Andrej z Čapího hnízda má aspoň mozek. Na tragické Merkelové vidíte, jak bychom taky mohli dopadnout, varuje advokátka Zwyrtek Hamplová

16.03.2020 20:42 | Zprávy

ROZHOVOR „Andrej Babiš s jeho vládním týmem současnou situaci zvládá, protože mu neschází rozhodnost. A především není hloupý jako ta slavná Angela,“ říká k aktuální situaci známá advokátka Jana Zwyrtek Hamplová, která před časem získala i ocenění Právník roku 2019 v oblasti správní právo. „Slyšela jsem řadu lidí – no pomoz Bůh, než takoví principálové z Prahy, to raději Andrej z Čapího hnízda, protože ten má aspoň mozek,“ dodává. Zmiňuje i to, že u voleb musejí být idealisté nahrazeni realisty. „Chtěla bych slyšet, kdo by dnes v české hospodě řekl, pusťme sem ty imigranty – se všemi jejich nemocemi, dědičnou zátěží, výchovou k nenávisti k nám, s jejich neznámým původem... tito lidé budou jednak nevolitelní, a do té hospody aby si vzali ochranku.“ Advokátka také doufá, že tyto týdny znamenají definitivní konec činnosti spolku Milion chvilek.

Andrej z Čapího hnízda má aspoň mozek. Na tragické Merkelové vidíte, jak bychom taky mohli dopadnout, varuje advokátka Zwyrtek Hamplová
Foto: archiv
Popisek: Jana Zwyrtek Hamplová

Ve vašem posledním blogu píšete, že za současných okolností bychom měli „těžce eliminovat idealisty“ a začít myslet jinak. Jak a jsme toho schopni? Všude slyšíme výzvy ke zodpovědnosti, umíme být zodpovědní?

Přiznávám, v posledních letech jsem začínala o naší schopnosti být zodpovědní trochu pochybovat. Ale teď nás okolnosti postavily před tvrdou realitu, kdy nic jiného než být zodpovědní nám nezbývá. A umíme to. Kdo ne, rychle ho okolí postaví tzv. do latě. Hlídáme se navzájem, a je to dobře. Nemáme jen práva, ale také povinnosti. Jako bychom na to zapomněli.

Byl vyhlášen nouzový stav. Je to podle vás správné opatření? Když čtete některé reakce... myslíte si, že situaci veřejnost pochopí?

Většina veřejnosti to chápe, a kvůli té menšině, která v klidu cestovala do zahraničí, jako by se nechumelilo, měl stát nouzový stav vyhlásit o dva týdny dříve. Na někoho prostě platí jen ten bič.  

Jaké reakce vnímáte vy ve svém okolí? Jste často v kontaktu se starosty, jaké mají zkušenosti a jak vše v obcích zvládají?

Starostové jsou neskuteční – tyto dny ukazují, jak se starají o své obce, města, jak komunikují s občany, jak řeší i to, co nemusejí, jak informují o všem a srozumitelně, jak si klidně seženou číslo na ministra vnitra, když jde o jejich hraniční přechod a práci lidí v zahraničí… smekám před nimi. Ne že bych nevěděla, jací jsou borci, protože jsem mezi nimi dnes a denně, jen teď to prostě je vidět jako nikdy. Bez nich by byl stát ztracený. Totéž platí o hejtmanech. A pokud jde o reakce v mém okolí – lidé si uvědomují vážnost situace, a proto, lidově řečeno, poslouchají. Říkají – musíme vydržet, tak vydržíme. I když to mnozí nemají lehké. 

Jakým způsobem podle vás situaci se šířením nového koronaviru zvládají vládní politici a především premiér Andrej Babiš? Daří se jim problém komunikovat v médiích?

Zvládají to dobře. Nemá význam říkat nic jiného. Dělají, co umějí, šli na to přísně od počátku, což je mi bližší než cynismus Merkelové – například. Zavřít hranice bylo správné, zakázat akce bylo správné, a to říkám jako člověk, které padly přednášky pro tři stovky lidí. To doženeme. Zdraví máme jen jedno. Myslím si jen, že situace odhalila trochu naši nepřipravenost ve vybavení. Je nutné si z toho vzít tu zkušenost.   

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Daniela Černá

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

16:59 Konec 168 hodin, ale Fridrichová v ČT zůstává. Vyoral má jasno, co bude dál

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA „Tomuhle propagandistickému braku vzpomínky věnovat nebudu,“ říká z…