebné. Je tedy jasné, že energetická solidarita je spíše přáním a spoléhat na ni je naivní a velmi nebezpečné.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…