Ať jde ten pán zpět do banky a neplete se do průmyslu. Síkela promluvil a makroekonom se chytá za hlavu

01.04.2022 4:41 | Rozhovor

Vláda se ošklíbá nad tím, že by stát měl do čehokoli mluvit a zasahovat. A to navzdory tomu, že tu je krizová situace, kdy klasický tržní mechanismus selhává. „A selhává i vláda tím, že nemá odbornou znalost, jak se takové situace řídí,“ říká pro ParlamentníListy.cz bývalý dlouholetý makroekonom ČMKOS Jaroslav Šulc k nečinnosti Fialovy vlády při dramatickém růstu cen pohonných hmot. Vláda je tu podle něj od toho, aby vládla a pomáhala těm, kteří to v dané situaci potřebují. Pokud to ministr průmyslu Síkela nechápe, ať jde zpátky do banky a neplete se do řízení Ministerstva průmyslu.

Ať jde ten pán zpět do banky a neplete se do průmyslu. Síkela promluvil a makroekonom se chytá za hlavu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stojan čerpací stanice

Anketa

Má Markéta Pekarová Adamová vaši důvěru?

1%
98%
hlasovalo: 34541 lidí

Měla česká vláda nějak zasáhnout při zdražování pohonných hmot, jak to udělali ve většině zemí Evropské unie? Nebo svou nečinností prokázala moudrost, jak tvrdí ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela?

Pokud jde o krizi v cenách pohonných hmot, vím, že cenový zákon má pro tyto případy zvláštní paragraf, kde může vláda zasáhnout. Nesáhla k tomu, využila pouze jednu pasáž a provedla šetření, zda se nejedná o kartelové dohody. Co je mi známo, šetření toto podezření nepotvrdilo. Včera jsem si kupoval benzín, litr za 44,90, tak mi to srovnáním vychází, že proti loňsku šla cena zhruba o nějakou desetikorunu nahoru. Vím, že ceny benzínu a nafty jsou v České republice výrazně vyšší než v jiných zemích, kde to jejich vlády nějakým způsobem regulují.

Ale rozumím panu ministru Síkelovi, že je ve vládě neoliberální, která se ošklíbá nad tím, že by stát měl do čehokoli mluvit a zasahovat. A to navzdory tomu, že tu je krizová situace, kdy klasický tržní mechanismus selhává. A vláda selhává tím, že nemá odbornou znalost, jak se takové situace řídí. A i kdyby ji měla, evidentně do toho nemá chuť.

Byl byste tedy zajedno se Síkelovým předchůdcem ve funkci Karlem Havlíčkem, že vláda něco podniknout měla?

Karel Havlíček je můj bývalý kolega z Vysoké školy finanční a správní, kde jsme oba vedli katedry, on managementu, já financí. Není to žádný velký liberál, ale je to zkušený ekonom, zkušený manažer, a tak ví, že v určitých situacích není čas na hrdinství a že je třeba nějaké poučky a dogmata zahodit a chovat se racionálně.

Jak byste si v tomto případě racionální chování Fialova kabinetu představoval a měl byste pro vládu nějakou radu, jak by měla postupovat?

Je bezpředmětné házet perly sviním. To tak je. Ti lidé se štítí státních zásahů. Když někdy poslouchám pana poslance Skopečka, chápu, že ti lidé jsou vychováni v úplně jiném módu. To nejsou keynesiánci, to jsou neoliberálové, kteří mají nějaké vidění světa, vidění ekonomiky a podle toho se ve funkcích chovají. To tak prostě je. Je jenom otázka času, kdy se toto jejich chování ukáže natolik kontraproduktivní, že to vyvolá takový odpor, že ta vláda taky může být smetena. Já si neumím představit, že by česká vláda ustála to, co ustál Macron se žlutými vestami. To si opravdu neumím představit. A není k tomu daleko.

Co si myslíte o tvrzení ministra průmyslu Síkely, že čeští motoristé skupováním benzínu a nafty vyhnali ceny ještě víc nahoru a že si vláda nemůže dovolit rozdávat peníze někomu, kdo je nepotřebuje?

Jako na všech tvrzeních jisté racio i tady bude, protože v okamžiku, kdy média začala splašeně spekulovat, že cena benzínu za čtyřicet je málo, že to může být za padesát nebo i za šedesát, samozřejmě českého občana, který si pamatuje ještě fronty na banány, to vyprovokovalo k nákupní panice. Nákupní panika trvala nějaké tři čtyři dny, než se naplnily domácí kanystry – doufám, že to nikomu nebouchne – a poté šla cena dolů.

Čili rozumím tomu, že cena reagovala na historickou poptávku šetřílků, kteří si doma schovávají barely benzínu. No dobře, to je pryč. Ale aby se vláda úplně vzdala možnosti regulace v rozsahu, v jakém ji může bez protestů udělat, je rozhodně chyba.

Ale tím, že lidé nakupovali pohonné množství v takovém množství, nepotvrdili názor ministra Síkely, že nepotřebují pomáhat, protože peníze mají, když si tohle skupování mohou dovolit?

K tomu bych nejprve připomněl klasický komunistický vtip, jak se hádá židovský rabín s marxistou, jestli budou za komunismu peníze, nebo nebudou. Meditují a meditují, až ten židovský rabín říká: „Víte, já si myslím, že to bude jako dneska. Holt někdo je mít bude a někdo nebude.“ Takže tvrzení, že lidé dnes mají dva miliony korun na úsporách, je samozřejmě pravdivé. Druhá věc je, jaké je rozložení těchto úspor podle skupin domácností. Ano, pan ministr Síkela má pravdu v tom, že za 45 korun litr benzínu nebo nafty jezdí v autě především střední třída a ti bohatší, zatímco ti chudí jezdí na kole, MHD nebo chodí pěšky. Ale takové paušální soudy, jak řekl, jsou prostě nesmyslné a svědčí o tom, že ten člověk nemá cit pro ekonomickou realitu v tom potřebném detailu. Průměry jsou zavádějící, důležité je jít do struktury. To se nikomu nechce.

Svému předchůdci ve funkci ministra průmyslu Havlíčkovi vyčetl, že bývalá vláda neustále opakuje, že Fialův kabinet má pomáhat. Ale to je prý slovo, které krade původní význam, protože ta pomoc podle Havlíčka a spol. znamená jen rozdávat peníze. Jak by se tedy mělo pomáhat, aby to nebylo rozdávání peněz, jak to vnímá ministr Síkela?

Jakkoli jsou výdaje za pohonné hmoty ve spotřebním koši významné, jsou na druhou stranu významné jen pro určité příjmové skupiny, věkové skupiny, teritoriální skupiny a tak dále. Jsou tam velké rozdíly. Pan Havlíček má samozřejmě pravdu, protože tu otázku můžeme samozřejmě otočit. Co by se stalo, kdyby si v letech 2020 a 2021 vláda nevytáhla na dluh z rozpočtu 826 miliard korun, což je částka, o kterou se zvýšil státní dluh během těch dvou let, aby „pomohla“, nebo „nepomohla“ kolabujícím firmám, živnostníkům, učitelům, zdravotníkům a tak dál? Prostě vláda je od toho, aby vládla a aby pomáhala těm, kteří to v dané situaci potřebují. A pokud to pan ministr Síkela nechápe, spletl si režim a spletl si svoji židli. Ať jde zpátky do banky a ať se neplete do řízení Ministerstva průmyslu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

4:44 „Sám si to prohrál.“ Tvrdá slova na Korčoka. A kdo skutečně pomohl Ficovi…

Vítězstvím Petera Pellegriniho v prezidentských volbách se nám nejbližší národ vymanil z jednostrann…